VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. črc 2018 6:06:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 04. čer 2010 21:13:10 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Já vím, že se používá v pivovaru nerez, ale nemůžu tušit, z jakýho čínskýho nerezu mám míchadlo já ;)
Původně jsem chtěl koncentrát rozmíchat v jiné nádobě a potom přelít. Zkusil jsem rozmíchat přímo a šlo to. Ono ještě když se to vezme odspodu, tak se mladina propírá otvorama v míchadle i s nerozpuštěnýma drobkama a docela to pomáhá taky.
Ohledně kvasné nádoby ještě malá poznámka. Toto se prodává jako objem 14 litrů a stupnici mám do 10ti litrů. Na tom je vidět, jak může být udaný objem zavádějící. Ještě je varianta 28 litrů a pošilhával jsem po ni :-) Je to PP a značka pro kontakt s potravinami tam je, jinak bych do toho nešel, některý ňamky si klidně odpustím. Akorát víko netěsní, tak pro svrchní kvašení by se to muselo pořešit.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: ned 20. čer 2010 18:25:54 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Po 14-ti dnech jsem ochutnal a jsem spokojený 8-)
Protože jsem to dělal jako 10° je to takový řídký. Ovocnou vůni to má, ale není to tak hrozný, přirovnal bych to k nějakýmu pšeničnýmu, třeba od Primátora. Kvasilo při 12-14°C. Podle příspěvků se toto ještě trochu změní, tak uvidím.
Poměrně rychle padá pěna, fotil jsem hned po nalití. Natlakování lahve bylo OK, stáčel jsem při 4°P.


Přílohy:
IMGP4801.JPG
IMGP4801.JPG [ 27.39 KiB | Zobrazeno 2585 krát ]

_________________
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 02. lis 2010 18:03:00 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Jelikož tohle pivo dělám teprve poprvé, tak mám otázku ohledně kvasení a hustoty. Kvasím ho svrchně a udělal jsem dávku 3 balení světlého koncentrátu do 25l vody, teoreticky by to měla být 12°. Bohužel jsem si nezměřil počáteční hodnotu hustoty takže nevím kolik se prokvasilo, nyní, cca po 6 dnech se hustota piva zastavila na 1020 a pivo kvasí už opravdu velmi pomalu (myslím, že už to neklesne tímhle tempem). Ještě bych chtěl podotknout, že teplota po celou dobu kvasení pomalu klesala a dnes je kolem 18C (z původních 20C, použité kvasnice Muntons Premium). Může být zastavení kvasení způsobeno teplotou a nebo to už nepůjde pod 1020?? Mám to stočit? Neměřil někdo v podobné koncentraci počáteční hustotu? Ne že by to bylo až tak důležité, ale dělám si statistiky :-). Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2010 18:30:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 02. zář 2010 20:36:57
Příspěvky: 65
Bydliště: Brno
Píšeš "3kg do 25l vody" - takže je otázka, jestli toho máš teda 25l mladiny nebo těch cca 28l mladiny (nezdá se to, ale byl by to hodně rozdíl). A pak nejsem úplně znalec, mám za sebou jen několik várek, ale nikdo jiný se nezapojuje - tak podle mě 1020, což je nějakých ještě 5% cukrů mi přijde jako ještě hodně. Co jsem tady tak četl, tak někdo stáčí při cca 4% schválně, aby nemusel přidávat cukr na druhotnou fermentaci, tzn asi při 1016, pokud počítáš s cukrem do flašek, tak až tak kolem 2% (1008). Já bych to ještě klidně nějaký den nechal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 05. lis 2010 11:29:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Mne VUPS prokvasi max na 1016, ale vetsinou na 1020. Do lahvi stejne pridavam cukr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 05. lis 2010 15:56:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Lukas píše:
Mne VUPS prokvasi max na 1016, ale vetsinou na 1020. Do lahvi stejne pridavam cukr.



čím to kvasíš? vždy jsem stáčel vúps při hodnotě 1016-1018 (Gold, W43/70), nedával cukr a po týdnu flašky tvrdý jako kámen. Když si představím, že bych stočil při 1020 a dal ještě cukr, tak to musí být úplnej šampus

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 14:11:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
S-23


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 21:38:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
hmm.. tak to je určitě dobrý vědět, tyhle kvasnice chci zkusit v nejbližší době.

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 21:56:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Tadytomas píše:
hmm.. tak to je určitě dobrý vědět, tyhle kvasnice chci zkusit v nejbližší době.



Tak jsem se schválně podíval do svých poznámek.

VÚPS jsem se Saflager S-23 kvasil 2* (pokaždé jako zázvorový ležák) a jednou byla hustota 1014 (surogace maltózou) a podruhé 1010 (surogace dextrózou).

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 25. lis 2010 13:05:46 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Takže nakonec jsem ještě chvíli počkal a stočil při 1015 a přidal cukr a ještě zbytek dropsů co mi zbyl. Pivo jsem chutnal po 3 týdnech a nemůžu si pomoct, ale je nasládlé. Když vemu, že jsem ho chutnal při stáčení a po sladké chuti nebylo ani známky, tak jediná možnost je, že se tak stalo při druhotné fermentaci, jak je to možné? Jo a ještě taková zajímavost, do PETek 1,5l jsem dával maltózu a když jsem se trochu napil tak jsem cítil krásně hořkou chuť bez známky nasládlosti. Je možné, že by to dělali dropsy? Ale zas na druhou stranu jsem maltózu dával i do půllitrovek a zatím všechny jemně nasládlé.....jediná možnost, že jsem chytl vždycky ty, kde byl drops :-). Co vy na to?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz