VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Slezsky ležák
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=16&t=2456
Stránka 9 z 9

Autor:  vankus [ pát 18. bře 2016 8:11:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

jeansx píše:
Zdravím, chci se zeptat 15.3. jsem udělal z koncentrátu mladinu. Mladinu jsem dal do vedlejší místnosti ponaučen z předchozích nezdarů s teplotou. Na fermentační nádobě je teplota cca 22C, ale pořád se mi nechce rozjet kvašení. Je možné, že bych přehnal desinfekci a kvasinky bych zabil? Umyl jsem nádobu manželky přípravkem na nádobí nějaký bio jar a použil deosprej a pak vyplachoval ve sprše čistou vodou. Díky

Ked si nadobu vyplachol cistou vodou, tak si kvasinky isto nezabil.
Skor si myslim, ze ak si pouzil pribalene kvasinky, tak problem bol v nich. Nebol by si prvy ani posledny, preto pouzivaj radsej samostatne zakupene kvasinky.
Ak ti to stale nekvasi, urychlene tam nasyp dalsi balicek, ak mas taku moznost. Aj ked po 3 dnoch pri teplote 22 stupnov som uz trochu skepticky a obavam sa, ze mladina moze byt napadnuta nejakou divocinou.

Autor:  mithe [ pát 18. bře 2016 8:50:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

jeansx píše:
Zdravím, chci se zeptat 15.3. jsem udělal z koncentrátu mladinu. Mladinu jsem dal do vedlejší místnosti ponaučen z předchozích nezdarů s teplotou. Na fermentační nádobě je teplota cca 22C, ale pořád se mi nechce rozjet kvašení. Je možné, že bych přehnal desinfekci a kvasinky bych zabil? Umyl jsem nádobu manželky přípravkem na nádobí nějaký bio jar a použil deosprej a pak vyplachoval ve sprše čistou vodou. Díky


Ještě mě napadlo... Že nekvasí znamená a) nedělá se na hladině pěna, b) neklesá hustota, c) nebublá kvasná zátka? a) a b) jsou správně, c) není správný ukazatel kvašení, může to kvasit a nebublat...
Jinak přípravky na nádobí nejsou dobré na desinfekci nebo vůbec mytí pivního vybavení (i sklenic). Obsahují odmašťovací látky, které způsobují špatnou pěnivost (možná je to nepřesné, kdyžtak mě někdo opravte).

Autor:  jeansx [ pát 18. bře 2016 9:43:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Dneska večer, až dorazím pošlu fotky pěny co je na hladině. Mám totiž podezření, že mi právě něco napadlo mladinu. Pěna není hustá je taková hodně řídká a jsou v ní dvě zvláštní kola jako když tam něco kápnu. A hustotu schválně dneska porovnám. Včera jsem měřil a byl jsem na 1028cca. Dneska mám teplotu v nádobě 20C. Nemám jiné kvasnice asi to zkusím večer zamíchat jestli se kvasinky neseberou.

Díky

Autor:  jeansx [ ned 20. bře 2016 7:42:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Zdravím tak jsem pivo v pátek promíchal a začalo pracovat. Sice to není žádné bujaré kvašení ( u posledního piva pěkně bublaly bubliny v kvasné zátce) ted sice hladina není rovně, ale bubliny nevalí v nějaké velkém tempu. Každopádně po měření hustoty jsem z 1028 na 1020 cca. Tak uvidíme jak to dopadne. Deku tam nemám, ale skoro žádnou. Díky

Autor:  jeansx [ stř 23. bře 2016 15:45:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Zdravím,
dneska to budu ještě jednou měřil, ale připadá mi, že se zastavilo kvašení na 1015 a má být pod 1010. Tohle pivo asi neudělám i u předchozího pokusu jsme měl problémy. :evil:

Díky

Autor:  mithe [ stř 23. bře 2016 16:42:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Pokud se 2-3 dny hustota nehýbe, tak kvašení už skončilo a může se lahvovat s přidáním dextrózy. Nemusí to vždy dojít do těch 1010, jak je psáno v návodu.

