VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 14:53:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 09. črc 2009 20:43:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Ne, ta sedlinaje spatne, kde bydlis? Ja prijedu, piva odvezu a odborne zlikviduju ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 09. črc 2009 22:04:35 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Lukas píše:
Ne, ta sedlinaje spatne, kde bydlis? Ja prijedu, piva odvezu a odborne zlikviduju ;)

:D :D :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: ned 12. črc 2009 12:09:39 
Offline

Registrován: stř 17. čer 2009 12:39:24
Příspěvky: 5
Bydliště: Třebíč
Asi to dám raději do sklepa, vyčkám a pak si to zlikviduju sám. :D :D :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: ned 09. srp 2009 6:34:32 
Offline

Registrován: stř 17. čer 2009 12:39:24
Příspěvky: 5
Bydliště: Třebíč
Tak jsme to včera okoštovaly a mám obavy že nezbyde :D :D :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: stř 23. zář 2009 20:27:15 
Offline

Registrován: úte 14. črc 2009 21:23:09
Příspěvky: 19
Zkoušel jsem odkvasit VUPS svrchně. Namíchal jsem 1 kg světlého a 0,5 kg tmavého, dochmelil červeňákem na 40-45BU a odkvasil kvasnicemi Premium Gold. Pivo kvasilo cca 2 týdny a nechal jsem ho zaležet necelé 3 měsíce. Můžu říct, že výsledek je chuťově vynikající a pivo krásně pění.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pon 02. lis 2009 16:09:29 
Offline

Registrován: pon 02. lis 2009 15:48:44
Příspěvky: 2
Bydliště: Podbřežice
Zdar chlapi
Po dlouhém váhání a pročítání diskusí na internetu, jsem se rozhodl, že uvařím doma taky nějaké to pivko. Koupil jsem koncentrát a kvasnice od VUPS. Nechtěl jsem zvyšovat další náklady, takže ani fermentační nádobu ani kvasnou zátku jsem nepořídil (po několika prohlídkách pivovarů, kde pivo je taky navolno ve spilce).
1. den - rozmíchání 1kg koncentrátu v hrnci s 10l vody ze studny bez převaření, přidání 1/2 hod. rozkvašených sušených kvasnic (necelý sáček), přiklopení poklicí a uložení do komory 14-15st.C
2.-4. den - kontrola, co se děje pod poklicí
5. den - jsem sebral deku a stočil 13l mladého piva (což znamená, že v bodě 1. jsem udělal chybu)
7. den - jsem přenesl petky do lednice na 7st.C
8.-16. den - kontrola lednice, petky po dvou dnech tvrdý jak skala
17. den - jsem nevydržel a ochutnal

Barva v pohodě, lahodná vůně, ale díky mému překlepu s vodou, čítám, že mám tak 7st. pivko, ale i tak chutná dobře. Koštem jsem polkl 2 petky, šest zbylích nechávám ještě zrát.

Včera jsem namíchal další várku. 2kg koncentrátu na 20l vody, na měření jsem si dal záležet, tak uvidím co v pátek stočím.

Díky vám všem, kteří jste mi byli inspirací

Milan


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pon 02. lis 2009 16:32:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
2kg na 20 litru je malo ... pivo bude "slaby", ja davam 3 kg na max 25 litru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: pon 02. lis 2009 18:17:38 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
tak bude desítka,no :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: čtv 05. lis 2009 12:04:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
1.11. jsme založil 1kg světlého + 0,5 tmavého VÚPS do 14 litrů. Kvasnice jsem použil W-34/70. Uloženo do upraveného mražáku o teplotě nejprve 13-14°C a během 2 dnů jsem klesl na 12°C. Měl jsem strach z propadlé deky, tak už od 3.11. každý den seberu tak 1,5-2cm pěny se smítky vyplavenin. Je to první spodně kvašené, tak jsem zvědavý jak to dopadne.

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První pivo VUPS
PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 18:21:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Zdravím všechny domovarníky, rozhodl jsem se taky si doma uvařit nějakou tu pochutinu :lol: Začlo to výběrem minipivovaru, ale po zjískání informací jsem se rozhodl pro jeho vlastní výrobu. Minimálně první várku hodlám kvasit svrchně a udělat světlou 12ctku z koncentrátu VŮPS a až poté přejít ke kvašení spodnímu.

a nežli něco udělat špatně, tak si radši některé informace ověřím aneb jak se říká: "dvakrát měř, jednou řež :D "

1. rozmíchám koncetrát v požadovaném množství tzn. 8,3 litrů/1kg
v mém případě.. hodlám dělat 20l-> to znamená cca 2,4 kg.

co mi v tomto bodě není jasné je hořkost, informace na koncentrátu uvádějí: "Hořkost 11° piva je 25 BU. při ředění 9,1l/kg" Chtěl bych se dostat minimálně na hodnotu plzeňské dvanáctky a to znamená hodnotu 39 BU. Na poprvé bych se přiklonil k použití granulovaného chmele a později využívat chmelovar.

2. rozmíchám potřebné množství granulovaného chmele a kvasnic (premium gold)

3. uzavřu fermentační nádobu, nasadím kvasnou zátku a nechám kvasit při teplotě 18-20 stupňů

4. konec kvašení- co jsem pochopil, tak jsou dvě možnosti:
A) nechat kvasit tak dlouho dokud bude unikat CO2
B) kontrolovat hustoměrem a kvašení zastavit na určité hodnotě (momentálně si nevzpomínám na jaké)

5. stáčení- v možnosti za A) je nutno dodávat 3g dextrózy/drops na půl litru
B) není potřeba již nic dodávat

6. nechat ležet 10 dní při teplotě prvotní fermentace a poté uskladnit např do sklepa na minimálně 14 dní.

7. vypít :twisted:

další otázka se týká ovlivňování obsahu alkoholu. Obsah ovlivňuje pouze množství koncentrátu?

A asi poslední otázka, možná trochu naivní, ale nedá mi to se nezeptat. Nemůže se při procesu kvašení vytvořit např metanol jako při destilacích? nebo něco jemu podobné?


Tak to bude snad všechno, doufám, že nejsem moc "vedle" a děkuji Všem za případné rady.

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz