VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 13:52:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: ned 25. říj 2015 19:49:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 85
Koukni na to třeba až 3-4 den. To už možná bude deka dole. Čím míň to budeš otvírat, tím míp. Ale když se občas koukneš, tak se asi nic nestane... Sbírání deky u svrchně kvašených se moc nedoporučuje, navíc u koncentrátu bych to neřešil.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: pon 26. říj 2015 19:56:04 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Prikladam graf priebehu teploty kvasnej nadoby (teplotne cidlo nalepene na stene kvasnej nadoby, zhruba v strede vysky hladiny, prekryte polystyrenom, aby nebolo tolko ovplyvnene okolitou teplotou). Trochu ma znepokojuje, ze teplota najskor mierne stupala (po povodnom ochladeni od nasypania kvasnic), ale dnes zacala trochu klesat - teraz je teplota 22.06 C. Snad ten kvasny proces neskapal..
Inak, vcera som este zatazil veko nadoby dvoma doskami a 4 hrubsimi knihami, teda tesnenie by malo tesnit. Ked teraz po 1 dni pozeram na kvasnu zatku, tak vidiet, ze v nadobe je sice mierny pretlak, ale nie velky.


Přílohy:
Poznámka: Teplota kvasnej nadoby
Selection_119.png
Selection_119.png [ 28.51 KiB | Zobrazeno 992 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 9:32:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Na meranie teploty sa vykasli, ked mas 20-22 stupnov v spajzi, tak je to OK.
Buble ti to teda alebo nie ? Vrchnak netreba zatazovat, staci ked ho poriadne utiahnes.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 10:37:56 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Ja mam kvasnu nadobu s tym uzaverom, ktory sa len zatlaci - neutahuje sa na zavit. Mal som dojem, ze to netesni 100%, tak som ho zatazil, aby to lepsie sadlo na to tesnenie, ktore je v uzavere. Nebubla mi to vobec. Bud je predsa len to veko nie celkom tesne a stihne ten tlak odist tade a nie cez kvasnu zatku, alebo mi to jednoducho nekvasi. Alebo kvasi velmi pomaly. Fakt neviem, nemam skusenosti, toto je moja prva varka. Zatial som to neotvaral, dnes je treti den, co to kvasi (dnes o pol noci tomu bude presne 72 hodin). Prikladam foto kvasnej zatky.


Přílohy:
IMG_20151027_103332.jpg
IMG_20151027_103332.jpg [ 420.88 KiB | Zobrazeno 960 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 10:51:06 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Neboj se, otevři a uvidíš, jestli je tam pěna, případně změříš hustotu. Bublákem se vůbec neřiď, u těch zaklapávacích kýblů je úplně běžné, že to uchází někde bokem.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 14:22:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Pike píše:
Neboj se, otevři a uvidíš, jestli je tam pěna, případně změříš hustotu. Bublákem se vůbec neřiď, u těch zaklapávacích kýblů je úplně běžné, že to uchází někde bokem.


Presne tak, daj fotku ci je tam pena alebo nie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 14:39:43 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Opatrno som otvoril a odfotil. Pena tam je. Hustotu som nemeral. Hustotu by som mohol odmerat v piatok - to bude 6 dni fermentacie a v navode od toho koncentratu pisu, ze po cca 6 dnoch pri 21 C by mala byt fermentacia hotova treba zmerat hustotu.
Na druhej strane, nasiel som par zdrojov, kde pisu, ze to vyrobcovia koncentratov prehanaju a dobu fermentacie dost skracuju a ze kludne treba nechat fermentovat aj 2-3 tyzdne. Vzhladom na to, ze som novacik a nemam ziadne realne skusenosti, tak neviem k comu sa priklanat. Resp. predpokladam, ze by som sa mal drzat toho, ze fermentacia je ukoncena pri cca hustote 1.006?


Přílohy:
Poznámka: Fermentacia po cca 62 hodinach.
IMG_20151027_141128.jpg
IMG_20151027_141128.jpg [ 333.96 KiB | Zobrazeno 929 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 14:44:06 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Poznamka: po tom, co som otvoril veko a odfotil hladinu, zatvoril ho a pockal cca 20 minut, tak som sa bol pozriet na hladinu v kvasnej zatke a videl som to 2x prebublat. Zaujimave. Moze to nejako suvisiet s tym, ze som nadobu otvoril a dostal sa do nej vzduch z okolia? Mohlo to nejakym sposobom rozbehnut kvasenie?

Aktualizacia: uz viac ako 10 minut to bubla - cca 4-6 bublin za minutu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 19:34:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 85
Podle fotky to vypadá, že deka už pomalu opadá. (Hnědé kruhy na nádobě nad hladinou.)

Dle mých zkušeností to většinou vykvasí rychleji, než udávají v návodu. Drž se toho, že kvašení je ukončeno, pokud 2-3 dny neklesá hustota. Nemusí to prokvasit na 1.006 jak je psáno v návodu (může to prokvasit víc i míň). Pak jen zbytečně čekáš a pivo ti leží na kvasnicích i když už nekvasí... Klidně bych to být tebou už změřil.

To, že to začlo bublat, nemusí znamenat, že to začlo kvasit. (Bubláním se neřiď.) Mohlo se stát, že jsi to teď líp utěsnil. V pivu teď už máš nějaký oxid uhličitý, který ještě nevyprchal a bude se postupně uvolňovat, takže to může slabě bublat nebo můžou být vychýlené hladinky, i když to už kvasit nebude.

-> Změř to. Aspoň uvidíš, na čem jsi. Za dva dny to změř znova, uvidíš, jestli to jestě kvasilo a o kolik to případně kleslo.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: úte 27. říj 2015 22:28:38 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Odpustil som trochu do odmerneho valca. Pri tom odpusteni sa samozrejme voda v kvasnej zatke presunula do druhej banky, lebo vznikol podtlak - takze nadoba mi tesni. Zmeral som po tom, co mi opadla pena v odmernom valci hustotu a vychadza mi to na 1.018, teda predpokladam, ze to este treba nechat. Za 2 dni zmeriam znova. Len mi je trochu luto toho co musim potom vyliat z odmerneho valca (cca 2 dcl), lebo naspat to liat nechcem, aby som neriskoval kontaminaciu.

A po par minutach sa opat voda v kvasnej zatke presunula do vystupnej banky.


Přílohy:
Poznámka: Po opadnuti peny - meranie hustoty
IMG_20151027_221302.jpg
IMG_20151027_221302.jpg [ 250.64 KiB | Zobrazeno 882 krát ]
Poznámka: Po naliati do odmerneho valca
IMG_20151027_215630.jpg
IMG_20151027_215630.jpg [ 96.71 KiB | Zobrazeno 882 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz