VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. dub 2018 11:47:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2007 20:05:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. říj 2007 19:42:22
Příspěvky: 86
Bydliště: Desná
1 kg světlého koncentrátu a 4 kg tmavého koncentrátu naředit na 12 litrů.
Světlý koncentrát z výzkumáku nemá skoro žádnou chuť po sladu. Takhle je lehce cítit karemelovo-kávová chuť.

_________________
http://www.vasepivo.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2007 20:11:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. říj 2007 19:42:22
Příspěvky: 86
Bydliště: Desná
Samozřejmě tam má být 0,4 kg tmavého koncentrátu :roll:

_________________
http://www.vasepivo.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 04. lis 2007 9:51:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
No já jsem se vyděsil... :P

Co dochmelení? Mně ten koncentrát přijde málo hořký, dívám 1 kapku Isohop 30% na litr.

Jo a samozřejmě čím kvasit? Saflager S 23?

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: ned 04. lis 2007 22:07:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. říj 2007 19:42:22
Příspěvky: 86
Bydliště: Desná
Saflager S23 moc nemusím. Na spodně kvašená piva používám převážně namnožné kvasinky z kvasnicových piv. Postup je tady v sekci Kvasnice.
Mám rád piva středně hořká a podle toho návodu je Jantraový ležák akorát na moji hubu :)
Použít chmelový koncentrát je nejjednodušší a nejrychlejší možnost (taky ho občas použiju), ale poctivě provedený chmelovar dodá pivu lepší chuť. 8-)

_________________
http://www.vasepivo.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 05. lis 2007 12:58:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
No jo, ovšem tady začínáme narážet na otázku podmínek. Já těch 5 stupňů pro spodní kvašení a ještě míň pro ležení prostě nemám jak udělat. Takže mi nezbývá než S 23, kterýma se dá kvasit i při vyšší teplotě. Chmelovar bych sice spáchat mohl, ale obsadit na půl dne kuchyni by mi neprošlo :-) Takže kapičky... :|

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 05. lis 2007 18:59:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. říj 2007 19:42:22
Příspěvky: 86
Bydliště: Desná
Kvasím namnoženými kvasinkami při teplotě kolem 12°C a pivo mi pak leží v lednici kde je 5°C. V malých pivovarech kde jsem byl mají teploty podobné.
Chmelovar mi trvá i se scezováním asi hodinu a půl. Když si dávám pozor ani pak nelepí podlaha v kuchyni a manželka nenadává :P

_________________
http://www.vasepivo.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 05. lis 2007 20:21:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
no... já se pod 14 nedostanu, až dělám, co dělám. A obsadit ledničku či snad její část - na to si netroufám ani pomyslet.
Ale právě jsem otevřel první pivo ze světlého koncentrátu (10 l, 250g glukopuru, 7 kapek Isohop 30%, Saflager S 23) a jsem s ním velmi spokojen... A nadchla me soudržnost kvasnic - ta je výýýýtečná - do sklenice se nedostane v podstatě nic... ;)

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 12. lis 2007 20:47:43 
Offline

Registrován: pon 12. lis 2007 20:37:20
Příspěvky: 3
Bydliště: židlochovice
Zdravím Vás pánové, mám podobnou zkušenost: dávám 2kg světlého, půl kila tmavého + 10g chmele Sládek vařím 40min. kvasnice pivovarské * 10st.C v upraveném skříňovém chlaďáku - stočím do 20l nerezové kyvety upravené k domácímu čepu v garáži. Pozval jsem pár kamarádů na košt, a vykoštovali jsme celý obsah.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: pon 12. lis 2007 23:37:11 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. říj 2007 21:28:00
Příspěvky: 80
Bydliště: Praha 8
:D
skoda jen... ze toho vykvasi tak malo... chtelo by to kvasit aspon po 100 litrech... 50 na kostovani.. a 50 na pozdejsi ochutnavani ;)

me uz pomalu dokvasuje varka od konkurencniho mistra sladka... zatim to chutna vselijak... ale verim ze mesic lezeni to spravi...

btw. s kamarady uz se nam konecne podarilo otevrit 30l KEG sud... je na to potreba specialni domaudelanej klic...pak sem hodim foto...
ten sud je v krasnym stavu..uplne novej.. planuju ho jeste prebrousit brusnou pastou a lesticim kotoucem.. aby se lesknul jako kristal a pak ho budu povazovat za vlastni 8-)

_________________
Jen bez chlapce, jen bez dokud je kam...
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jantarový ležák
PříspěvekNapsal: úte 13. lis 2007 16:42:39 
Offline

Registrován: pon 12. lis 2007 20:37:20
Příspěvky: 3
Bydliště: židlochovice
závidím ten klíč na soudky, čená hora plní krásné 20litrové soudky slušným pivem - to vypít sud odemknout, umýt, pivo uvařit, vykvasit, uležet a ......................................, to je něco :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz