VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 0:19:35
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 11:29:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 40
Ale těžko říct, je to taková odpověď na všechno

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 18:29:43 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Jestli je pivo opravdu kyselé, nejspíš se do něj pustily octové bakterie, které přeměňují alkohol na ocet a vyskytují se běžně skoro všude. Pak by to bylo čím dál víc kyselé. Jestli je to jen nějaká nezralost, ta ustoupí během ležení.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 18:50:31 
Offline

Registrován: ned 01. kvě 2016 20:43:39
Příspěvky: 4
provazek píše:
Jestli je pivo opravdu kyselé, nejspíš se do něj pustily octové bakterie, které přeměňují alkohol na ocet a vyskytují se běžně skoro všude. Pak by to bylo čím dál víc kyselé. Jestli je to jen nějaká nezralost, ta ustoupí během ležení.


Vzhledem k tomu, že se to nestalo pouze jednou, dá se tomu nějak předcházet? Nádoby i veškeré náčiní vždy poctivě dezinfikuji, nádobu s obsahem se snažím uzavřít co nejrychleji, ale bohužel, výsledek stále stejný...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: ned 11. úno 2018 23:19:54 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Já jsem reagoval na kolegu vargic, u Tebe (Sutech) byl zřejmě problém s estery, pokud to správně chápu, ne s vyloženě zkyslým pivem, je to tak?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 12. úno 2018 17:33:58 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
provazek píše:
Jestli je pivo opravdu kyselé, nejspíš se do něj pustily octové bakterie, které přeměňují alkohol na ocet a vyskytují se běžně skoro všude. Pak by to bylo čím dál víc kyselé. Jestli je to jen nějaká nezralost, ta ustoupí během ležení.



No teda, o tom jsem neslyšel. A to se může stát takhle ze dne na den i když se jen stáčelo na měření hustoty a teoreticky by se nikam nic nemělo dostat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 12. úno 2018 19:21:09 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
Ahoj , dle mého názoru je 1014 už docela dost prokvašený , všechen cukr prokvasil na alkohol , k tomu zřejmě vyšší teplota a octové kvasinky , které jsou všude ve vzduchu tak začnou plesat , přečtěte si něco o octovim kvašení ,jak se dělá ocet z vína to samý funguje i v pivu . Nicméně pro správné posouzení tu chybí správné a dostatečné informace- jaké kvasnice, jaká zákvasná teplota, bylo zchlazení mladiny rychlé ,nebo probíhalo pomalu( častá chyba a základ pro takovéto problémy , dost často podceňováno) , při jaké teplotě mladina kvasila a jak dlouho a v jakém prostředí, otevřená nebo uzavřená spilka , nekolísala teplota při kvašení - taky problém . No jde o to prostě dodržet opravdu důsledně technologický postup , jak si řekne někdo to je dobrý tak nastane problém . Já osobně by jsem kyselou a octovou chuť jednoznačně přisoudil octovému kvašení a s tím už se těžko něco udělá . A ano může se to stát takto během několika hodin to jde potom velmi rychle , je to jako když uvaříte guláš nebo velkej hrnec polívky ( větší kastrol) a při chladnutí s tím nemícháte , prostě vám zkysne a je to na vylití . Opravdu velmi důleřié je rychlé zchlazení do cca 1 hod alespoň na teplotu 20 st. a potom už nechat ve sklepě schladnout na zákvasnou teplotu, jestli to necháváte chladnout přirozeně tak to může mít třeba tento následek. To je můj názor .Tak hodně zdaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: pon 12. úno 2018 19:29:19 
Offline

Registrován: čtv 08. úno 2018 9:58:40
Příspěvky: 6
prichodko píše:
Ahoj , dle mého názoru je 1014 už docela dost prokvašený , všechen cukr prokvasil na alkohol , k tomu zřejmě vyšší teplota a octové kvasinky , které jsou všude ve vzduchu tak začnou plesat , přečtěte si něco o octovim kvašení ,jak se dělá ocet z vína to samý funguje i v pivu . Nicméně pro správné posouzení tu chybí správné a dostatečné informace- jaké kvasnice, jaká zákvasná teplota, bylo zchlazení mladiny rychlé ,nebo probíhalo pomalu( častá chyba a základ pro takovéto problémy , dost často podceňováno) , při jaké teplotě mladina kvasila a jak dlouho a v jakém prostředí, otevřená nebo uzavřená spilka , nekolísala teplota při kvašení - taky problém . No jde o to prostě dodržet opravdu důsledně technologický postup , jak si řekne někdo to je dobrý tak nastane problém . Já osobně by jsem kyselou a octovou chuť jednoznačně přisoudil octovému kvašení a s tím už se těžko něco udělá . A ano může se to stát takto během několika hodin to jde potom velmi rychle , je to jako když uvaříte guláš nebo velkej hrnec polívky ( větší kastrol) a při chladnutí s tím nemícháte , prostě vám zkysne a je to na vylití . Opravdu velmi důleřié je rychlé zchlazení do cca 1 hod alespoň na teplotu 20 st. a potom už nechat ve sklepě schladnout na zákvasnou teplotu, jestli to necháváte chladnout přirozeně tak to může mít třeba tento následek. To je můj názor .Tak hodně zdaru.



O stranu zpět jsem popisoval problém, včetně typu kvasnic, atd. A jelikož jsme v sekci "Kvašení piva z mladinových koncentrátů", tak chlazení mladiny neprobíhalo. Teplota 18°-19°, což je skoro stálá. Spilka uzavřená s kvasnou zátkou. Každopádně díky za názor :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nakyslá chuť + netvoří se deka
PříspěvekNapsal: čtv 15. úno 2018 19:30:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
vargic píše:
provazek píše:
Jestli je pivo opravdu kyselé, nejspíš se do něj pustily octové bakterie, které přeměňují alkohol na ocet a vyskytují se běžně skoro všude. Pak by to bylo čím dál víc kyselé. Jestli je to jen nějaká nezralost, ta ustoupí během ležení.


No teda, o tom jsem neslyšel. A to se může stát takhle ze dne na den i když se jen stáčelo na měření hustoty a teoreticky by se nikam nic nemělo dostat?


No jestli je to opravdu kyselé, tak mě jiné vysvětlení nenapadá, hlavně jestli to zkyslo ze dne na den.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz