VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=16&t=769
Stránka 1 z 1

Autor:  Vařičmara [ úte 15. úno 2011 11:46:27 ]
Předmět příspěvku:  Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Chystám se udělat várku z 1,7 l sladového výtažku ze sladovny Bruntál (české pivo) a protože chci udělat 26 l 12ky, tak uvažuji, že tam přidám 1,5 l výtažku od Mistra Sládka, protože další balení výtažku z Bruntálu nemám po ruce. Kvasit budu spodními kvasnicemi Saflager S23. Přidává se do primárního kvašení maltóza nebo dextróza?

Autor:  Mastermind [ úte 15. úno 2011 11:58:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Pokud chceš hutnější pivo, tak maltóza, pokud chceš nahnat jenom alkohol, tak dextróza.

Autor:  Vařičmara [ úte 15. úno 2011 13:37:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Mastermind píše:
Pokud chceš hutnější pivo, tak maltóza, pokud chceš nahnat jenom alkohol, tak dextróza.


V návodu na vaření ze sladového výtažku jsem totiž nic o přidávání cukru nenašel. Kolik cukru na 27 litrů?

Autor:  slamak [ úte 15. úno 2011 13:41:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Myslím,že nepřidávat žádný a naředit ten výtažek přímo na hustotu jakou požaduješ.
Já to tak dělal ředil jsem na epm 10% jen bruntálský výtažek s vodou a pivo je z toho dobré.

Autor:  Mastermind [ úte 15. úno 2011 17:46:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Samo sebou, pokud vaříš z výtažku, tak ho rovnou naředit na požadovanou hustotu.
Bral jsem to tak, že dolaďuješ hustotu na závěr (pokud to ustřelí) , tak je tam potom lepší dávkování sypkým materiálem. :)

Autor:  Dextrone [ pát 18. lis 2016 17:22:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Ahoj. Mám za sebou první dvě várky piva z mladinových koncentrátů. Vždy jsem při primární fermentaci dával dle návodu 1kg maltozy. Co se stane pokud bych maltozy dal více než 1kg? Třeba 1,5kg. Nebo dal 1kg maltozy a třeba 200g dextrozy? Stoupne OG, prokvasí to? Bude více alkoholu? Díky

Autor:  slamak [ sob 19. lis 2016 13:08:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Přidáváte maltózu nebo dextrózu do primárního kvašení?

Pokud dáš více maltozy na stejné množství vody, budeš mít silnější pivo a tím pádem víc alkoholu.
Jak píšeš stoupne OG, prokvasit by to mělo pokud to utáhnou kvasnice. Vtom bych problém neviděl.
Místo maltozy použij radši sladový výtažek.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/