VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. črc 2017 17:44:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 10:03:14 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Zdravím všechny. 10.1.2015 jsem "rozmíchal" své první domácí pivo z VUPS. Dnes ráno jsem pivo (pokud tedy tomu tak mohu říkat) stočil, ale tekutina vůbec nechutná jako pivo, ani nemá takovou vůni. Přijde mi že je dost cítit po kvasnicích, chuť je nakyslá, hodně hořká, nedobrá. Neumím moc popsat jaká ta chuť je, protože vlastně nevím, jak by to mělo chutnat.

Popis postupu:
10.1.2015 v 17:00 založeno 14L celkem, 2Kg tekuteho VUSP, 250g - dextroza, Chmelovar 4g premiant na začátku, 7,5 g ŽPČ v 30 min, 7,5g ŽPČ v 50 min, celkem vařeno 60 min. Poté jsem chmelovar rychle vychladil. Dále jsem udělal vývar z rýže, 50g - 0,5L vody. Vývar jsem přidal do mladiny před kvasnicemi. Kvasnice svrchní Danstar Nottingham. Kvaseno při 21 st C.
Počáteční údaje: Hustota 1049
Druhý den - teplota 21st, kvasí jako blázen, na pivu je bílá deka cca 2 Cm.
Třetí den - Deka žádná, Hustota 1015, stále kvasí
Čtvrtý den - 18hod - kvašení téměř žádné, Hustota 1011
Pátý den (dnes) - nekvasí, hustota 1010, tak jsem to stočil. Vzhledem k tomu, že dnes nebudu doma, tak jsem radši vše udělal ráno. Do lahví jsem přidal dextrozu v 1/2 doporučené dávky.

To co jsem stočil, tak ale fakt nechutnalo jako pivo, bylo to hodně kalné nedobré. Přemýšlel jsem, že to vyleju, ale to můžu vždycky :-)

Kde myslíte, že mohla nastat chyba?
A co mi doporučíte jako druhý pokus? Chci nejdřív koncentrát, abych vůbec udělal něco podobného pivu. Nevím jestli znova VUSP, mám Pivovarský dům v Praze kousek, takže pro mne nejlepší ale nevim.
Začátky jsou těžké no :-(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 11:25:57 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Nemyslím, že by to mělo být zkažené...
1.většinou mladina po prokvašení nechutná jako hotové pivo, není nasycené, musíš vydržet, nechat pár dní v zákvasné teplotě a až petky ztvrdnou, tak do chladna. Kalné je, prorože máš kvasnice ve vznosu. Ležením v chladu pak sednou ke kdu a pivo se ti vyčistí.
2.VÚPS je už chmelený, pokud se dobře pamatuju, takže pokud jsi přidával chmel a nejsi zvyklý na hořčejší pivo, může se ti zdát hořké. A taky po uvaření býva pivo hořčí, časem se to částečně vyleží
3. ta nakyslost může něco značit, ale na paniku je čas, jak píšeš, vylít to můžeš vždycky. Až budeš "vařit" další várku, dbej hlavně na hygienu, pak tu nakyslost odstraníš, třeba ;)

A jestli a z čeho vařit si musíš rozmyslet hlavně ty sám, koncentráty jsou jednodušší, suroviny časově i technologicky náročnější, ale uvaříš si co chceš a kvalita je někde jinde.

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 11:43:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Tak ono přidat 7,5g červeńáku na začátku ve 14 litrech moc hořkosti neudělá, tím to nebude.

Otázka zní, zda už jsi vůbec někdy ochutnal mladé pivo po dokvašení - to ležení se nedělá jen tak pro srandu králíkům, ty změny jsou opravdu velké...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 11:50:51 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Právě že neochutnal, takže nevím co mám čekat :D mě hlavně zarazilo to, že to bylo kyselé. No a chmele bylo víc, 4g premiant a celkem 15g červěňák.

Každopádně díky za odpovědi. vyčkám a uvidím.

Jen teda nevím co zkusit dál. Možná pouze rozmíchám VUPS bez dalších přísad, abych viděl co to má vůbec dělat :-)
Nebo doporučíte jiný koncentrát?

Vařit ze surovin se zatím neodvážím, chce to čas a člověk potřebuje pocit, že se mu aspoň něco povedlo :-)


Naposledy upravil Imi dne stř 14. led 2015 11:52:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 11:52:08 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 88
Bydliště: Žamberk
Já bych měl dotaz k čemu tam je ta rýže?

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 11:53:24 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Vyčetl jsem, že to zlepšuje pěnivost. Ale asi jsem moc četl a měl jsem nejdřív zkusit a pak upravovat ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 12:45:00 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Když jsem na začátku vařil z vúps, taky jsem dělal výtažek z rýže.......nemám ale ověření nakolik to funguje, bez rýže jsem to nikdy nezkusil a u surovin už jsem to nedělal........

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 21:04:56 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Osobně nemám s mladinovými koncentráty zkušenosti (vařím ze surovin). Na základě bezpočtu svých vlastních omylů během začátků bych doporučoval držet se přesně instrukcí výrobce a nepodnikat hned pokusy jak to vylepšit.
Např. mladinový koncentrát stačí rozmíchat v kvalitní studené vodě a zakvasit.
Není třeba provádět chmelovar, ten už proběhl u výrobce.
Rýže není pro začátek potřeba.
Neznám návod na tento koncentrát, ale 250g dextrózy mi přijde hodně.
Hodně záleží na zacházení s kvasnicemi (při mém prvním vaření jsem je rehydroval v troše vody + asi 4 lžičky dextrózy, kvasnice zmutovaly, kvasily jako šílené, ale pivo mělo silně zemitou pachuť, která se se zráním trošku ztrácela)
A hlavně - pořádně pročíst toto fórum, většina problémů už se tu řešila :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: stř 14. led 2015 22:59:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
S VUPS mám jen ty nejlepší zkušenosti.
I já doporučuji.

1) Kvasnou nádobu a vše s čím přijde pivo do styku desinfikuj. Třeba Savo a důkladně několikrát vypláchnout horkou vodou.

2) Vem VUPS a rozmíchej ho ve vodě tak aby jsi měl požadovanou hustotu, na dextrozu se vyprdni a nedávej ji, kromě alkoholu nic nepřinese.

3) Chmelovar pro začátek taky nedělej, VUPS už je chmelený.
(Možná chyba byla také v tom, že jsi dělal chmelovar s celým objemem díla, já když přichmeluji tak dělám chmelovar ve 2l vody, přecedím přez plínku (desinfikovanou), naleju do díla a doředím zbytkem vody na požadovanou hustotu.)

5) Rehydratuj kvasinky ve vodě a přidej do díla, které má požadovanou teplotu.

6) Provzdušni dílo, já to dělám tak, že odměrkou ve které jsem měl rehydr. kvasnice párkrát naberu mladinu a z výšky naleju zpět.

7) Čekat a musí se to podařit. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kde je chyba?
PříspěvekNapsal: čtv 15. led 2015 8:49:20 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Děkuji všem za odpovědi a rady.
Já jsem před použitím vše dezinfikoval přípravkem VWP z vasepivo .
Chmelovar jsem nedělal v celém objemu ale v 1 litru vody z částí rozmýchané mladiny, který jsem pak cedil. A když teď o všem zpětně přemýšlím, tak asi vím kde by mohla být chyba. Chmelovar jsem cedil přes plenku kterou jsem před tím ještě vyžehlil na nejvyšší teplotu ale použil jsem ještě pod plenu síto z kuchyně, které jsem se rozhodl použit až těsně před ceděním a to nebylo dezinfikované!! Taky mi asi vytekla nějaká voda z kvasné zátky do mladiny.
No, trapné chyby začátečníka a to jsem čtením diskuzí strávil asi 40 hodin :D

Tak druhý pokus zkusím pouze rozmýchat VUPS a nebudu nic přidávat. Snad poznám, jak to má aspoň chutnat :-)

A jaké kvasnice byste doporučili na svrchní kvašení? Mám 21stC a na méně se nedostanu. Použil jsem Danstar Nottingham protože jsem chtěl minimalizovat ovocné chutě, ale někdo tvrdí že jsou lepší Gold?? Co použít v této teplotě?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz