VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 24. dub 2017 22:07:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 02. led 2015 14:14:12 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Zdravím chci se zeptat právě jsem začal vařit pivo z mladinového koncentrátu slezsky ležák. Chci se zeptat teď mám pivo ve fermentační nádobě ve sklepě. Mám zde, ale teplotu cca 12 stupňů C a měl bych mít cca 18-20 C. Kvašení mi už probíhá. Chci se zeptat jak velkej má vliv ten rozdíl teplot na kvalitu piva? Pivo kvasím svrchně, ale při téhle teplotě.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 02. led 2015 14:47:40 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Pokud se kvašení již rozjelo, vidím to bez problémů. Špatný vliv na kvalitu piva by měla naopak vyšší teplota než je doporučená a příliš rychlé kvašení. Kvasnice budou udržovat o něco vyšší teplotu mladiny, cca 15°C a bude to kvasit o něco déle, což není na škodu pokud doba kvašení výrazně nepřesáhne týden. Při nízkých teplotách bývá trochu problém s rozjetím kvašení, což se v tvém případě nestalo, takže pohoda.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 02. led 2015 18:10:07 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Chci se zeptat jak řešíte odběr mladiny z fermentační nádoby? Pokaždé, když odpustím kohoutkem mladinu, abych jí zkontroloval tak mi samospádem ubyde i voda z kvasné zátky. Kvasnou zátku máte zavřenou červeným krytem nebo je otevřená?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 02. led 2015 19:43:05 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Takže ti to nasaje obsah kvasné zátky dovnitř nádoby? To by se nemělo stávat přestože se tam dává převařená voda tak s každou takovouto věcí hrozí kontaminace.Než vypouštíš kohoutem, sundej víko nebo vytáhni z něj zátku. Červenou krytku tam já nemám.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: pát 02. led 2015 22:39:57 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Tak to jsem hrdina já tam dával kojeneckou nepřevařenou. Jestli jsem si to pivo zničil tak jsem pěknej blbec. Mě tam dvakrát vlítla tak lžička.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. led 2015 7:39:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Vody z kvasne zatky bych se nebal, alespon ne u mladinovych koncentratu - vzdyt ty se jen rozmichaji ve vode, a tu malokdo prevari (protoze komplikace pri chlazeni).
a te vody je tam daleko vic, nez v kvasne zatce.
Navic vetsi moznost kontaminace je pred zakvasenim, nez pri kvaseni...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. led 2015 8:04:35 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
jeansx píše:
Tak to jsem hrdina já tam dával kojeneckou nepřevařenou. Jestli jsem si to pivo zničil tak jsem pěknej blbec. Mě tam dvakrát vlítla tak lžička.

Dvě lžičky nic nezkazí. Jen obecně by všechno co přijde do styku s mladinou mělo být sterilní. Bakterie člověk okem nevidí tak osobně jsem na všechno přeopatrný.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. led 2015 9:31:40 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Dneska jsem otevřel fermentační nádobu a zmizela mi deka a stojí mi i hustota na 1035 už druhý den. Tak mám trochu obavy. Začal jsem 1.1.2015. To byla hustota 1040. Ted je teplota ve fermentační nádobě 12C tak jsem ted na to pustil foukání tepleho vzduchu, ale obávám se aby nebylo pozdě.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. led 2015 9:38:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Tak ono pro kvasinky záleží na každém jediném stupni, a kvasit svrchníma při 12°C neni v pořádku... To máš doma 12°C, nebo proč to nemáš někde normálně v místnosti?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Slezsky ležák
PříspěvekNapsal: sob 03. led 2015 9:47:31 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Mám to ve sklepě manželka to nechce v domě. A když to dám ted do tepla tak to ještě nastartuju?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz