VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 11:57:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 01. kvě 2016 20:56:25 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 3
Ahoj kolegové sládci.
Již mám za sebou asi 4 kvašení z koncentrátu, ale příliš se zatím nedaří, někde stále dělám stejnou chybu :). V předchozích várkách jsem to dával za vinu špatné fermentační nádobě - evidentně netěsnila, jak by měla, takže mladina ač kvasila, zátkou nic neunikalo (a těsnění zátky bylo přitom v pořádku). To jsem napravil koupí lepší fermentační nádoby, takže s tím již snad problém nebude. Nicméně výsledkem vždy bylo pivo s nepříjemně nakyslým ocasem. To je tedy můj první dotaz na vás - co tento následek může způsobovat? Cizí kvasinky? Nesprávný postup při např. stáčení, kdy se do lahví dostane příliš kvasnic? Něco zcela jiného?

A dotaz druhý, zcela aktuální - před 3 dny jsem založil novou várku v nové fermentační nádobě. Hned po několika hodinách to začalo krásně bublal, ale po dece zatím ani vidu, přitom v předchozích případech se mi v té době bez problémů tvořila. Mám být v klidu či je třeba něco udělat, aby nedošlo ke zkažení díla?

Děkuji vám za vaše odpovědi a rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 02. kvě 2016 10:54:53 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 50
Bydliště: TN
Kvasna nadoba je v tom asi nevinne. Teda ak pouzivas cistu a dobre vydezinfikovau nadobu, tak nemozes mat problem. Kvasna zatka nie je vobec potrebna, kvasim jak vrchne, tak spodne piva bez zatky, iba s polozenym vrchnakom kvoli padaniu prachu.

Kyselost piva, ak je dobra hygiena, maju najskor na svedomi kvasinky. Bud su stare, v zlej kondicii, malo rozkvasene. Moze byt aj problem ze ich mas malo a hlavne musis kvasit v rozmedzi urcenych teplot pre dany kmen kvasiniek. Skor sa drzat pri nizsej hodnote z tych co je predpisana.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 7:17:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 38
jak to dopadlo?

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 12:53:26 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 3
Neslavně, bohužel - skutečně netuším, co dělám špatně. :)
Pít se to sice dá, ale ty ovocné tóny jsou tam prostě vždy znatelné. Se sanitací si hraju řádně, nic, ani ta nejmenší věc, která má přijít do kontaktu s mladinou, nezůstane neošetřená, přesto výsledek pokaždé stejný. Pravda, v paneláku nedosáhnu na nižší teplotu, než 22-25°, je samozřejmě možné, že to způsobuje ona, ale jsem stále v mezích daných pro kvasnice, tak by to dělat nemělo. Takže není-li to teplotou, pak už problém můžu hledat jedině ve vodě (používám kohoutkovou, ta by měla být ale velice kvalitní), případně v tom, že máme prostě doma natolik mnoho cizorodých organismů, že přes veškerou snahu o čistotu nejsem dost rychlý a breberky do mladiny naskáčou dříve, než je pevně uzavřena pod kvasnou zátkou :D.
Teď jsem dal novou várku a situace se opakuje - kvasí to jak o život, ale deka žádná a při provedené ochutnávce je už znát, že estery se opět objevují...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 13:05:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Je to teplotou. K těm koncentrátům se dávají svrchní kvasinky, a to i ke koncentrátům, které vypadají na "ležák". Pro čistotu českého ležáku je potřeba to odkvasit spodně (a to opravdu v teplotách kolem 10°C), případně svrchníma při nižších teplotách (16-17°C).

Při kvašení v 25°C nemůžeš očekávat nic jiného než ovocné a jiné další divoké chutě.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2016 17:25:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 38
a co je to teda za kvasnice doopravdy? at vime urcite.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 20. čer 2016 15:11:39 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 3
To se mi bohužel zjistit nepodařilo - jsou to nějaké standardizované, které jsou přikládány ke Slezskému ležáku od Mistra Sládka. Nicméně jedná se o kvasnice svrchní.
Pokusím se tedy počkat půl roku a jak opadnou nejhorší vedra, pokusit se o kvašení znovu, alespoň bude již jasné, zda za to mohla skutečně jen teplota či ještě něco jiného.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2016 7:50:40 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Ahoj, já měl podobné problémy a šel jsem do weizena a ten je super. Asi opravdu jak tady všichni píšou nejde udělat dobrej ležák svrchně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz