VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 27. úno 2017 12:25:28
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: sob 02. říj 2010 20:27:32 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Vyloženě lógr z kafe jsem tam neměl. Necucnul jsi ten vzorek i z kvasnicemi?

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 03. říj 2010 9:35:08 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Asi špatně rozmíchaný tmavý VUPS. A pro jantar doporučuju spíš 2,5kg světlého a jen 0,5kg tmavého, ten tvůj bude hodně tmavý.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 03. říj 2010 13:40:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 14. črc 2010 15:58:40
Příspěvky: 11
Bydliště: okolo Frýdku
Šimek Jiří píše:
Asi špatně rozmíchaný tmavý VUPS. A pro jantar doporučuju spíš 2,5kg světlého a jen 0,5kg tmavého, ten tvůj bude hodně tmavý.


Rozmichaval jsem to cca 15minut mozna i vice ponornym mixerem. Ze zacatku pri prvnich dvou merenich tam neplavalo nic.
Uvidime za tyden, dva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: čtv 14. říj 2010 20:12:50 
Offline

Registrován: čtv 14. říj 2010 17:24:05
Příspěvky: 5
Bydliště: Hlučín
Zdravím všechny homebrewaře :ugeek: !
Po několikadenním pročítání těchto stránek o vaření piva doma, jsem se rozhodl, že si taky doma uvařím domácí pivko, zatím jen s koncentrátů (jen na okraj-o výrobě sladu něco málo vím, před časem jsem pracoval jako obsluha sladovny-namáčení a klíčení ječmene v dnes již dávno zavřené sladovně v Ostravě :cry: , která patřila pivovaru Ostravar a pokryla tehdy z 95?% potřeby tohoto pivovaru!)
Ověřil jsem si teplotu v mém sklípku (který mám pod zemí), ta byla 12 st., takže ideální pro spodní kvašení, 30l. nádobu na primární fermentaci jsem našel doma ve sklepě mezi harampádím (naštěstí je to PP-potravinářský plast), dokoupil u Zbyška vypouštěcí ventil, hustoměr, teploměr a základní suroviny a šlo se na věc!
Jako nejlepší volba pro prvotinu se mi jevilo Jantarové pivo z práškového koncentrátu VÚPS. V pátek 8.10.2010 jsem tedy "uvařil" svoje první pivko, po důkladné desinfekci všech potřebných věcí SAVEM original, jsem začal brzy ráno a použil jsem:
2,5 kg světlý VÚPS
0,5 kg tmavý VÚPS
(rozmíchání VÚPSu ponorným mixérem cca 15-20 min.)
na chmelovar 15 g. premiantu, vařeno 40.min. a pak přidáno 15 g. červenáku, vařeno dalších 20 min., poté zchlazeno a scezeno jemným sítkem,
kvasnice spodní S-23 rehydrovány při pokojové teplotě s převařenou vodou a trochou VÚPS,
to vše smícháno na celkový objem 23l. do kvasné nádoby, pivo jsem chtěl něco mezi 12-kou a 13-kou, vodu jsem použil z vodovodu (prý tady máme vodu kvalitní :roll: ), nechal jsem ji asi 4h. odchlorovat ;)
Počáteční hustota 1048, teplota ve sklepě 12 st., startovací teplota mladiny 14 st..
Po dvou dnech se na hladině vytvořila bohatá a hustá pěna, na povrchu taková tmavá, šupinatá, někteří tady píšou, že sbírají deku co dva dny, tak jsem se rozhodl jít stejnou cestou a sebral jsem první deku, další deku jsem sbíral 4.den a dnes 6.den jsem sebral deku potřetí, ta již nebyla tak hustá, spíše řidší s většíma bublinama, dnes hustota 1018, teplota ve sklepě mezitím klesla na 9,5 st., teplota mladiny 10,5 st. :geek: , pivko ještě trochu probublává, celkem pěkně voní, další plán mám takový, že jakmile klesne hustota okolo 1010 (snad v sobotu? 8.den) budu stáčet a to: mám 2 láhve od Bernarda (patent. uzávěr) na košt, pak mám 5l. soudek a zbytek do pet láhví, vesměs od minerálek 1,5 a 2l. Na sekundární fermentaci chci použít dextrozu a na zkoušku do pár petek i domácí med ;) !
Jsem hodně zvědav jak to vše dopadne, pokud se vše povede, hodím sem nějaké to foto :shock:.
A pokud se zadaří, zkusím nějaký speciálek: medové, malinové, višňové... :lol:
Přívítám každou radu či připomínku od zkušenějších sládků :ugeek: ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. říj 2010 7:41:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Ahoj, vypadá to dobře a určitě z toho bude dobré pivo. Jenom si dej pozor, aby ty PET lahve nebyly od slazených minerálek. Musí být jenom od vody bez příchutě, jinak dodají pivu pachuť.

A přijde mi trochu škoda to nechat vykvasit "na doraz" a pak přidávat cukr na sekundární fermentaci. Ale jak říkám, bude z toho určitě super pivo :lol:

hodně štěstí do dalších pokusů..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. říj 2010 16:10:42 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 164
Bydliště: Slaný
alda píše:
a použil jsem:
2,5 kg světlý VÚPS
0,5 kg tmavý VÚPS
:ugeek: ...


Ahoj,

já jsem dělal dvakrát polotmavý z VÚPSu:

1) 12,5st - světlý a tmavý VÚPS 1+1kg, na 15L, chmelovar 8,3g Premiant + 8,3 ŽPČ (45+15min), kvašeno svrchně Premium Gold, OgS: 1050, OgF 1012, kvasilo 4dny, stočeno s přidanou dextrozou do lahví. A to mne postihla katastrofa, po počáteční teplotě kolem 20°C, přišla vedra a mně to vylítlo na 26°C, takže to kvasilo jako prase, ale přesto se to povedlo zachránit a pivo bylo moc dobrý.

2) 14st - světlý a tmavý VÚPS 1,5+1,5kg, na 21,5L, chmelovar 11,5g Premiant, 11,5g ŽPČ (45+15min), opět svrchně Premium Gold, kvasilo 5 dní, ale klidněji, teplota kolem 20-22°C.

Z těchto dvou várek byla ale chuťově lepší první várka, druhá várka byla říznatější, ale nebyla přesně jako ta první, která mi chutnala víc.



Pak jsem dělal z VÚPSu světlou dvanáctku a takovou světlejší jantarovou desítku a jedenáctku, vše spodně, a vše velice chutné, již je to vypité, bohužel.


Ještě k doplnění ta desítka neprošla klasickým chmelovarem ale DryHoppingem - zmiňuji v jiném tématu viewtopic.php?f=21&t=373&st=0&sk=t&sd=a&start=0 teď to chlandím a je to moc úžasné pivo, tedy alespoň pro mne


David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. říj 2010 19:39:15 
Offline

Registrován: čtv 14. říj 2010 17:24:05
Příspěvky: 5
Bydliště: Hlučín
Tadytomas píše:
Ahoj, vypadá to dobře a určitě z toho bude dobré pivo. Jenom si dej pozor, aby ty PET lahve nebyly od slazených minerálek. Musí být jenom od vody bez příchutě, jinak dodají pivu pachuť.

A přijde mi trochu škoda to nechat vykvasit "na doraz" a pak přidávat cukr na sekundární fermentaci. Ale jak říkám, bude z toho určitě super pivo :lol:

hodně štěstí do dalších pokusů..



Díky za rady. A myslíš, že by nepomohlo ty PET-ky vypláchnout SAVEM (stejně jako kvasnou nádobu před kvašením) a potom několikrát horkou (ne vařící) vodou? Že by se ta pachuť od těch slazených minerálek ztratila?
Dnes hustota 1014, zítra budu bohužel až do večera v práci, takže promyslím, že bych to stočil zítra večer...Kdyby klesla zítra hustota např. na 1012, mám přidávat tu dextrozu (anebo med)? Nebouchne mi to? Z toho mám trochu obavu... :o

Davide, Tobě taky díky za poznatky a zkušenosti s Jantarem ;) !


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. říj 2010 21:06:40 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
PET lahve ti nebouhnou. I když tam dáš cukr,tak tlak bude cca 1 bar. Kolik snesou lahve jsem už někdy psal,viz
Ještě k těm PETkám: osobně si myslím, že PET láhev s pivem nemůže explodovat. Takový tlak při dokvašování tam asi nevznikne, aby roztrhl lahev. Zkusil jsem dát do PET lahve od piva kvasnice (cca 100 ml , cukr- cca 50 g, doplnil vodou tak, že zůstalo od vrchu cca 5 cm volného prostoru a dal tam manometr. Tlak tam byl 5 bar a už nestoupal, lahev byla jak beton a tvar zůstal stejný. Obdobný pokus s lahvi od Poděbradky bez zjištění koncentrace cukru a bez manometru: lahev měla po několika dnech tvar ragbyového balonu, ale vydržela.
Nezkoušejte ale co láhev snese, by dojít k vážnému úrazu. I těch 5 barů je už dost velký tlak a kdyby třeba vadou materiálu lahev explodovala, mohlo by to špatně skončit. Co lahev "dovede" viz videa zde:http://waterocket.explorer.free.fr/PET_bottle_standard.htm#remote

Láhev se stěnou 0,2 mm (od vody) exploduje při 9,5 bar, od Spritu (0,45mm) 13,8 bar. . Zdroj:http://waterrocket.uh-lab.de/lr010101_bursttest.htm
Kolik mají pivní láhve tloušťku stěny nevím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pát 15. říj 2010 21:39:07 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 164
Bydliště: Slaný
Já jen doplním - když stáčím do skleněných flašek nebo soudků, tak stočím bokem ještě do PET flašek na pivo 0,5 (prodává třeba Zbyšek) - to jen a pouze pro kontrolu tlakování. Eventuálně to pak jde vše do chladu, ale každopádně to musí mít možnost sekundárně fermentovat ať s přidaným cukrem nebo cukrem zbytkovým - takže se to musí vydržet. Ještě jeden takový ukazatel v případě soudků 5L - když jsou použity gumové zátky s plastovým prostředkem (krémové barvy), tak se dá zkusit toto - střed se trošku zamačkne, když zůstane tak je tlak malý, když samovolně vyjede, tak je natlakováno dost. Ale 100% spolíhat na to nelze, protože mám některé soudky, u nichž střed zůstal trochu zasunutý dolu, ale tlak byl i přes to docela slušný, u soudků to taky trochu indikuje dno - prázdný sud rovné, mírně (i více) vypouklé ven - natlakováno.

Tolik jen trochu málo zkušeností. Takže jak uvedeno výše i jinde na fóru, zas až tak se obávat netřeba, ale čert nikdy nespí, stát se může ledacos. Měl jsem z toho ze začátku velikou obavu, teď už tolik nemám, zatím se mi nehoda ještě nestala, :ugeek:

Jen bych dodal, že spíš než že pet flaška praskne, by mohl povolit uzávěr, už i z toho důvodu je z jiné hmoty než samotná flaška, mám pocit, že někde na fóru už tohle někde je.

David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: stř 20. říj 2010 15:07:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 14. črc 2010 15:58:40
Příspěvky: 11
Bydliště: okolo Frýdku
Zdravim,
nedavno jsem popisoval problem s necim podobnym logru. Bylo to jen jednorazove, pak pri poslednim mereni a staceni bylo vse OK.
A vysledek? Prekrasna barva, chut vyborna. Jen ted vydrzet nejakej ten mesic .... Zatim nejlepsi pivo co se mi podarilo udelat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz