VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 19. lis 2017 13:04:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: úte 27. pro 2011 9:42:59 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
Zdravím,
chci vyzkoušet malou várečku nealko piva (nebo s opravdu nízkým obsahem alkoholu) z VÚPSu. Má zatímní představa je takováto:
Rozředím patřičné množství koncentrátu na cca 5% EPM (žádná další surogace), udělám chmelovar s ŽPČ (zvažuji i přidání nějaké bylinky na zaplnění prázdnější chuti, kterou u toho piva očekávám) dám zakvasit a dle hustoty se to pokusím chytit do 1% alkoholu, zanesu to do sklepa, aby to nepracovalo, nechám to den, dva ležet, stočím do lahví se surogací na sekundární fermentaci, nechám pár dní v pokojové teplotě a přenesu ke zrání do sklepa.
Myslíte, že by to takto mohlo jít? Jinak díky za každou radu a zkušenost s obdobným pokusem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 9:07:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Podle me to nezacne vubec kvasit, a pokud ano, tak vyrobis rucni granaty.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:04:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Tak mladina s nějakými 5°P kvasit začne...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:11:24 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
No taky se toho obávám, bylo by lepší to tedy trochu surogovat už při primárním kvašení, aby měly kvasinky co jíst? Že by z toho byla trhavina, jsem se doposud tedy moc nestrachoval... ale je pravdou, že jsem zatím nenašel nějaký osvědčený postup na nízkoalkoholické pivo, takže jen tak teoretizuji...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:14:05 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
Mosquit píše:
Tak mladina s nějakými 5°P kvasit začne...


A jak nejlépe to zastavit, aby se mi to opět nerozjelo? Stačilo by ono ochlazení, nebo to kvasinky jen dočasně uspí a pak by znovu kvašení začalo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:21:43 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
ObrovaR píše:
Mosquit píše:
Tak mladina s nějakými 5°P kvasit začne...


A jak nejlépe to zastavit, aby se mi to opět nerozjelo? Stačilo by ono ochlazení, nebo to kvasinky jen dočasně uspí a pak by znovu kvašení začalo?


co nejakou peknou chemikalii?
treba benzoat sodny...

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:27:59 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
buDDha píše:
ObrovaR píše:
Mosquit píše:
Tak mladina s nějakými 5°P kvasit začne...


A jak nejlépe to zastavit, aby se mi to opět nerozjelo? Stačilo by ono ochlazení, nebo to kvasinky jen dočasně uspí a pak by znovu kvašení začalo?


co nejakou peknou chemikalii?
treba benzoat sodny...


No, co se tak dívám na charakteristiku benzoátu sodného, je to mimo jiné i možný alergen... vzhledem k tomu, že to pivo by mělo být primárně pro kojící matku, tak se mi to nejeví nejvhodnější. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:44:41 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
ObrovaR píše:

No, co se tak dívám na charakteristiku benzoátu sodného, je to mimo jiné i možný alergen... vzhledem k tomu, že to pivo by mělo být primárně pro kojící matku, tak se mi to nejeví nejvhodnější. :)



sorry, to byla spis nadsazka..chemii rozhodne nebrat

ja jsem toto hodne resil ve snaze vyrobit polosladky cider, prolezl jsem spoustu americkych for a oni to pred ukoncenim primaru davaj zchladit az na 1°C, kvasnice sednou na dno a cider/pivo se stoci bez kvasnic. samozrejme urcite nejake zustanou, jinak by neprobehl sekundar.

pokud bys to delal ze surovin, dalo by se pouzit hodne karamelovych sladu a vyrobit cerne nizkoalkoholove pivo, na nedavno delal porter s EPM 13,4%, kterej ma i se sekund.surogaci 3,3% obj.alk., ale z vupsu :? nevim nevim

_________________
Pivami se člověk učí!


Naposledy upravil buDDha dne stř 28. pro 2011 12:01:40, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na svrchně kvašené 'nealko' z VÚPSu?
PříspěvekNapsal: stř 28. pro 2011 11:53:15 
Offline

Registrován: ned 27. úno 2011 12:53:14
Příspěvky: 20
buDDha píše:

sorry, to byla spis nadsazka..chemii rozhodne nebrat

ja jsem toto hodne resil ve snaze vyrobit polosladky cider, prolezl jsem spoustu americkych for a oni to pred ukoncenim primaru davaj zchladit az na 1°C, kvasnice sednou na dno a cider/pivo se stoci bez kvasnic. samozrejme urcite nejake zustanou, jinak by neprobehl sekundar.

pokud bys to delal ze surovin, dalo by se pouzit hodne karamelovych sladu a vyrobit cerne nizkoalkoholove pivo, na nedavno delal porter s EPM 13,4%, kterej ma i sekund.surogaci 3,3% obj.alk., ale z vupsu :? nevim nevim


Aha, myslel jsem, že se to tak třeba dělá. :)

Kouknu tedy ještě na nějaká zahraniční fóra, případně se zkusím přiblížit postupu s tím ochlazením...
Na výrobu ze surovin bohužel nemám vybavení, ale mám i tmavý VÚPS, tak by to třeba šlo obdobně jako s tím porterem...
Každopádně díky za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz