VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 27. kvě 2017 16:43:32
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 18. bře 2016 8:11:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
jeansx píše:
Zdravím, chci se zeptat 15.3. jsem udělal z koncentrátu mladinu. Mladinu jsem dal do vedlejší místnosti ponaučen z předchozích nezdarů s teplotou. Na fermentační nádobě je teplota cca 22C, ale pořád se mi nechce rozjet kvašení. Je možné, že bych přehnal desinfekci a kvasinky bych zabil? Umyl jsem nádobu manželky přípravkem na nádobí nějaký bio jar a použil deosprej a pak vyplachoval ve sprše čistou vodou. Díky

Ked si nadobu vyplachol cistou vodou, tak si kvasinky isto nezabil.
Skor si myslim, ze ak si pouzil pribalene kvasinky, tak problem bol v nich. Nebol by si prvy ani posledny, preto pouzivaj radsej samostatne zakupene kvasinky.
Ak ti to stale nekvasi, urychlene tam nasyp dalsi balicek, ak mas taku moznost. Aj ked po 3 dnoch pri teplote 22 stupnov som uz trochu skepticky a obavam sa, ze mladina moze byt napadnuta nejakou divocinou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 18. bře 2016 8:50:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
jeansx píše:
Zdravím, chci se zeptat 15.3. jsem udělal z koncentrátu mladinu. Mladinu jsem dal do vedlejší místnosti ponaučen z předchozích nezdarů s teplotou. Na fermentační nádobě je teplota cca 22C, ale pořád se mi nechce rozjet kvašení. Je možné, že bych přehnal desinfekci a kvasinky bych zabil? Umyl jsem nádobu manželky přípravkem na nádobí nějaký bio jar a použil deosprej a pak vyplachoval ve sprše čistou vodou. Díky


Ještě mě napadlo... Že nekvasí znamená a) nedělá se na hladině pěna, b) neklesá hustota, c) nebublá kvasná zátka? a) a b) jsou správně, c) není správný ukazatel kvašení, může to kvasit a nebublat...
Jinak přípravky na nádobí nejsou dobré na desinfekci nebo vůbec mytí pivního vybavení (i sklenic). Obsahují odmašťovací látky, které způsobují špatnou pěnivost (možná je to nepřesné, kdyžtak mě někdo opravte).

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 18. bře 2016 9:43:40 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Dneska večer, až dorazím pošlu fotky pěny co je na hladině. Mám totiž podezření, že mi právě něco napadlo mladinu. Pěna není hustá je taková hodně řídká a jsou v ní dvě zvláštní kola jako když tam něco kápnu. A hustotu schválně dneska porovnám. Včera jsem měřil a byl jsem na 1028cca. Dneska mám teplotu v nádobě 20C. Nemám jiné kvasnice asi to zkusím večer zamíchat jestli se kvasinky neseberou.

Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2016 7:42:42 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Zdravím tak jsem pivo v pátek promíchal a začalo pracovat. Sice to není žádné bujaré kvašení ( u posledního piva pěkně bublaly bubliny v kvasné zátce) ted sice hladina není rovně, ale bubliny nevalí v nějaké velkém tempu. Každopádně po měření hustoty jsem z 1028 na 1020 cca. Tak uvidíme jak to dopadne. Deku tam nemám, ale skoro žádnou. Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: stř 23. bře 2016 15:45:51 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Zdravím,
dneska to budu ještě jednou měřil, ale připadá mi, že se zastavilo kvašení na 1015 a má být pod 1010. Tohle pivo asi neudělám i u předchozího pokusu jsme měl problémy. :evil:

Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: stř 23. bře 2016 16:42:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Pokud se 2-3 dny hustota nehýbe, tak kvašení už skončilo a může se lahvovat s přidáním dextrózy. Nemusí to vždy dojít do těch 1010, jak je psáno v návodu.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: čtv 23. bře 2017 13:02:33 
Offline

Registrován: čtv 23. bře 2017 12:29:25
Příspěvky: 2
Zdravím všechny milovníky piva,

dostal k Vánocům domácí mikropivovar od společnosti Coopers, ke kterému byl přidán i mladinový koncentrát Mistr Sládek - Slezský ležák a neboť nebyl dříve čas, dostal jsem se k němu až nyní. Je mi jasné, jak jsem někde četl, že když dělám pivo z mladinového koncentrátu, jedná se o jakési "vaření instantní polévky", ale když už jej mám, tak s ním vyzkouším svrchní kvašení (z teplotních důvodů) a na vaření ze surovin se vrhnu posléze. Prolouskával jsem se různými stránkami a fóry, přečetl různé názory a došel jsem k závěru, že místo přiložených kvasnic vyzkouším kvasnice zn. Danstar Nottingham. Budu přidávat maltózu a dextrózu v poměru 0,5kg a 0,5kg na 20l vody, kvůli plnosti piva a obsahu alkoholu. Při sekundárním kvašení přidám 3g dextrózy na 0,5l, neboť jsou k domácímu mikropivovaru přidány i PET láhve 0,5l. Pokud se během fermentace na povrchu mladiny, začnou objevovat hnědé fleky (za cca 2 – 3 dny), tak budu deku sbírat a odstraňovat. Ale v čem jsem se poněkud ztratil je Dry hopping, neboli DH. Někdo píše, že i při kvašení z mladinových koncentrátů má DH význam, protože pivo zvýrazní, což bych byl rád. Takže můj plán je takový, že do primárního kvašení, hned po ochlazení mladiny na kvasnou teplotu, přidám volně (bez textilního sáčku) 2-3g chmele Žatecký poloraný červeňák na 1l mladiny a ponechám po celou dobu primárního kvašení. Do sekundárního kvašení, přímo do PET láhví přidám 2-3g chmele Premiant na 1l mladiny.

Byl bych velice rád za Vaše názory, připomínky a snad budu obohacen natolik, abych mohl první "výrobu" piva začít. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: čtv 23. bře 2017 19:50:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Zdar.

Jde vidět, že oproti jiným začátečníkům máš hodně načteno :)

Jen pár drobností:
1) Sbírání deky někdo doporučuje, jiní u svrchního kvašení nedoporučují. Je to asi na Tobě. Když budeš dodržovat čistotu, tak to neuškodí, ale i tak si asi spíš přiděláváš práci.

2) Dry hopping bych dával až třeba 4. den po začátku kvašení - ze začátku to kvasí rychle a může tak hodně chmelového aroma vyprchat. Občas se dává DH až po skončení primárního kvašení.

3) Nevím jak to dělají ostatní, ale já dost bojuju s dry hoppem volně do piva. Chmel se mi neusadí na dně a při stáčení do lahví to musím ještě cedit. Takže možná spíš pouvažuj, jestli to nedat třeba do převařené punčochy. Možná tady poradí i jiní...

4) Do lahví bych granulovaný chmel nedával. Mám s tím špatnou zkušenost. Chmel se na dně usadil s kvasnicemi a při otevření je zvířil a pivo většinou vypěnilo.

Jinak všechno co píšeš dává smysl, takže hurá do toho :)

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 25. bře 2017 12:26:02 
Offline

Registrován: čtv 23. bře 2017 12:29:25
Příspěvky: 2
Načteno mám zatím jen málo, ale věřím, že kniha, která vychází v dubnu, mě obohatí o mnoho informací. Děkuji velice za názor a tipy. Takže nakonec nebudu dávat chmel do sekundárního kvašení, dám pouze do primárního 4. den kvašení a zvolím spíše chmel Cascade, který vložím do varného sáčku společně s kamenem na zatížení. Mohu teda nechat dávkování 2-3g chmele na 1l mladiny, když nebudu přidávat chmel i do sekundárního kvašení? Mám pak v plánu zakoupit místo varného sáčku toto:

http://www.ebay.com/itm/New-Brew-Brewing-Filter-Barrel-Dry-Hopper-Hop-Spider-Home-Beer-Wine-Making-Tools-/382012694061?hash=item58f1bb1e2d:g:m1kAAOSw2gxY0hNP


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 25. bře 2017 16:09:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Jj, 3 g/l je na dry hop ok. Někdo dává víc, někdo míň, ale to musíš zkusti sám jak Ti to bude vyhovovat. 3 g jsou taková střední cesta.

Udělátko na dry hop vypadá dobře. Tuším, že už to tady někdo někdy dával. O dry hoppingu je tady celkem dlouhé téma viewtopic.php?f=21&t=373

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz