VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. led 2017 7:03:24
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 18:10:07 
Offline

Registrován: čtv 23. úno 2012 17:43:12
Příspěvky: 3
Dobrý den,
chtěl bych Vás zkušené poprosit o radu. Zakoupil jsem 1 kg balení koncentrátu (tekutý). Dle návodu provedl všechny úkony a dal kvasit. Ani po týdnu však k žádnému kvašení nedošlo, takže jsem vše vylil do zahrady. Bohužel v době, kdy jsem se do toho pustil, tak začaly slušné mrazy, takže teplota ve sklepě klesla na nějakých 8 °C a tomu jsem přičítal neúspěch. Nyní se teplota ustálila na nějakých 11- 13 °C a tak jsem se pustil do druhé várky. Již jsou to 4 dny, trochu to kvasí, ale o nějaké husté pěně na povrchu se rozhodně mluvit nedá, takže jsem se již pomalu smířil s tím, že i tato várka skončí v zahradě. Pokusím se stručně popsat svůj postup, ale v podstatě se jedná o přesný návod, který jsem si stáhl z VÚPS. Pokud se zde najde někdo, kdo mi poradí, kde dělám chybu, budu moc vděčný.
- 1 kg koncentrátu jsem rozmíchal v 6 l vody (okolo 11 °C), poté přidal 300 g maltózy, rozmíchal, doplnil objem vody na 10 l a dal do sklepa s teplotou okolo 11 °C
- kvasnice S-23 jsem nasypal do 3 dl vody o teplotě cca 20 °C (sáček má 11,5 g, já tam přidal 7 g- tedy dle návodu malé nadpoloviční množství), nechal jsem je odstát, poté
promíchal a po nějaké době přenesl taktéž do sklepa. Po necelých 2 hod. (od nasypání do vody) jsem je vlil do připraveného roztoku, zamíchal a nechal kvasit. Když se ani po
30 hod. neudělala pěna, vše jsem znovu řádně zamíchal a opět nechal kvasit. Nyní jsou to 4 dny a jak jsem psal výše o husté pěně na povrchu se mluvit nedá, spíš se udělaly
takové malé shluky. Teplota ve sklepě se pohybuje v rozmezí 11- 13 °C.
- ačkoliv mám fermentační nádobu, někde jsem se dočetl, že při spodním kvašení se nepoužívá kvasná zátka, ale nechává se to otevřené, aby se popřípadě mohla sbírat pěna,
takže jsem na nádobu jenom volně položil víko.

Díky za Vaše názory


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 18:49:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
zkus změřit teplotu ve spilce.. to jakou máš ve sklepě není až tak směrodatný. Příklad.. měl jsem spilku taky ve sklepě.. říkal jsem si 12 °C - paráda, ale měl jsem ji volně na zemi.. druhej den přijdu a nic se neděje.. vytáhnu teploměr ze spilky a nějakejch 9..

možná není tvůj případ, ale změřit bych to zkusil

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 20:16:28 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 253
Jestli tam máš pod 12 st, tak je to na S23 dost nízká teplota. Ono to kvasí, ale pomalu, takže ti to prokvasí za delší dobu a třeba bez pěny. Sleduj hustoměrem nebo refraktometrem průběh. Vzhledem k tomu, že se nezmiňuješ o nějakém měření,předpokládám,že se řídíš pěnou. A to není to pravé, vylití první várky do zahrady byla blbost, stačilo to dát trochu do tepla a bylo by to určitě OK.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 21:07:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Lubos píše:
Jestli tam máš pod 12 st, tak je to na S23 dost nízká teplota. Ono to kvasí, ale pomalu, takže ti to prokvasí za delší dobu a třeba bez pěny. Sleduj hustoměrem nebo refraktometrem průběh. Vzhledem k tomu, že se nezmiňuješ o nějakém měření,předpokládám,že se řídíš pěnou. A to není to pravé, vylití první várky do zahrady byla blbost, stačilo to dát trochu do tepla a bylo by to určitě OK.

Přesně tak. Jediný směrodatný hodnocení kvality kvašení je měřením.
Jinak pokud mohu z vlasní zkušenosti říct, mladinové koncentráty a obvzláště ty naředěné jen na 10° kvasí vizuálně méně výrazně. :)
Sladinové koncentráty jsou na tom s pěnou už mnohem lépe a ze surovin je to tak jak je to tady na obrázcích na foru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 17:58:55 
Offline

Registrován: čtv 23. úno 2012 17:43:12
Příspěvky: 3
Díky za vaše poznatky.
Prověřil jsem teplotu ve spilce a je tam těch cca 12 °C.. Máte pravdu, že to pomalu a navýrazně kvasí. Jelikož jsem naprostej začátečník, říkal jsem si, že bude nejrozumnější držet se striktně návodu ztaženého z VUPS, neexperimentovat a výsledek se dostaví. Teď vidím, že jsem tam asi mohl klidně přidat víc těch kvasnic a hlavně si pořídit hustoměr. Pravda je taková, že jsem si říkal, že na první pokus se jedná o zbytečný luxus a pořídím si jej časem. Že vhodný okamžik alespoň přibližně odhadnu podle uvedeného návodu. Když teď vidím, že kvašení probíhá úplně jinak než jsem očekával a do stáčení hustoměr asi nestihnu pořídit, jsem poněkud na rozpacích, jak to odhadnout...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 18:19:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
no.. jestli ho do doby stáčení nestihneš pořídit, nebo si ho alespoň u nějakého kolegy půjčit.. je rada jednoduchá.. nech to dojet úplně nadoraz- uplně dokvasit a potom sekundárně suroguj- přidej cukr 3g na 0,5l a zaflaškuj.

odhadovat to půjde jenom velice těžce.. spíš vůbec..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 19:36:09 
Offline

Registrován: čtv 23. úno 2012 17:43:12
Příspěvky: 3
díky, díky,

nebyl jsem si jistý, jesli tím, že to nechám úplně prokvasit něco nepokazím. K dokvašení v lahvích mám tedy k dispozici jenom maltozu, ale předpokládám, že by to neměl být problém a, že je to ještě o fous lepší než dextróza (nevím jestli to platí i u dokvašení v lahvích).
Žádný podobný pošuky kolem sebe nemám, takže hustoměr si není kde půjčit. Je jasný, že v dnešní době není problém si jej objednat přes web a za dva dny je doma, ale v tomhle směru jsem trochu šťoura a přijde mi, že pokud si objednám výrobek za 250 ,- Kč a doplatím poštovné 100,- Kč, není to zrovna to pravé a jediný kdo na tom vydělá je Čeká Pošta, proto se tam raději zastavím osobně. Bohužel teď mi to nějak navychází.
Podcenil jsem situaci v tom, že když jsem si objednával všechno ostatní, hustoměr v tom nebyl. Teď bych k tomu aspoň přihodil nějaký jiný koncentrát, aby to poštovné mělo smysl, ale zase mám problénm v tom, že všechno v nabídce je na svrchní kvašení (když nepočítám produkty na vlastní dochmelení, do čehož se zatím pouštět nechci, protože nemám ani tak velký hrnec), ale chtěl jsem využít skep, kde mám těch 11- 14 °C.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nechce kvasit
PříspěvekNapsal: úte 28. úno 2012 21:04:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
zkus se kouknout po krámech.. nevím kde bydlíš, u nás mají v laboratorních potřebách a potom v železářství/potřeby pro domácnost.. taky bych ho tam nikdy nečekal, až na radu od kolegy, že ho tam mají jsem ho objevil..

jinak souhlasím, že za něco co stojí 200 platit další stovku poštovný je hrozný..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz