VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 21. úno 2017 1:45:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 13:22:52 
Offline

Registrován: sob 28. úno 2015 12:55:22
Příspěvky: 7
Zdravím,

koncem ledna jsem založil svoje 3. pivo z koncentrátu -- Heritage Lager od Coopers. Když jsem ho v polovině února ochutnával, zjistil jsem že jsou lahve málo natlakované. Předpokládám, že s touto várkou už nic neudělám, ale rád bych se do budoucna poučil z vlastních chyb. Co jsem udělal špatně?

Postup výroby: asi čtvrtinu plechovky jsem rozmíchal ve 3 litrech vody a 40 minut vařil. Hned na začátku varu jsem přidal 20g Žateckého chmele. Po ochladnutí jsem přes plátýnko přefiltroval a v kvasné nádobě smíchal zbytek plechovky a naředil na cca 22 litrů. Přidáno 200g dextrózy a 1000g světlé maltózy (zbytky z předchozích várek, nechtěl jsem zbytečně objednávat další). Při teplotě cca 25°C jsem přidal předem rozkvasené kvasnice. Asi po 5 hodinách už kvasná zátka pomalu bublala.

Celou dobu kvašení bylo v místnosti kolem 19-21°C. Za 5 dní bylo vykvašeno -- zátka přestala bublat. Počkal jsem ještě dva dny. Cukroměr ukazoval 4,5% zbytkového cukru, což mě dost překvapilo. Obě předchozí piva jsem nechal prokvasit až do konce a do lahví přidával dextrózu. U této várky jsem plánoval použít stejný postup. Při takto velkém zbytkovém cukru jsem se neodvážil dát do lahví dextrózu, proto jsem stočil bez ní a nechal při stejné teplotě dalších 10 dnů.

Po 10 dnech byla PET láhev docela tvrdá (pivo jsem stočil do pivních lahví, pouze 1l jsem dal do PET abych mohl testovat natlakování), proto jsem pivo přenesl do sklepa kde mám cca 10°C. Po pár dnech jsem ochutnával, ale pivo má malý říz. Téměř se nenatlakovalo.

Co se mohlo stát? Byla chyba v kvasinkách? Dal jsem moc maltózy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 14:51:07 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 203
Měřil jsi hustotu před zakvašením? Já tedy nevím, možnost je, že kvasnice spotřebovaly vše co mohly a zbytek je nezkvasitelný, ale u koncentrátu tato možnost není pravděpodobná.


Naposledy upravil provazek dne ned 01. bře 2015 6:43:05, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 19:01:24 
Offline

Registrován: sob 28. úno 2015 12:55:22
Příspěvky: 7
Původní cukernatost byla 10.6. Měřil jsem sacharometrem a podle potřeby přidával cukr.

Do svého prvního piva z koncentrátu jsem přidal 850g dextrózy, ředil na 23 litrů a vyšlo z něj jen 8°. V druhém už bylo 1100g (půl na půl dextróza a maltóza) a je z něj 10°. Je možné, že koncentráty příliš ředím?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 19:38:58 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 203
Koukal jsem na ten koncentrát a postupoval jsi správně a ředění je také jak má být. Tak nevím, proč se to kvašení zastavilo na tak vysoké hodnotě. Napadá mě jedině ta maltóza, že by obsahovala nezkvasitelné cukry? Asi blbost, ale v takovém případě by přidání dropsu do lahví nasycení zajistilo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 20:25:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 80
Občas to tak vyjde. Zkvasitelné cukry se můžou lišit nejen u matózy ale i u různých koncentrátů. Taky to může být kvasnicema... Nejjistější je se řídit ukončeným kvašením (2-3 dny neklesá hustota). A pak přidat dextrózu při lahvování...
(Coopers Irish Stout (+1kg tmavé maltózy, 18l) mi prokvasil z 1052 (13°) jen na 1026 (6,5°). Při lahvování jsem přidal míň dextrózy než je obvyklé a bylo to nasycené málo, takže předpokládám, že to už pod těch 1026 nešlo...)

Když ti petka ztvrdla, tak aspoň trochu to natlakované bude, ne? Jestli jo, tak bych to asi tak už nechal a příště se z toho poučil. Holt budeš mít tuhle várku míň nasycenou. Stejně se to vypije. :) Jestli to ale není vůbec natlakované, tak je ještě možnost lahve otevřít, přidat dextrózu a znova zalahvovat. Ale je to dost práce navíc. A jestli to máš v klasických lahvích, tak ještě navíc další vršky. K tomu bych se uchýlil jedině jestli to ani nesyčí při otvírání. Jestli to je natlakované aspoň trochu, byla by to zbytečná drbačka.

K tomu ředění: U většiny koncentrátů se má podle návodu přidat 1kg dextrózy a naředit na 23 litrů (takže podle návodu to děláš správně). Ale pak z toho skoro pokaždé budeš mít 10°. Když budeš chtít něco silnějšího, raději bych dal míň vody než víc cukru. A taky asi lepší nepřidávat dextrózu ale když už tak maltózu. Ale jak to naředíš a kolik čeho přidáš je na tobě a tvojí chuti, je třeba experimentovat. :)

_________________
Domácí pivovar Tučňák
V lednici:
  • Svatební 15° Belgian Blond Ale
  • English Porter 13°
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební 15° R1


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Malý říz u Heritage Lager
PříspěvekNapsal: ned 01. bře 2015 10:58:33 
Offline

Registrován: sob 28. úno 2015 12:55:22
Příspěvky: 7
Díky za rady. Tahle várka je size natlakovaná málo, ale nejspíš se to vypije. Nechám to tak jak je. :) Pro příště budu měřit cukernatost častěji a sledovat změny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz