VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 14:54:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: pát 03. pro 2010 22:30:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Dnešní email:

Dobrý den,
v úterý 7. 12. 2010 v 15.30 hodin se ve VÚPS Brno uskuteční školení o výrobě piva z mladinového koncentrátu. Pokud budete mít o toto školení zájem nebo byste chtěli doporučit přátelům či známým, nahlaste mi počet účastníků. Pan Ing. Zoufalý odpoví i na Vaše připravené dotazy.
Vložné: 120,-- Kč (vč. DPH)

Zdraví
Yvona Baumgartnerová


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: stř 08. pro 2010 7:20:34 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Tak jaké bylo školení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: stř 08. pro 2010 8:32:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Docela v pohodě, hlavně se člověk poznal s okolníma vařičema :). Pár zajímavých informací se taky našlo. Ovšem u kapacit bylo znát těžké zaměření jen a pouze na pivo českého typu, spodně kvašený ležák a lehká neochota připustit jiné druhy (minimálně při osobní konzultaci ohledně speciálů). Každopádně mám pocit, že to bylo přínosné. Seděli jsme tam od 15:30 do 19:00 a víceméně probíhala diskuse s otázkama od nás. Akorát to mělo jednu opravdu velkou chybu. Bavit se hodiny o pivu, a nemoct se ho napít... kruté. :)

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: čtv 09. pro 2010 13:39:20 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Já jsem si myslel, že to bude spjato i s prohlídkou výzkumáku a ochutnání jejich piva( určitě tam něco měli). Jen mě u těch přednášejího a jeho kolegy zarazila ta servilita k nadnárodním chemičkám. Jo, jo, mají to všude finančně podchycené.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: čtv 09. pro 2010 20:30:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Odešlu taky pár poznatků - už kvůli vlastní pozdější zapomnětlivosti.

Společnost evidentně sice se stejným zájmem, nicméně značně rozličná. Asi mělo být dopředu striktněji stanoveno téma - např. právě jen "Koncentrát VUPS". Takto se hodně skákalo semtam, od ochranné známky piva, přes pH sladů a štěpení enzymů, až po pěnu. Mě nejvíc zajímaly praktické rady k výrobě domácího piva právě z vups koncentrátu. Z toho jsem si odnesl následující rady:

- není dobré rozmíchávat koncentrát ve vodě mixéry a šlehači. Dochází k přehnanému prokysličení mladiny. Toto ve spojení s nedostatečně nízkou teplotou vede sice k bezproblémovému rozkvašení sušenými kvasnicemi, ale kvašení pak bývá hrozně překotné. A kvasnice se díky tomu překysličení orientují spíše na přehnané množení než kvalitní konzumaci.

- rád přidávám med, který se špatně rozpouští, proto zakládám v teplejší vodě a mladinu nechám do druhého dne vychladnout a pak zakvašuji. Toto nedoporučovali pro obavy z působení mikroorganismů na mladinu. Raději předrozmíchat klidně v teplejší vodě v menším množství, pak studenou doředit a rovnou zakvášet.

- pak jsem se jako laik dozvěděl o myšlence chmelů na hořkost a chmelů na vůni. Na začátek chmelovaru dát chmely na vydatnost hořkosti a až v druhé polovině chmely na vůni. S tím pro mě informace řazení žateckého červeňáku jednoznačně mezi ty vonící odrůdy.

- info, že do března by měla proběhnout zkouška opravené sušičky VUPS. Pokud bude OK, tak se vrátí sušené koncentráty. Z počátku jen ve verzi 25kg, později opět kilovky. Výhledově zamýšlí sortiment tekutého v kyblíčkách 1200g pro veřejnost a v 45kg kýblech pro velkoodběr (min 6x45 - řada na paletě), a pro všechny klasicky sušený 1kg sáčky a 25kg pytel.

- Dobrá zpráva: Není třeba prý mít obavy o kvalitu nabízených sladů z českých sladoven, kvalita je prý obecně velice dobrá napříč všemi většími producenty

Víc si nevzpomenu už teď. :roll:


PS: Po skončení jsem se ptal šéfa brněnského VUPS na ten jejich pivovárek - je to kapacitně tak pro 10-13 lidí, spíše historická záležitost vybudovaná před 30 lety, nyní není v provozu a slouží provizorně jako část skladu (aspoň do jara). Já mu řekl, že se zkusím zeptat, jestli by se vůbec našlo těch 10 zájemců se tam jít kouknout na prohlídku s praktickou výukou. Pokud jo, tak se mu mám ozvat a on by zkusil zkalkulovat takovou akci. Pak by se vidělo - prostě takový pokus, jestli by se našel kompromis mezi zájmem a zápisným.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: pát 10. pro 2010 9:24:33 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Ještě k práškovému VÚPSu: protože se dělá pro konkrétního zákazníka a každý to chce mít jinak chmelené, nikdy nevíte co koupíte. EBU se pohybuje mezi 28-40. Mě se ten rozdíl zdá velký, ale místní znalec tvrdil, že to není poznat. Takže pro ty z vás, co si počítáte EBU a dochmelujete VUPS na jednotky, nikdy nebudete vědět, jaká je skutečnost.
Rovněž souhlasím s tím, že příště půjdu jen na akci, kde budu předem znát,čeho se bude týkat. Bavit se cca 2 hodiny jen o přípravě piva z koncentrátu, považuji za ztrátu času, to je otázka pár vět.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brno - VÚPS - exkurze - byl by zájem?
PříspěvekNapsal: pát 10. pro 2010 11:08:15 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Lubos píše:
Ještě k práškovému VÚPSu: protože se dělá pro konkrétního zákazníka a každý to chce mít jinak chmelené, nikdy nevíte co koupíte. EBU se pohybuje mezi 28-40.

I to je jedna z věcí,proč od VUPSu ustupuju...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz