VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. dub 2018 20:54:39
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 9:54:24 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Dobrý den, jsem zde nováček. Chápu, že jste se tady už tím zabývaly. Přečetl jsem si zde několika vláken, ale stále nejsem nějak moudrý :mrgreen: . No žádný učený z nebe nespadl. Chtěl bych si udělat várku piva svrchní kvašení. Základ: Mistr Sládek Znalcův Ležák, 500 g. Maltóza SVĚTLÁ (ZNALEC), 500 g. Dextróza. Nebo dát jiný poměr??? Děkuji za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 14:27:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Zdar, vítej mezi domovarníky :)

Můžeš to klidně udělat tak jak píšeš.
  • Teoreticky to můžeš udělat jen z koncentrátu a nepřidávat nic. Pak je ale lepší to naředit míň, ať nemáš moc lehké pivo. Takže je dobré koupit hustoměr/cukroměr a naředit si to podle přání (10°, 11°, 12°, ...). Máš pak ale míň piva, na druhou stranu by mělo být nejchutnější.
  • Přidáním dextrózy budeš mít ve výsledném pivo jen víc alkoholu. Takže víc piva o stejné síle.
  • Přidáním maltózy přidáš nejen alkohol, ale pivo by mělo být i trochu plnější (oproti dextróze).
Je na tobě v jakém poměru to přidáš, či nepřidáš. Zas se tím zbytečně moc netrap, ono to ve výsledku bude podobné :) Těch 0,5kg dextrózy a 0,5kg maltózy bude ok. Nepřidával bych ale víc jak 1kg dohromady, klidně míň a míň naředit.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

Kvasí:
  • Ležák #1 12° Czech Premium Pale Lager
V lednici:
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 15:41:04 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Moc děkuju za radu. Tak že pokud bych z 23L jak píše návod, dal jen 20 l vody dosáhnu více alkoholu a přidáním 1 kg maltózy plnosti. Hustoměr mám Jednu várku jsem již vařil z Finlandia Lager Hořkost piva 20 až 25 do chmelil jsem 15g ŽATECKÝ ČERVEŇÁK a 15g Chmel PREMIANT na Hořkost piva 40 až 45 chuťově dobrý i podle kamarádu, ale je vychlastáno, tak chci zkusit něco jiného. Moc děkuji za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: ned 27. zář 2015 10:13:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Jasně, čím míň to naředíš, tím budeš mít silnější pivo. (Vzhledem k tomu, že koncentrát je už předchmelený, tak bude i víc hořké. I když to nemusí být až tak znatelné.) S tou plností u maltózy jsem to myslel tak, že pokud přidáš maltózu, mělo by být plnější oproti tomu, kdybys přidal místo maltózy dextrózu.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

Kvasí:
  • Ležák #1 12° Czech Premium Pale Lager
V lednici:
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: ned 27. zář 2015 16:17:14 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Děkuji mám založeno tak uvidíme startovací hustota 1048


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: úte 06. říj 2015 17:08:07 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Tak stále kvasím. Teplota je 19 °C, hladiny nevyrovnány a mírně nesouvisle probublává :oops: . Ale kvasná deka nic moc. Podle hustoměru je to na 1016. Při stočení do zkumavky, pro měření hustoměrem hodně pění. Tak ještě uvidím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: stř 07. říj 2015 18:24:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
Bublátkem se neřiď. Pokud bude hustota 2-3 dny stejná, tak to stoč s přídavkem dextrózy...

_________________
Domácí pivovar Tučňák

Kvasí:
  • Ležák #1 12° Czech Premium Pale Lager
V lednici:
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: čtv 08. říj 2015 17:15:31 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Na hustoměru mě to ukazuje 1,014. Odpustil jsem asi 2 dcl kapaliny. Pak jsem natočil do odměrného válce a změřil. Zítra to udělám znovu. Jinak děkuju za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 10. říj 2015 17:01:33 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 9
Tak po třech dnech, je to na 1014. Podle výpočtu to má 11,325 °. Stočil jsem a přidal 3g Dextrózy na 0,5 l. Tak uvidím po dozrání. Jinak děkuji za rady.

Dej Bůh štěstí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2015 12:19:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Art_93 píše:
Tak po třech dnech, je to na 1014. Podle výpočtu to má 11,325 °. Stočil jsem a přidal 3g Dextrózy na 0,5 l. Tak uvidím po dozrání. Jinak děkuji za rady.

Dej Bůh štěstí.


Jen upřesním. Má to 12°P přesně, jak jsi to před začátkěm změřil hustotu 1048. (48/4=12)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz