vladybir píše:
Ale jestli se bojíš, tak dej jem 5g/l. Ten údaj 3 g na 0,5 láhev je jeden z mnoha mýtů, který zde na fóru koluje. Prostě přisladím tak jak chci, nebo spíš jak potřebuji.
Je pravda, že já používám převážně plast a vybuchly mi jen 2 láhve. Obě skleněné a obě nevhodné (Dolská medovina s porc.uzávěrem), moc tenké sklo a navíc v jedné bylo moje 1. višňové pivo, tam jsem běhal odfukovat 2x denně a jednou jsem prostě zapomněl.
no, me tech par varek, co jsem udelal, taky obstojne mizi pred ocima

zpravidla davam cca 7 g dextrozy na litr a jsem s nasycenim spokojen. pouzivam klasicke pivni flasky a bernardovky a z kazde varky vzdy tak 2-3 PETky na kterych kontroluju nasyceni pohmatem a u tohoto medoveho se ani vo flus nezpevnily.
asi jsem tupy, ze jsem to nepochopil driv, ale med tedy varem ztraci schopnost vytvaret granaty a takove medove pivo lze surogovat normalne?
stihnu to stocit nejdriv zitra, nemam tam pridat trosku kvasnic, pro pripad, ze by uz vsechny pochcipaly? nebo mne napada, ze bych jejich pritomnost testnul tak, ze vyleju pivo ohrate na pokojovou teplotu do misky a zkusim tam dat lzicku dextrozy. ocekaval bych, ze pokud tam budou zbytky kvasnic, zacnou se tvorit bublinky CO2. neni to zcestne?
Dik