VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 25. dub 2017 1:44:42
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: sob 02. bře 2013 8:16:26 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Ta kvasím 5 dní, mam dotaz,ke ktremu jsem tu nic nenasel. Kdyz otevru spilku tak citim stejnou vuni jako kdyz kvasi ovoce,je tp normalni,je to CO2 nebo je neco spatne,pivo chutna normalne.......kvasim dle informaci vyse.........

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: sob 02. bře 2013 13:55:37 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
co2 je bez zapachu, ovocne tony robia kvasnice je to normalne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 03. bře 2013 12:47:22 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Tak mám stočeno, po necelých 6 dnech kvašení. Stočeno při 4,2 zbytkového cukru, necháme ztvrdnout flašky a hurá do ledničky ve sklepě. Pivínko chutná už teď docela solidně, i mojí chutnalo, což je pro další vaření důležité.... :D Akorát mě překvapil úbytek díky stahování pěny, prakticky 2 litry šly pryč. Na začátku jsem měl něco málo přes 20 l a stočil jsem 18,5.
Kvasnicím jsem nechal trochu mladiny a už odpočívají v lednici, mám materiál ještě na jednu várku, tak dumám co s tím provedu........
Budete mi někdo schopný říct jak dlouho mi ty kvasnive takhle vydrží? Super by byly tak 3 týdny, ale to asi neklapne.

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 03. bře 2013 20:26:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Něco zůstane v kvasnicích, litr a půl by to ale být neměl. Spíš bych tipnul, že si ne úplně přesně naměřil vodu na rozmíchání.
Já kvasnice vždy seberu do šroubovací zavařovačky, doliju studenou vodu, proštěrchám a nechám do druhého dne sednou. Sliju vodu a postupo opakuju az je voda cistá. Tri týdny mám vyzkoušený a nebyl problém.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 03. bře 2013 20:37:43 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
zbieranim deky nestratis prakticky nic, chyba bude asi v merani :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 04. bře 2013 6:32:11 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Díky za odpovědi a názory na to čím by to mohlo být. Měřit jsem se snažil poctivě, mám nadělané rysky na spilce, takže špatným měřením by to být nemělo, ale kontrolu určitě provedu.......mě spíš napadla jiná možnost. Používal jsem tentokrát i malé 0,5l petky od neslazených vod. Zdálo se mi, že jsou oproti pivním lahvím docela malé, tak jsem udělal pokus s měřením. Nalil jsem půllitr do petky a půllitr do pivní. Samozřejmě tam ta míra byla, co mě ale zaujalo víc, bylo to, že hladina v pivní láhvi byla docela jinde než bývá běžně, teda jak bývají piva naplněna. Myslím že v lahvích bývá víc než 0,5l, třeba je to o málo, třeba 0,3-0,5 dcl, ale na 20 flaškách je to třeba litr. Takže má úvaha je taková, že jsem do flašek napral o něco víc než počítám......

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. bře 2013 18:33:35 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Tak jsem po 12 dnech ležení neodolal a otevřel tu moji černou 12°. A musím se pochválit. Pivo je výborné, taky ve mně ta 1,5 l petka večer u fotbalu za hodinku zmizela. Přestože se mi flašky ne zcela dosytily tak pivo krásně pěnilo a dlouho drželo pěnu. Asi díky vývaru z rýže. Pěna krásně hustá a krémovita. Trochu jsem měl ze začátku strach z přechmelení, ale přesně jak mi řekl Mircous, pivo časem ztrácí hořkou chuť a toto pivo se mi povedlo prakticky tak jak si představuju. Chuť černého piva jemně doplňuje hořkost z dochmelení.........
A důležitý fakt, tak jako tu psalo spousta vařičů, chutná i ženě....

Zde přikladám fotky z výroby, zrání, ležení a i finální produkt

http://kratoska.rajce.idnes.cz/Moje_2._pivko


V lednici mám uložené kvasnice, je to 14 dní, v neděli si asi dám repete, snad se budou mít děvčata k světu a oživím je........a odkvasím úspěšně dalších 20 litříků píva

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: úte 19. bře 2013 9:34:24 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Tak založeno další tmavé z VÚPSka. Prakticky to stejné složení, pouze jsem na zkoušku trochu jinak dochmelil.......Co mě docela překvapilo je, jak se měly k světu ty kvasnice. Měl jsem trochu obavy zda vydrží .....ale nastartovaly se báječně, pivo jsem založil ve 4 odpoledne a druhý den ráno už se dělala krásná deka. Už za necelý den byla lepší než za celé kvašení u předcházejícího piva. Kvasnice pracují jako o závod, deka utěšeně roste, rozkvasil jsem to při 16°C a pak pomalu zchlazoval až na nynějších 8°C, které mám ve sklepě, přes tu nízkou teplotu to krásně kvasí a za necelé 2 dny jsem z 12° na 9,6° zbytkového. Počítám, že o víkendu to stočím, někde mezi 4,2-4,5°, snad se trefím...

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 11:02:02 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Včera jsem stočil Coopers Real Ale a nyní bych chtěl udělat třetí pokus. Můj plán Jantarove pivo ala CZ, ale svrchně kvašené.

16 litrů - měla by to být cca 13°P
2 kg - VUPS
850g - sladový výtažek bruntál tmavý

chmelovar

premiant - 10g - 75min
ŽPČ - 8g - 40min
ŽPČ - 6g - 5min

Vychází mi to cca 36IBU

kvasnice Nottingham - podruhé použité. Mám ve sklepě cca 15-16°C, takže na spodní kvašení nemám podmínky.

Co si o tom myslíte? Kolik mám dát kvasnic na 16 litrů mladiny?

Děkuji za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 01. úno 2015 18:52:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Imi píše:
Včera jsem stočil Coopers Real Ale a nyní bych chtěl udělat třetí pokus. Můj plán Jantarove pivo ala CZ, ale svrchně kvašené.

16 litrů - měla by to být cca 13°P
2 kg - VUPS
850g - sladový výtažek bruntál tmavý

chmelovar

premiant - 10g - 75min
ŽPČ - 8g - 40min
ŽPČ - 6g - 5min

Vychází mi to cca 36IBU

kvasnice Nottingham - podruhé použité. Mám ve sklepě cca 15-16°C, takže na spodní kvašení nemám podmínky.

Co si o tom myslíte? Kolik mám dát kvasnic na 16 litrů mladiny?

Děkuji za rady.

2-3 polévkobé lžíce.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz