VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. čer 2018 9:23:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 01. kvě 2016 20:56:25 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 4
Ahoj kolegové sládci.
Již mám za sebou asi 4 kvašení z koncentrátu, ale příliš se zatím nedaří, někde stále dělám stejnou chybu :). V předchozích várkách jsem to dával za vinu špatné fermentační nádobě - evidentně netěsnila, jak by měla, takže mladina ač kvasila, zátkou nic neunikalo (a těsnění zátky bylo přitom v pořádku). To jsem napravil koupí lepší fermentační nádoby, takže s tím již snad problém nebude. Nicméně výsledkem vždy bylo pivo s nepříjemně nakyslým ocasem. To je tedy můj první dotaz na vás - co tento následek může způsobovat? Cizí kvasinky? Nesprávný postup při např. stáčení, kdy se do lahví dostane příliš kvasnic? Něco zcela jiného?

A dotaz druhý, zcela aktuální - před 3 dny jsem založil novou várku v nové fermentační nádobě. Hned po několika hodinách to začalo krásně bublal, ale po dece zatím ani vidu, přitom v předchozích případech se mi v té době bez problémů tvořila. Mám být v klidu či je třeba něco udělat, aby nedošlo ke zkažení díla?

Děkuji vám za vaše odpovědi a rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 02. kvě 2016 10:54:53 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 64
Bydliště: TN
Kvasna nadoba je v tom asi nevinne. Teda ak pouzivas cistu a dobre vydezinfikovau nadobu, tak nemozes mat problem. Kvasna zatka nie je vobec potrebna, kvasim jak vrchne, tak spodne piva bez zatky, iba s polozenym vrchnakom kvoli padaniu prachu.

Kyselost piva, ak je dobra hygiena, maju najskor na svedomi kvasinky. Bud su stare, v zlej kondicii, malo rozkvasene. Moze byt aj problem ze ich mas malo a hlavne musis kvasit v rozmedzi urcenych teplot pre dany kmen kvasiniek. Skor sa drzat pri nizsej hodnote z tych co je predpisana.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 7:17:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
jak to dopadlo?

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 12:53:26 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 4
Neslavně, bohužel - skutečně netuším, co dělám špatně. :)
Pít se to sice dá, ale ty ovocné tóny jsou tam prostě vždy znatelné. Se sanitací si hraju řádně, nic, ani ta nejmenší věc, která má přijít do kontaktu s mladinou, nezůstane neošetřená, přesto výsledek pokaždé stejný. Pravda, v paneláku nedosáhnu na nižší teplotu, než 22-25°, je samozřejmě možné, že to způsobuje ona, ale jsem stále v mezích daných pro kvasnice, tak by to dělat nemělo. Takže není-li to teplotou, pak už problém můžu hledat jedině ve vodě (používám kohoutkovou, ta by měla být ale velice kvalitní), případně v tom, že máme prostě doma natolik mnoho cizorodých organismů, že přes veškerou snahu o čistotu nejsem dost rychlý a breberky do mladiny naskáčou dříve, než je pevně uzavřena pod kvasnou zátkou :D.
Teď jsem dal novou várku a situace se opakuje - kvasí to jak o život, ale deka žádná a při provedené ochutnávce je už znát, že estery se opět objevují...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 13:05:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2835
Bydliště: Zeleneč
Je to teplotou. K těm koncentrátům se dávají svrchní kvasinky, a to i ke koncentrátům, které vypadají na "ležák". Pro čistotu českého ležáku je potřeba to odkvasit spodně (a to opravdu v teplotách kolem 10°C), případně svrchníma při nižších teplotách (16-17°C).

Při kvašení v 25°C nemůžeš očekávat nic jiného než ovocné a jiné další divoké chutě.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 17:25:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
a co je to teda za kvasnice doopravdy? at vime urcite.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 20. čer 2016 15:11:39 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 4
To se mi bohužel zjistit nepodařilo - jsou to nějaké standardizované, které jsou přikládány ke Slezskému ležáku od Mistra Sládka. Nicméně jedná se o kvasnice svrchní.
Pokusím se tedy počkat půl roku a jak opadnou nejhorší vedra, pokusit se o kvašení znovu, alespoň bude již jasné, zda za to mohla skutečně jen teplota či ještě něco jiného.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2016 7:50:40 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Ahoj, já měl podobné problémy a šel jsem do weizena a ten je super. Asi opravdu jak tady všichni píšou nejde udělat dobrej ležák svrchně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 11:19:02 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
Zdar,

abych nezakládal další téma, zeptám se tady. S bráchou jsme "uvařili" IPU z koncentrátu. Je to IPA od MasterPint. Kvašení proběhlo v pohodě (teplota stálá 18°-19°), kvasnice jsme použili Safale-S04. Včera jsme měřili hustotu a mělo to 1014. Ochutnali jsme to a super. Dnes jsme stáčeli a ještě před stáčením jsme znovu změřili hustotu, která zůstala stejná. Ale při ochutnání jsme se zděsili. Najednou ze dne na den je to kyselý. Podmínky jsou pořád stejný a do piva se nijak nezasahovalo. Čím to sakra může být, že se to takhle během jedné noci pokazí?

Díky za reakce!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 11:28:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
Co nějaká oxidace?

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz