VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Jantarový ležák
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=17&t=16
Stránka 6 z 6

Autor:  Janek [ ned 21. úno 2016 14:39:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jantarový ležák

Dotaz:
Jsem uplnej zacatecnik. Moje prvni pivo jsem vecer uvaril z koncentratu VUPS (1kg mladinovy koncentrat svetly + kvasinky Saflager S23) vse bez nejaky koruny za 200,-.
Vse presne podle navodu, 8l vody, na rozjeti kvasinek jsem pridal k vode i trochu mladiny, dal kvasit do asi 14st (mene dedokazu zajistit), druhy den rano uz to sumelo, vecer mirna pena, 3. den rano mirna pena s drobnymi hnedymi skvrnami, pak jsem vecer nemohl zkontrolovat stav a 4. den odpoledne bez peny, barva jantarova, hodne citit CO a slad. Bublani temer ustalo, pena se zrejme propadla (?) na dno. Tak nevim jestli jsem neco neuspechal ale z obavy aby tam zustalo jeste trochu kvasinek na druhotne kvaseni jsem nalahvoval. (1020) Se 3g trtinoveho cukru zavrel do 1l petek. 3dny staly na zemi v dilne kde je asi 10st, pak sup do lednice. Asi 5st. Lahve jsou celkem tvrde, ale ne moc. Asi po 4 dnech jsem nevydrzel, okostoval. Na dne hodne kalu, barva jantarova, coz nevim jestli je spravne, chut vyrazna po sladu, mirna horkost, pena skoro zadna (asi je moc brzo), silu odhaduju spis 11 az 12.
A ted ten dotaz: jestli jsem nezpanikaril a nelahvoval moc brzo?

Autor:  provazek [ ned 21. úno 2016 21:35:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jantarový ležák

Ahoj, možná jsi to trochu uspěchal, ale vlastně žádná chyba tam není. Za předpokladu, že při 1020 to ještě není dokvašené úplně nadoraz + přidané 3g cukru na litr, mělo by se to dosytit ještě během ležení při 5 stupních. Jistější je nechat to na spilce ještě chvíli déle, aby to dokvasilo ,pak přidat 6g na litr a pár dní ponechat při zákvasné tepłotě, tedy těch 14st. Pak teprve do lednice. Sedimentu na dně se nevyhneš, ty kvasnice tam prostě být musí. Podle mě když jich jde do lahví z nějakého důvodu moc málo(želatina, cold crashing ap.) je potom problém s dosycením a zráním.

Autor:  Janek [ pon 22. úno 2016 13:36:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jantarový ležák

jojo, díky, já jsem byl asi moc vyplašenej, že jse nestihl sebrat tu hnědou pěnu ..... a tak jsem nevěděl jestli to pak celý někam neuhne. Příště už budu hlídat hodnoty a pokusím se nedat tolik cukru do flašek. Mám raději hořčí piva.
A nebo ve fôru vygůglim jaký kvasinky nebo kapky přidati, a tím se ke zaslíbené chuti dopracovati :P
A stejně mě už svrbí prsty a tak se chystám na další várku.
Zatím nemám jasno

Autor:  matasek2000 [ pon 22. úno 2016 14:31:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jantarový ležák

Janek píše:
Příště už budu hlídat hodnoty a pokusím se nedat tolik cukru do flašek. Mám raději hořčí piva.


Obávám se,že to co jsi napsal není tak jak si myslíš.Ten cukr co přidáš na druhotnou fermentaci to pivo neosladí.Kvasinky ho sežerou a místo toho ti udělají alkohol a pivo dosytí.

Autor:  Janek [ pon 22. úno 2016 21:23:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jantarový ležák

:o ...... ahá, a tak jsem zase chytřejší!
Díky kámo!

Stránka 6 z 6 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/