Autor:  Vencza [ čtv 23. bře 2017 13:02:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Zdravím všechny milovníky piva,

dostal k Vánocům domácí mikropivovar od společnosti Coopers, ke kterému byl přidán i mladinový koncentrát Mistr Sládek - Slezský ležák a neboť nebyl dříve čas, dostal jsem se k němu až nyní. Je mi jasné, jak jsem někde četl, že když dělám pivo z mladinového koncentrátu, jedná se o jakési "vaření instantní polévky", ale když už jej mám, tak s ním vyzkouším svrchní kvašení (z teplotních důvodů) a na vaření ze surovin se vrhnu posléze. Prolouskával jsem se různými stránkami a fóry, přečetl různé názory a došel jsem k závěru, že místo přiložených kvasnic vyzkouším kvasnice zn. Danstar Nottingham. Budu přidávat maltózu a dextrózu v poměru 0,5kg a 0,5kg na 20l vody, kvůli plnosti piva a obsahu alkoholu. Při sekundárním kvašení přidám 3g dextrózy na 0,5l, neboť jsou k domácímu mikropivovaru přidány i PET láhve 0,5l. Pokud se během fermentace na povrchu mladiny, začnou objevovat hnědé fleky (za cca 2 – 3 dny), tak budu deku sbírat a odstraňovat. Ale v čem jsem se poněkud ztratil je Dry hopping, neboli DH. Někdo píše, že i při kvašení z mladinových koncentrátů má DH význam, protože pivo zvýrazní, což bych byl rád. Takže můj plán je takový, že do primárního kvašení, hned po ochlazení mladiny na kvasnou teplotu, přidám volně (bez textilního sáčku) 2-3g chmele Žatecký poloraný červeňák na 1l mladiny a ponechám po celou dobu primárního kvašení. Do sekundárního kvašení, přímo do PET láhví přidám 2-3g chmele Premiant na 1l mladiny.

Byl bych velice rád za Vaše názory, připomínky a snad budu obohacen natolik, abych mohl první "výrobu" piva začít. ;)

Autor:  mithe [ čtv 23. bře 2017 19:50:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Zdar.

Jde vidět, že oproti jiným začátečníkům máš hodně načteno :)

Jen pár drobností:
1) Sbírání deky někdo doporučuje, jiní u svrchního kvašení nedoporučují. Je to asi na Tobě. Když budeš dodržovat čistotu, tak to neuškodí, ale i tak si asi spíš přiděláváš práci.

2) Dry hopping bych dával až třeba 4. den po začátku kvašení - ze začátku to kvasí rychle a může tak hodně chmelového aroma vyprchat. Občas se dává DH až po skončení primárního kvašení.

3) Nevím jak to dělají ostatní, ale já dost bojuju s dry hoppem volně do piva. Chmel se mi neusadí na dně a při stáčení do lahví to musím ještě cedit. Takže možná spíš pouvažuj, jestli to nedat třeba do převařené punčochy. Možná tady poradí i jiní...

4) Do lahví bych granulovaný chmel nedával. Mám s tím špatnou zkušenost. Chmel se na dně usadil s kvasnicemi a při otevření je zvířil a pivo většinou vypěnilo.

Jinak všechno co píšeš dává smysl, takže hurá do toho :)

Autor:  Vencza [ sob 25. bře 2017 12:26:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Načteno mám zatím jen málo, ale věřím, že kniha, která vychází v dubnu, mě obohatí o mnoho informací. Děkuji velice za názor a tipy. Takže nakonec nebudu dávat chmel do sekundárního kvašení, dám pouze do primárního 4. den kvašení a zvolím spíše chmel Cascade, který vložím do varného sáčku společně s kamenem na zatížení. Mohu teda nechat dávkování 2-3g chmele na 1l mladiny, když nebudu přidávat chmel i do sekundárního kvašení? Mám pak v plánu zakoupit místo varného sáčku toto:

http://www.ebay.com/itm/New-Brew-Brewing-Filter-Barrel-Dry-Hopper-Hop-Spider-Home-Beer-Wine-Making-Tools-/382012694061?hash=item58f1bb1e2d:g:m1kAAOSw2gxY0hNP

Autor:  mithe [ sob 25. bře 2017 16:09:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Slezsky ležák

Jj, 3 g/l je na dry hop ok. Někdo dává víc, někdo míň, ale to musíš zkusti sám jak Ti to bude vyhovovat. 3 g jsou taková střední cesta.

Udělátko na dry hop vypadá dobře. Tuším, že už to tady někdo někdy dával. O dry hoppingu je tady celkem dlouhé téma viewtopic.php?f=21&t=373

Stránka 9 z 9 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/