VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 22. říj 2018 12:39:29
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 0:19:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Založil jsem pokus: 1,5kg tmavý VUPS na 10l mladiny + 30g výluh červeňák (vařeno 40min v 1l mladiny, přecezeno) + :twisted: zde skrytá rada na pěnu (voda z 30g rýže vařené 5min ve 100ml). Uloženo do sklepa do 10°C, po vyrovnání teploty přidány kvasnice S-23. Naměřená počáteční hustota 13,8 (tzn. nějakých 1096). Doufám, že nebude moc překotné kvašení. Po uzrání s dropsy očekávám slušnou čtrnáctku. Chci věřit, že to bude zajímavé a ne na vylití :roll: . O průběhu alchymie budu podávat zprávy :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 7:07:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
ahoj, no vypadá to určitě dost zajímavě, myslím, že na vylití to nebude :lol: . Dál nás informuj o té rýži, protože tohle mě dost zajímá. Taky bych potřeboval nějakým způsobem zlepšit pěnu. :P

jinak, nesekl jsi se trochu s tím 1096? nemělo to spíš být 1069? 8-)

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 9:09:06 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Nějak nerozumím těm receptům na zlepšení pěny. Myslím, že pokud je pivo správně uvařené a nasycené, musí být pěna jak z plakátu. Chybí-li mu něco od výroby, vývary z rýže by to asi zachraňovat neměly.. A vůbec mám zkušenost, že správné vizuální charakteristiky piva se dosáhne mnohem snáze než správné chuti - i nepovedená várka většinou ve sklenici vypadá hodně dobře. Proto se taky musím smát, když se hodnotí kvalita komerčních piv podle toho, jak "kroužkují" ve sklenici, ale to už jsem se rozkecal :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 11:12:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Prvně jsem dělal z VUPSu jantarový medový ležák a byl jsem z něho nadšen - jediné co mi vadilo, že při nalívání krásně pěnil, ale pěna moc rychle padala, rád bych aby držela delší dobu (kvůli dobrému pocitu při pohledu na to čerstvě nalité pivo). Tu rýži jsem proto klidně risknul - manželka říká, že v tom vývaru není z rýže vlastně nic jiného než škrob a bílkoviny. Škrob že jsou nějaké polysacharidy a překvasí taky. Takže to, co by mohlo mít vliv na tu pěnu jsou asi jen ty bílkoviny, a ty v tom chuťově nemůžou hrát roli. Toto jen špekuluju, zkouším to poprvé. Ale obavy z toho nemám, když je to návod do mladiny - kdyby to bylo něco až do lahví po vykvašení, tak bych to do celé várky nedal. Ale zase by se to líp zkoušelo.

Těch 1096 mě kdyžtak opravte - mám cukroměr 0-30° a vycházím laicky z jednoduchého přepočtu x7 nad tisíc na skutečnou hustotu - tedy naměřených 13,8° cukru jako 1000+13,8*7
Teď si uvědomuju, že jsem se asi sekl s tou 7 a má být 4, tzn. nějakých 1055.

Nejsou někde na netu převodní tabulky? (našel jsem jen mezi skutečnou a Baumé a ne skutečnou k procentní)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 13:40:21 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
tý rýže bych se nebál...ikdyž prvda,není to asi košér,nicméně když to pomůže tý pěně a nachuti to nebude poznat(podle mě nebude) tak o co jde...jde přece o to aby to bylo dobré pivo jako takové,je fakt že pěna je u piva rozhodně důležitá,ať už co se týká "estetických" vjemů,tak samozřejmě i dalších.

Však pít to budeš sám,tak co je komu po tom,co si tam dáš :)

s tou hustotou to bude tak jak jsi se opravil,mělo by to být x4 tudíž nějakých těch 1055.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 14:12:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
já jsem zatím s VÚPSem měl problém s pěnou vždy, po natočení krásná pěna, ale moc rychle mizí. Pokud ta rýže pomůže, tak jdu stopro do toho. Navíc už jsem tady četl, že rýže nemá žádný vliv na chuť.

Určitě dej vědět jak jsi dopadnul

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 17:30:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Tadytomas píše:
já jsem zatím s VÚPSem měl problém s pěnou vždy, po natočení krásná pěna, ale moc rychle mizí. Pokud ta rýže pomůže, tak jdu stopro do toho. Navíc už jsem tady četl, že rýže nemá žádný vliv na chuť.

Určitě dej vědět jak jsi dopadnul


Použití rýže se vůbec neboj, pěnivý efekt zaručen a chuťově, čichově ani jinak to nepoznáš. Používá se to i v pivovarech, když je horší kvalitra sladu.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 18:10:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Moro píše:
Použití rýže se vůbec neboj, pěnivý efekt zaručen a chuťově, čichově ani jinak to nepoznáš. Používá se to i v pivovarech, když je horší kvalitra sladu.


To zní, jakože s tím máš zkušenosti - nebyl by poznatek o množství a návodu jak to ideálně použít? Mě třeba přišlo těch 30g a 5min povařit jako takové nic, spíš špinavá voda, rýže pořád tvrdá


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: pon 01. lis 2010 19:44:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Benedikt píše:
Moro píše:
Použití rýže se vůbec neboj, pěnivý efekt zaručen a chuťově, čichově ani jinak to nepoznáš. Používá se to i v pivovarech, když je horší kvalitra sladu.


To zní, jakože s tím máš zkušenosti - nebyl by poznatek o množství a návodu jak to ideálně použít? Mě třeba přišlo těch 30g a 5min povařit jako takové nic, spíš špinavá voda, rýže pořád tvrdá


Já si s tím kdysi hrál a výsledky to mělo slušné - množství můžeš zkoušet experimentovat a nic tím nepokazíš. Já si hrál s množstvím 30 - 100 g / 10 litrů mladiny. Množství vody taky není podstatné (vody, ve které to vaříš, takže klidně třebas 3 dl). Na úvod tedy zkus 30 g rýže (té nejobyčejnější žádná dlouhozrnná) na 3 dl vody, vařit 15 minut, pak odstávka plamene a nechat na plotně dalších 15 minut. Můžeš přelít přes plátýnko a já tu rýži přidat do mladiny v nějaké tkanině nebo klidně i punčoše. Tkaninu jsem před vložením do mladiny řádně vyžehlil, abych tam něco nezavlekl. Po primármím kvašení ten pytlík vyhodíš a je hotovo.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tmavá speciálka + hokus pokus
PříspěvekNapsal: ned 14. lis 2010 23:12:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Tak jsem to stočil. Zatím moje nejlepší spodní kvašení - výchozí teplota 10° stoupla během kvašení na pohodových 13° a kvasilo to velmi hezky, pomalu, 10 dní na stáčené 3% cukru. Deku s brajglem jsem stahoval 4. den. Už při stáčení mi to na můj vkus moc chutnalo - dochmelení rozhodně stálo za to, rýže není poznat chuťově vůbec. Půlku jsem stočil na dropsy, půlku na kostky cukru. (Pozn.: Snad i raději stáčím na ten cukr - to černé pivo do tmavých flašek ve sklepě skoro nevidím a ten cukr na dně flašky způsobuje oproti dropsu okamžitě kolečko bílé pěny, která je krásně vidět jak nastoupá do hrdla díky tomu v tom šeru nepřelívám zbytečně flašky :roll: ). Tak 10 dní zkusím vydržet a pak hurá ochutnávka - těším se fakt hodně, přeci jen černou dochmelenou patnáctku nebudu asi dělat pravidelně.

Kvasnice jsem propláchl, hned namíchal novou várku (2,7kg černý VUPS, 400g med, 150g odvar rýže/30min, 30g červeňák/40min - 28l mladiny - 11% cukr), nechal 24 hodin temperovat ve sklepě a přidal zpět kvasnice. Asi jich bylo víc, tentokrát krapet bouřlivější rozjezd (nebo tím medem), deka do 24 hod, teplota až na 17°. No uvidíme :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz