VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 16. srp 2018 18:23:44
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: úte 27. led 2015 10:29:49 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Tak jsem založil svou druhou várku. Po prvním neúspěchu jsem zvolil Real Ale od coopers.

Založeno 24.1.2015 ve 13 hodin
19 litrů
Koncentrát - Coopers Real Ale + 745 g sladinový výtažek světlý (převedl jsem ho v 3,5L vody k varu a zchladil) + 400g maltóza
Kvasnice Nottingham
Rozmícháno ve vodě o teplotě 20°C, poté přeneseno do sklepa 16°C
Počáteční hustota 1045 (myslel jsem že bude malinko silnější ale nevadí a nechtěl jsem již přidávat cukry)

25.1.2015 - krásně kvasí, vše ok

26.1.2015 v 17:30 kvasí málo, hustota 1018 (pivo jsem ochutnal a bylo docela dobré, přijemně překvapilo, žádné ovocné příchutě které jsem u ale čekal)

27.1.2015 8:00 nekvasí, voda v zátce téměř vyrovnaná

Nevím tedy, zda to mám dnes stočit. Přijde mi že na teplotu 16°C to prokvasilo nějak rychle a zda při této hustotě (což je asi docela dost cukru) přidávat do lahví dextrozu nebo ne. Aby z toho nebyl granát :-)
Prosím o radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: úte 27. led 2015 16:56:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Změř hustotu a zítra zas.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 9:58:25 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Tak hustota včera klesla na 1013 takže vyčkávám. Překvapuje mě, že v kvasné zátce se ale nic neděje a hladiny jsou téměř vyrovnané. Přesto ale hustota ještě klesá. Uvidím dnes.
Jinak nevíte někdo, kde se dá zjistit jaké chmele používá coopers na jednotlivá piva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 11:05:22 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Zátkou se moc neřiď, hlavní je přesné měření, abys věděl denní úbytek. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se bez ní docela dobře obejdeš.

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 13:08:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Imi píše:
Jinak nevíte někdo, kde se dá zjistit jaké chmele používá coopers na jednotlivá piva?


Obavam sa, ze to je ich know-how ktore nie je nikde zverejnene.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: stř 28. led 2015 15:23:04 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Díky za odpověďi. Ještě se chci zeptat, četl jsem tady, že se dá omezit množství kvasnic v lahvi tím, že se kvasná nádoba před stáčením zchladí na 2-3 °C. Je možné tedy dát na noc nádobu do chladné místnosti a potom stočit? Nebo je to potřeba zchladit rychle? A pokud se tedy kvasná nádoba takto zchladí na třeba 8 hodin, budou kvasnice v lahvi živé, aby nasitily pivo v lahvích? A jdou potom kvasnice ještě recyklovat po tomto teplotním šoku? Jedná se o Notthingam.
Já vím, že se pořád na něco ptám, ale nechci udělat zase chyby :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 29. led 2015 18:32:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Imi píše:
Tak hustota včera klesla na 1013 takže vyčkávám. Překvapuje mě, že v kvasné zátce se ale nic neděje a hladiny jsou téměř vyrovnané. Přesto ale hustota ještě klesá.

Musel by si mít naprosto super těsnou nádobu a to určitě nemáš, takže pokud to na začátku kvasí bouřlivě tak něco unikne netěsnostmi a něco rozhýbe zátku.
Později když to kvasí mírněji už stihne vše utéct netěsnostmi, protože na přetlačení hladinky v bubláku je třeba větší přetlak.

Imi píše:
Ještě se chci zeptat, četl jsem tady, že se dá omezit množství kvasnic v lahvi tím, že se kvasná nádoba před stáčením zchladí na 2-3 °C. Je možné tedy dát na noc nádobu do chladné místnosti a potom stočit? Nebo je to potřeba zchladit rychle? A pokud se tedy kvasná nádoba takto zchladí na třeba 8 hodin, budou kvasnice v lahvi živé, aby nasitily pivo v lahvích? A jdou potom kvasnice ještě recyklovat po tomto teplotním šoku? Jedná se o Notthingam.
Já vím, že se pořád na něco ptám, ale nechci udělat zase chyby :-)


Klidně to tak udělej, pokud ti to nezmrzne kvasnice to dají a pivo bude v lahvích čistější.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 10:52:41 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
Včera stočeno, pivo vypadá ok. Teď jen čekat ...............


Přílohy:
pivo 2.JPG
pivo 2.JPG [ 110.17 KiB | Zobrazeno 5051 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 11:22:06 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Řekl bych, že máš dost místa v těch lahvích, možná bude chvilku dýl trvat dosycení......

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: REAL ALE - stočit?
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 11:26:10 
Offline

Registrován: stř 14. led 2015 9:36:30
Příspěvky: 14
to jsem prave nevedel kolik, pak jsem nekde cetl nechat 5 cm (to mam teda min) a dnes jsem tady dalsim procitanim zjistil, ze je to asi hodne mista. ted s tim uz nic neudelam. necham cca 10 dnu v teplote prvotniho kvaseni 15,16°C a pak dam do 7 °C. No a nejak to dopadne :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz