VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 22. kvě 2018 16:56:28
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 119 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 8:28:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Jak může být maltóza (molekula 2 glukoz) extra černá? Že by to nebyla uplně tak čistá maltoza ;-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 10:33:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Mosquit píše:
Jak může být maltóza (molekula 2 glukoz) extra černá? Že by to nebyla uplně tak čistá maltoza ;-)


OK, extra čierny sušený sladový výťažok. Predávaný pod obchodným názvom Maltóza Extra Tmavá. Spokojný ? ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 10:52:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Sladový výtažek a maltóza je sakra rozdíl.

Asi jako kdybych prodával bagr a nazval bych ho "nákladní automobil"

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 11:36:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Mosquit píše:
Sladový výtažek a maltóza je sakra rozdíl.

Asi jako kdybych prodával bagr a nazval bych ho "nákladní automobil"


http://www.domacemikropivovary.sk/e-obc ... erna---1kg
Si sa zle vyspal ? Len v tomto vlakne je "maltoza tmava" spominana roznymi ludmi niekolkokrat, tebe to vsak zacalo vadit prave teraz ?
Ked ti to tak strasne vadi, reklamuj to v euroBACHu ;)
A ked ti tak zalezi na spravnej terminologii, rad sa od teba dozviem, co som to tam teda vlastne nasypal :o


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 8:41:56 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
No podľa mňa je možné, že on sám nevie presne, čo predáva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 9:07:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Jogurt píše:
No podľa mňa je možné, že on sám nevie presne, čo predáva.


Hm, zaujimave ze pod tym nazvom to predavaju vsetky e-shopy, vratane tuto nasho kolegu cernomotyla...

Skor mi to pripada, ze poniektori sa tu snazite byt papezskejsi ako papez.

Pokial som pochopil, toto forum nie je len pre varicov co uz odvarili hektolitre, ale aj pre zaciatocnikov, medzi ktorych patrim aj ja, hoci skusenosti mi postupne pribudaju. A tie vase premudrele reci mi vobec nepripadaju ako pomoc, ale skor ako odradenie a znechutenie. To sa tu potom radsej nikto nic neopyta, lebo vzdy sa tu najde niekto v uvodzovkach "mudry" kto dotycneho tazatela potrebuje za kazdu cenu zhovadit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: ned 30. bře 2014 22:00:29 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
http://en.wikipedia.org/wiki/Malt
Tu sa hneď v úvode dočítaš, aké cukry obsahuje slad.

http://www.howtobrew.com/section1/chapter3.html
Tu nejaké ďalšie informácie a viac toho istého.

Viac o zložení cukrov v slade tu
http://byo.com/ingredients/item/1441-sw ... o-use-them
Toto som sám nečítal, ale vidím, že sa tam dá získať informácia, ktorú sa snažím odkomunikovať.

Teraz o čo mi išlo:
Anglicky hovoriaca časť zeme rozlišuje práškové a tekuté výťažky práve podľa tohto - konzistencie. Jedny sa volajú LME (liquid malt extract), druhé DME (dry malt extract). OBOJE je relatívne plnohodnotná surovina, z ktorej sa dá navariť pivo. Inými slovami mohol by si zobrať DME, vodu, chmeľ a kvasinky a navariť pivo, nič viac nepotrebuješ.

Toto, ak sa nemýlim, je presne ten produkt, čo sa predáva na tom linku, ktorý si postoval. Vyrába sa tak, že sa navarí normálna sladina a odparuje sa z toho voda, kým to nezhustne (LME). Ten finálny krok na odparenie posledných pár % vody pri DME bude asi iný, ale surovina je tá istá.

No a pri zbežnom, nepozornom a nekritickom čítaní zdrojov, ktoré som ti nalinkoval, človek môže získať pocit, že sladový výťažok rovná sa maltóza. Čo nie je pravda a chcel by som vidieť, aké navaríš pivo z čistej maltózy.
Predávať DME a do zátvorky za to dať, že "maltóza" je podľa mňa to isté, ako predávať pivo a do zátvork napísať, že "voda".

Samozrejme sa môžem mýliť a možno domáce mikropivovary predávajú čistú maltózu, naozaj určenú iba na surogáciu. Potom ale nesúhlasím s tou časťou pred zátvorkou, že "sladový výťažok", lebo aj keď sa môže získavať zo sladu, je to pomenovanie pre mňa zavádzajúce, lebo podľa mňa sladový výťažok = DME a to proste nie je iba maltóza.

Dúfam, že som upokojil tvoju zvedavú dušu. Sa neurážaj hneď, nemá každý čas písať tu eseje o veciach, ktoré sú napísané v úplne basic zdrojoch (druhý link).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: ned 06. dub 2014 20:12:20 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
eurobach ma obcas riadne kraviny na webe, len prekladaju texty z anglitiny od slova do slova co je obcas nestastne..

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout
PříspěvekNapsal: stř 17. led 2018 15:02:54 
Offline

Registrován: sob 13. led 2018 17:35:20
Příspěvky: 7
Ja sa tiez chystam v buducnosti na stout. Najradsej by som bol aby sa hodne podobal guinessu. Tak som myslel, ze najlepsi by bol od coopers ten irish stout.
Robili ste ho niekto?
Podoba sa to guinessu? Ale taku tu kremovu chut a smotanovu penu asi bez toho ich widgetu nedosiahnem, co?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 119 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz