VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. úno 2017 20:21:22
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 9:54:24 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Dobrý den, jsem zde nováček. Chápu, že jste se tady už tím zabývaly. Přečetl jsem si zde několika vláken, ale stále nejsem nějak moudrý :mrgreen: . No žádný učený z nebe nespadl. Chtěl bych si udělat várku piva svrchní kvašení. Základ: Mistr Sládek Znalcův Ležák, 500 g. Maltóza SVĚTLÁ (ZNALEC), 500 g. Dextróza. Nebo dát jiný poměr??? Děkuji za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 14:27:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 80
Zdar, vítej mezi domovarníky :)

Můžeš to klidně udělat tak jak píšeš.
  • Teoreticky to můžeš udělat jen z koncentrátu a nepřidávat nic. Pak je ale lepší to naředit míň, ať nemáš moc lehké pivo. Takže je dobré koupit hustoměr/cukroměr a naředit si to podle přání (10°, 11°, 12°, ...). Máš pak ale míň piva, na druhou stranu by mělo být nejchutnější.
  • Přidáním dextrózy budeš mít ve výsledném pivo jen víc alkoholu. Takže víc piva o stejné síle.
  • Přidáním maltózy přidáš nejen alkohol, ale pivo by mělo být i trochu plnější (oproti dextróze).
Je na tobě v jakém poměru to přidáš, či nepřidáš. Zas se tím zbytečně moc netrap, ono to ve výsledku bude podobné :) Těch 0,5kg dextrózy a 0,5kg maltózy bude ok. Nepřidával bych ale víc jak 1kg dohromady, klidně míň a míň naředit.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
V lednici:
  • Svatební 15° Belgian Blond Ale
  • English Porter 13°
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební 15° R1


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 26. zář 2015 15:41:04 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Moc děkuju za radu. Tak že pokud bych z 23L jak píše návod, dal jen 20 l vody dosáhnu více alkoholu a přidáním 1 kg maltózy plnosti. Hustoměr mám Jednu várku jsem již vařil z Finlandia Lager Hořkost piva 20 až 25 do chmelil jsem 15g ŽATECKÝ ČERVEŇÁK a 15g Chmel PREMIANT na Hořkost piva 40 až 45 chuťově dobrý i podle kamarádu, ale je vychlastáno, tak chci zkusit něco jiného. Moc děkuji za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: ned 27. zář 2015 10:13:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 80
Jasně, čím míň to naředíš, tím budeš mít silnější pivo. (Vzhledem k tomu, že koncentrát je už předchmelený, tak bude i víc hořké. I když to nemusí být až tak znatelné.) S tou plností u maltózy jsem to myslel tak, že pokud přidáš maltózu, mělo by být plnější oproti tomu, kdybys přidal místo maltózy dextrózu.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
V lednici:
  • Svatební 15° Belgian Blond Ale
  • English Porter 13°
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební 15° R1


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: ned 27. zář 2015 16:17:14 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Děkuji mám založeno tak uvidíme startovací hustota 1048


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: úte 06. říj 2015 17:08:07 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Tak stále kvasím. Teplota je 19 °C, hladiny nevyrovnány a mírně nesouvisle probublává :oops: . Ale kvasná deka nic moc. Podle hustoměru je to na 1016. Při stočení do zkumavky, pro měření hustoměrem hodně pění. Tak ještě uvidím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: stř 07. říj 2015 18:24:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 80
Bublátkem se neřiď. Pokud bude hustota 2-3 dny stejná, tak to stoč s přídavkem dextrózy...

_________________
Domácí pivovar Tučňák
V lednici:
  • Svatební 15° Belgian Blond Ale
  • English Porter 13°
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební 15° R1


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: čtv 08. říj 2015 17:15:31 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Na hustoměru mě to ukazuje 1,014. Odpustil jsem asi 2 dcl kapaliny. Pak jsem natočil do odměrného válce a změřil. Zítra to udělám znovu. Jinak děkuju za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: sob 10. říj 2015 17:01:33 
Offline

Registrován: úte 01. zář 2015 8:53:07
Příspěvky: 11
Tak po třech dnech, je to na 1014. Podle výpočtu to má 11,325 °. Stočil jsem a přidal 3g Dextrózy na 0,5 l. Tak uvidím po dozrání. Jinak děkuji za rady.

Dej Bůh štěstí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mistr Sládek Znalcův Ležák
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2015 12:19:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Art_93 píše:
Tak po třech dnech, je to na 1014. Podle výpočtu to má 11,325 °. Stočil jsem a přidal 3g Dextrózy na 0,5 l. Tak uvidím po dozrání. Jinak děkuji za rady.

Dej Bůh štěstí.


Jen upřesním. Má to 12°P přesně, jak jsi to před začátkěm změřil hustotu 1048. (48/4=12)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz