VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 23. led 2018 13:07:05
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 18:51:57 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Pokud budeš chmelit granulovaným chmelem, nestačí ho tam jen nasypat, ale musíš udělat chmelovar. Když nechceš chmelovar, tak musíš použít něco na "studené chmelení" = nějaký kapičky ... ISOHop, HerbalPG, TetraHop ...

Pro první vaření bych ale doporučil chmel úplně vynechat a udělat to jen z VUPS. Až to pivo ochutnáš, tak pak u dalších várek můžeš začít experimentovat s chmelovarem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 20:17:20 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Methanolu a jiných toxických látek mimo ethanolu se bát nemusíš. Obsah ethanolu v pivu závisí na tom jak "silné" pivo uděláš (EPM- různé kvasinky ale mají různou toleranci k alkoholu) a dále potom na tom, jak moc ho necháš prokvasit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: stř 31. bře 2010 21:23:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
tak jsem se rozhodl, že i na poprvé použíji chmelovar a pivo řádně dochmelím. Hodlám použít poloraný červeňák s 3,8% hořkých látek.

teď jenom jestli sedí výpočty:

2,2kg koncentrátu na 11° / 20l 25 BU
2,4kg na 12° / 20l x BU

X= 27 BU -> chci 39, rozdíl 12 jednotek

20 (objem mladiny v litrech) . 12 (hořkost BU) : 1,15 (3,8% hořkých látek v chmelu a 30% výtěžnost) . 0,1

27,6g chmele vařit s mladinou 45 minut

Ve svém "plánovaném postupu" na minulé straně jsem zapomněl na kvasný cukr, použiji maltózu, jen nevím kolik. četl jsem 0,5 až 1 kg, ale nebylo uvedeno na jaké množství.

První kvašení nechám doběhnout až do konce a pro sekundární dodám 3g dextrózy na 0,5l. Stáčet budu do 1,5l PET od balených vod-> 9g/PET (nebo mám dát míň?)

díky Tadytomas

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 01. dub 2010 6:59:32 
Offline

Registrován: sob 11. dub 2009 15:13:31
Příspěvky: 49
Ke koncentratu z VUPS se nemusi kvasny cukr pridavat. I naredene jako desitka, tzn. 1 kg v celkovem objemu 10 litrech je vyborne pivo. :idea:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: ned 25. dub 2010 18:02:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Tak dnes jsem založil svoje první. A to sice 2,75 kg VÚPSu + 0,5 kg maltózy na 23l, chmelovar ve 3 litrech 5g Premiantu 45 min, a pak ještě 15 minut 15g červeňáku. Zakvasil jsem kvasinkama premium gold nasadil zátku a už jenom čekám :) Startovací hustota 1044

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 03. čer 2010 12:50:30 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Dnes v noci 1:00am založena světlým VÚPSem první testovací dávka necelých 10 litrů :)
Chtěl jsem 11-ku a asi bela chebná elektrónka Étřenást, mám 10,2°P. Kvasnice Saflager W-34/70. Ve sklepě cca 11°C, tak hurá na to. A teďka žerte vy mrchy malý :-D ale jen ty hodný :!:


Přílohy:
prvni_d.jpg
prvni_d.jpg [ 34.48 KiB | Zobrazeno 1720 krát ]

_________________
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 04. čer 2010 9:07:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Tak to je nejdrsnejsii kvasna nadoba co jsem kdy videl! Jak v tom to pivo michas? Vzdyt to musi vsude cakat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 04. čer 2010 9:26:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
co třeba ponornej mixér.. :) nic nikde necáká.. :D

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 04. čer 2010 9:45:25 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Rozmichaní trvalo necelou půlhodinu. Mezi tím jsem stejně rehydratoval kvasnice. Míchám ručně nerezovým míchadlem. Nevím jak se to jmenuje, ale beru na to z kuchyně takovou placatou "obracečku" s podélnýma otvorama. Je to celonerez, takže desinfekce a vyčištění v pohodě. Jen nevím, jestli to nemůže hodit kovovou chuť do piva.
Rozmíchávám v menším množství cca 6 litrů. Moc nedivočím, však ono se to rozpustí, pak vodu doplním na požadovaný objem. Pěny mi to během míchání udělalo asi 1cm (fotka je chvilku po míchání, tak je to vidět). Konec jsem míchal už rychleji a nevím jak to popsat, neměl jsem to míchadlo kolmo na směr míchání, ale souběžně, takže jsem ten objem jak kdyby sekal. V tu dobu tam bylo ale už jen pár malých drobků. Kolem bylo nakonec pár kapek, tak jsem ani nedostal do dršťky za binec.
Nádoba je testovací a podle výsledku ji budu používat buď dál, nebo vydělám výpustní kohout, díru zadělám a budu tu bedýnku používat jinak.
A abych nezapomněl, nejvíc mě pomohly už zde zmíněné příslušné mantry :D

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pát 04. čer 2010 13:35:51 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Bob píše:
Jen nevím, jestli to nemůže hodit kovovou chuť do piva.

A v pivovaru myslíš,že se to míchá čím?? :lol:

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz