VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. bře 2017 20:44:58
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 22:56:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mně piva z odměrného válce líto není, jelikož ho vylívám do huby.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 23:48:35 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 207
Ahoj, kvasí to nějak dlouho...kolik je tam gramů kvasnic a jak byly rehydrovány?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: stř 28. říj 2015 8:36:20 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Cca 3.5 dna je dlho? V tom original navode co bol ku koncentratu pisu ze 4-6 dni podla teploty a teplota je odporucana v rozsahu 21-27 C. Teda pri 27 C by to za 4 dni podla nich malo byt hotove a pri 21 C za 6. Ja som kvasil pri tej spodnej teplote, ale prve dva dni som to mal v spajzi na zemi kde bolo tak 20 C. Graf teploty steny ferm. nadoby je prilozeny o par prispevkov vyssie. Potom som to radsej dal na policu, cca 1 m vyska, kde je cca o 1-2 stupne C viac.

Dnes som to rano pozrel, pena tam este je, ale je jej menej ako vcera. Dnes nebudem doma, tak zajtra to znovu odmeriam.

Kvasnice boli tie co boli ku koncentratu. Nemali specialne oznacenie. Tusim 7g. Co sa toho "rozjazdu" tyka, tak zase, vzhladom na moje nulove skusenosti a citani roznych rad a navodov, som sa rozhodol ich nasypat priamo do rozmiesaneho obsahu ferm. nadoby, ktory mal 24.5 C. Intenzivne som to rozmiesal a zavrel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: stř 28. říj 2015 11:22:39 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 207
3,5 dne je o.k. Já jsem tam někde četl o 7 dnech, tak jsem to asi špatně pochopil. Těch kvasnic je tam málo, proto průběh kvašení není nijak bouřlivý. Když už je sypeš přímo do spilky, je potřeba posypat rovnoměrně celou hladinu, nechat je 30 minut bez míchání navlhnout a pak teprve rozmíchat - s kvasnicemi se musí jemně ;) ale nejlepší je rehydratovat v převařené vodě.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: stř 28. říj 2015 11:41:22 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Ja som ich nasypal rovnomerne na hladinu, ale rozmiesal som ich okamzite. Co uz narobim. Je to moj prvy pokus. Snad to uspesne dokvasi. Uvidim zajtra, aka bude hustota.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: stř 28. říj 2015 12:53:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
homer píše:
Ja som ich nasypal rovnomerne na hladinu, ale rozmiesal som ich okamzite.

Klidek, nic hrozne sa nestalo, kvasinky nieco vydrzia.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2015 21:18:49 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Posledne meranie hustoty pred dvomi dnami bolo cca 1.018. Dnes, t.j. po dvoch dnoch sa hustota zmenila len o max 0.001, teda nameral som cca 1.017, co je velmi maly rozdiel. Po odcapovani do odmerneho valca sa hladina v zatke presunula na druhu stranu a po cca pol hodine je uz opat presunuta tak, ze je v nadobe pretlak. Bublat to nebubla. Bude mi to este kvasit? Rozmyslal som, ze by som pockal este dalsie 2 dni a zmeral este raz.

Mal by som 3 otazky, mozno mi niekto budete vediet odpovedat:
1. Ak necham este par dni kvasit, riskujem, ze sa nieco pokazi?
2. Ak by sa hustota uz nezmenila, mozem to naflaskovat aj pri hustote 1.017?
3. Za predpokladu, ze mozem flaskovat aj pri hustote 1.017, tak aky je realny vysledny rozdiel medzi pivom, ktore stacam povedzme pri hustote 1.008 a 1.017?

Dakujem.

Prikladam este obrazok hladiny vo fermentacnej nadobe z dneska. Uz je tam tej bublinovej plochy menej. Inak rad by som vedel, co su to tie hnede granulky na hladine - viete niekto?

PS: z odmerneho valca som obsah nalial do pohara a vypil :) Kupodivu - nebolo to zle.


Přílohy:
Poznámka: Hladina v fermentacnej nadobe po 5. dnoch fermentacie
IMG_20151029_183045.jpg
IMG_20151029_183045.jpg [ 258.8 KiB | Zobrazeno 725 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2015 22:10:46 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: stř 22. úno 2012 21:13:41
Příspěvky: 68
Bydliště: Bratislava
Zmeraj zajtra, ak sa nic nezmenilo a stale to je 1.107 mozes naflaskovat s pridanim 3g dextrozy na 0,5L. Co sa tyka kvasnej zatky, skoro kazdy skusenejsi domovaric ti povie aby si sa absolutne podla nej neriadil. Rozdiel medzi 1.017 a 1.008 je ze pivo bude plnsie vdaka neskvasenym cukrom, ak chces prekvasit nabuduce hlbsie, musis skusit pouzit ine kvasnice.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2015 22:46:36 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Ok a co sa stane, ak by to uz nekvasilo a teda zostalo na 1.017 a ja by som to nechal este na par dni vo fermentacnej nadobe? Cisto hypoteticky. Uskodim tomu v takom pripade?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2015 23:13:12 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: stř 22. úno 2012 21:13:41
Příspěvky: 68
Bydliště: Bratislava
V podstate by sa nemalo stat nic vazne, ale moze to chytit kvasnicnu vonu a aj chut. Mozno este oxidacia, ale tam si niesom isty.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz