VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. bře 2017 5:20:25
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 6:52:26 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
buDDha píše:
jak se vam to prubezne sytilo ?
ja to mam po tydennim sekundaru v 19°C uplne jak vodu z vodovodu, teda chut je ponekud lepsi :)
mi neprijde, ze by se to nejak dramaticky zlepsilo, obzvlast pokud to premistim do sklepa, kde mam jeste o par stupnu min (cca 16)

bruntal.vytazek 2x1,7 kg, 505 g medu
med se varil v chmelovaru cca 20 min
OG 1056, 19,5 l
stacel jsem pri 3% cukru (hustota 1012) bez pridani cehokoliv...


já mám zkušenost pouze s medem,kterej neprošel varem,tak to se asi chová jinak.
Teď u dalšího ALE chci vyzkoušet část sekundární surogace tak,že naředím med trochu převařenou vodou na takovou konzistenci,aby šel nasát stříkačkou a zkusím ho tam nadávkovat řekněme 2-3 ml.
Med by měl obsahovat dle http://www.vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htm cca 80% zkvasitelných cukrů.
Uvidíme co z toho vznikne v porovnání s dextrozou :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 7:20:51 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
buDDha píše:
jak se vam to prubezne sytilo ?
ja to mam po tydennim sekundaru v 19°C uplne jak vodu z vodovodu, teda chut je ponekud lepsi :)
mi neprijde, ze by se to nejak dramaticky zlepsilo, obzvlast pokud to premistim do sklepa, kde mam jeste o par stupnu min (cca 16)

bruntal.vytazek 2x1,7 kg, 505 g medu
med se varil v chmelovaru cca 20 min
OG 1056, 19,5 l
stacel jsem pri 3% cukru (hustota 1012) bez pridani cehokoliv...

Jestli můžu poradit, tak to honem rychle přislaď. Tam ti zbyly 3% cukru teoreticky, prakticky tam nemusí být už žádné. V pivu nejsou všechny cukry zkvasitelné. K hustotě přispívá i dextrin a jiné nezkvasitelné látky a kvasnice už nemusí mít co žrát. Já bych sladil 1%, tedy 10g na litr. Co použiješ je jedno. Sacharozu, maltozu, dextrozu ...
A navíc máš vynikající studijní materiál. Když ti nebude líto litru tohoto piva, tak dvě půllitrovky obal ostnatým drátem, zaminuj a nech je bez doslazování ležet ve sklepě. Po vánocích nám sdělíš jak dopadla jedna láhev a po velikonocích popíšeš tu druhou :-)))


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 8:04:54 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
vladybir píše:
Já bych sladil 1%, tedy 10g na litr. Co použiješ je jedno. Sacharozu, maltozu, dextrozu ...
A navíc máš vynikající studijní materiál. Když ti nebude líto litru tohoto piva, tak dvě půllitrovky obal ostnatým drátem, zaminuj a nech je bez doslazování ležet ve sklepě. Po vánocích nám sdělíš jak dopadla jedna láhev a po velikonocích popíšeš tu druhou :-)))


a neni 5 g na 0,5 l moc? normalne se vsude pise 3g na 0,5 l lahev...
aby me pak soused nezaloval, az pujde do sklepa a moje medova 14ka mu utrhne nohu u kolene :?

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 8:22:04 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
buDDha píše:
vladybir píše:
Já bych sladil 1%, tedy 10g na litr. Co použiješ je jedno. Sacharozu, maltozu, dextrozu ...
A navíc máš vynikající studijní materiál. Když ti nebude líto litru tohoto piva, tak dvě půllitrovky obal ostnatým drátem, zaminuj a nech je bez doslazování ležet ve sklepě. Po vánocích nám sdělíš jak dopadla jedna láhev a po velikonocích popíšeš tu druhou :-)))


a neni 5 g na 0,5 l moc? normalne se vsude pise 3g na 0,5 l lahev...
aby me pak soused nezaloval, az pujde do sklepa a moje medova 14ka mu utrhne nohu u kolene :?

Já doslazuji téměř standardně do 4,5% cukru a bývá to většinou tak akorát. Je ale pravdou, že u mne se pivo moc neohřeje (neuleží) a ty co vydržely alespoň těch 6 týdnů jsou nasycené spíš víc než méně. Hrdý název LEŽÁK si zaslouží málokteré, prostě nedostalo se mu příležitosti a času.
Ale jestli se bojíš, tak dej jem 5g/l. Ten údaj 3 g na 0,5 láhev je jeden z mnoha mýtů, který zde na fóru koluje. Prostě přisladím tak jak chci, nebo spíš jak potřebuji.
Je pravda, že já používám převážně plast a vybuchly mi jen 2 láhve. Obě skleněné a obě nevhodné (Dolská medovina s porc.uzávěrem), moc tenké sklo a navíc v jedné bylo moje 1. višňové pivo, tam jsem běhal odfukovat 2x denně a jednou jsem prostě zapomněl.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 8:49:47 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
vladybir píše:

Ale jestli se bojíš, tak dej jem 5g/l. Ten údaj 3 g na 0,5 láhev je jeden z mnoha mýtů, který zde na fóru koluje. Prostě přisladím tak jak chci, nebo spíš jak potřebuji.
Je pravda, že já používám převážně plast a vybuchly mi jen 2 láhve. Obě skleněné a obě nevhodné (Dolská medovina s porc.uzávěrem), moc tenké sklo a navíc v jedné bylo moje 1. višňové pivo, tam jsem běhal odfukovat 2x denně a jednou jsem prostě zapomněl.


no, me tech par varek, co jsem udelal, taky obstojne mizi pred ocima :)
zpravidla davam cca 7 g dextrozy na litr a jsem s nasycenim spokojen. pouzivam klasicke pivni flasky a bernardovky a z kazde varky vzdy tak 2-3 PETky na kterych kontroluju nasyceni pohmatem a u tohoto medoveho se ani vo flus nezpevnily.

asi jsem tupy, ze jsem to nepochopil driv, ale med tedy varem ztraci schopnost vytvaret granaty a takove medove pivo lze surogovat normalne?

stihnu to stocit nejdriv zitra, nemam tam pridat trosku kvasnic, pro pripad, ze by uz vsechny pochcipaly? nebo mne napada, ze bych jejich pritomnost testnul tak, ze vyleju pivo ohrate na pokojovou teplotu do misky a zkusim tam dat lzicku dextrozy. ocekaval bych, ze pokud tam budou zbytky kvasnic, zacnou se tvorit bublinky CO2. neni to zcestne?
Dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 9:20:39 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Už jsem to jednou psal.
"Já med do sekundární fermentace používám pouze, když potřebuji pivo, které se dá pít za 5 - 7 dnů. Jinak z toho je téměř vždy šampus. Můj názor je ten, že kvasnice v kombinaci s alfa amylázou z medu začnou kvasit i dextriny, které jinak nekvasí. Med přidávám vždy s posledním chmelem do chmelovaru, tedy asi 10 min před koncem, aby se zabila diastáza, a i tak z toho někdy je šampus."
Tedy ještě dodám, že na likvidaci disastázy z medu bude někdy 10 minut chmelovaru málo, takže jistota bude opravdu těch 20.
Já občas dělám analýzy medu pro jednu medařskou firmu a některé medy jsou opravdu velice diastaticky aktivní. Jenže metoda je poměrná, měří se, za jak dlouho zcukří 1 g medu 0,01 g škrobu při přesně 40 st C a tak nevím, jak to vztáhnout k pivu. Třeba se to budou čerství študenti z Podskalské učit v analytice a prozradí mi to.
Tedy ano, med ztrácí důkladným povařením sklon k tvorbě granátů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 9:35:29 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
vladybir píše:
Tedy ano, med ztrácí důkladným povařením sklon k tvorbě granátů.

ale taky pro pivo asi i aroma,chuť a zdraví prospěšné látky...nebo ne :?:

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 11:16:26 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
tomino píše:
vladybir píše:
Tedy ano, med ztrácí důkladným povařením sklon k tvorbě granátů.

ale taky pro pivo asi i aroma,chuť a zdraví prospěšné látky...nebo ne :?:

Chuti var neubere, aroma ti zůstane jen když ho dáš do sekundární fermentace a o zdraví prospěšných látkách by se dalo diskutovat. Které máš na mysli? Některé zůstanou, některé se prý zničí. To je zase (dez)informace bez realného podkladu.
Pokud chceš medové pivo se všemi vůněmi, chutěmi a prospěšnými látkami, můžeš si vybrat. Buď zdravý granát, nebo přidat med těsně před konzumací - tzv. pivotrysk, nebo nejlépe jíst med lžičkou a zapíjet pivem :D .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 13:42:26 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
zkusím teď jak sem říkal dát do pár lahví na sekundár med a uvidíme,metoda pokus omyl. :)
Pokud by se to začalo nějak záhadně vykazovat znaky tlakování do formy medovýho granátu,tak to rychle a odborně zneškodním prudkým nalitím do sebe :D :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Polotmavá medová *náctka :)
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 15:56:18 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
stihnu to stocit nejdriv zitra, nemam tam pridat trosku kvasnic, pro pripad, ze by uz vsechny pochcipaly? nebo mne napada, ze bych jejich pritomnost testnul tak, ze vyleju pivo ohrate na pokojovou teplotu do misky a zkusim tam dat lzicku dextrozy. ocekaval bych, ze pokud tam budou zbytky kvasnic, zacnou se tvorit bublinky CO2. neni to zcestne?
Dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz