VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 27. kvě 2017 16:46:51
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2015 10:50:41 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
homer píše:
Ok a co sa stane, ak by to uz nekvasilo a teda zostalo na 1.017 a ja by som to nechal este na par dni vo fermentacnej nadobe? Cisto hypoteticky. Uskodim tomu v takom pripade?

Když to tam ještě chvíli necháš,nestane se nic, naopak tím, že pivo zůstane déle na spilce, urychlí se trochu zrání. Také kvasinky stihnou více sednout na dno a nepůjde jich tolik do lahví. Při uzavřené spilce oxidace nehrozí, uvnitř je CO2, které se z piva uvolňuje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2015 14:54:14 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
Na zahranicnych forach som sa docital (mozno o tom pisu aj ceske/slovenske weby), ze domaci varici robia tzv. crash cooling, co je vlastne umiestnenie fermentacnej nadoby na par dni do chladneho priestoru, po tom, co uz fermentacia ustala. Udajne sa tym pivo vycisti, resp. pri nizkej teplote si ten kal sadne na spodok nadoby a neskor pri flaskovani uz do flase ide pivo cistejsie. Niektori odporucaju este pred tymto typom schladenia pivo stocit do novej nadoby aby v novej nadobe uz bolo menej usadeneho kalu (ten zostane v povodnej nadobe).

Mate s tym niekto skuesnosti? Resp. je to postup bezne pouzivany alebo nejaky zvbytocny vymysel?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2015 16:47:14 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
homer píše:
Niektori odporucaju este pred tymto typom schladenia pivo stocit do novej nadoby aby v novej nadobe uz bolo menej usadeneho kalu (ten zostane v povodnej nadobe).


Tohle (přetáčení do další nádoby) bych určitě nedělal, je to k ničemu a zbytečné riziko kontaminace. Jinak před stočením to zchladit můžeš, to se dělá celkem běžně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2015 16:57:08 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
To schladenie pred stocenim by malo byt na ako dlho? Teraz je vonku celkom zima a mohol by som to dat na nejaky cas na balkon. Tam sa ale teplota hybe teraz od 4 do 15.
Trik je v tom, ze schladit aby ten kal spadlo na dno a potom naflaskovat a znova odniest do teploty pri ktorej prebiehala primarna fermentacia?

Inak musim povedat, ze o tom domacom vareni piva je na internete tolko roznorodych navodov a postupov a odporucani, niektore si dost odporuju, ze pre novacika ako som ja asi nezostava nic ine, len experimentovat a postupne sa dopracovat k nejakym zaverom na zaklade skusenosti a odskusanych procedur. Ale musim uznat, ze ta problematika je celkom zaujimava.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: sob 31. říj 2015 7:39:36 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Jestli nemáš k dispozici lednici, kam to můžeš dát zchladit, tak to neřeš, absolutně to není nutné. Jen to tak někdo prostě dělá.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: sob 07. lis 2015 21:03:40 
Offline

Registrován: ned 18. říj 2015 8:38:49
Příspěvky: 43
31.10.2015 som opat zmeral hustotu, bola ta ista - 1.017. Teda to uz viac nevykvasilo a rozhodol som sa to stocit. Stocil som do flasiek a pridal do kazdej 3.5g dextrozy. Nechal som to tyzden pri teplote 21 stupnov a jednu flasu dal vychladit do chladnicky a ochutnal. Kupodivu farba dobra, pena tiez. Co sa kalu tyka, tak nalial som opatrne do 0.3L pohara a ten bol totalne ciry. Zbytok som potom nalial po vypiti a tam uz bolo trochu kalu, ale nic hrozne. Chutovo by som povedal, ze som bol prekvapeny. Neviem ako by mal English Bitter chutit, ale mne to chutilo. Take hutnejsie pivo s vyraznou horkostou.
Necham to teraz lezat este par tyzdnov a ochutnam znova.
Zaujimalo by ma teraz, pri akej teplote by som to mal nechat lezat. Je nutne to nechat lezat pri co najchladnejsej teplote? Teplota 14-15 stupnov je vela?


Přílohy:
Poznámka: Po naliati do pohara
IMG_20151107_194621.jpg
IMG_20151107_194621.jpg [ 117.81 KiB | Zobrazeno 780 krát ]
Poznámka: Po par hltoch :)
IMG_20151107_194824.jpg
IMG_20151107_194824.jpg [ 117.48 KiB | Zobrazeno 780 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BITTER
PříspěvekNapsal: ned 08. lis 2015 10:35:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
Super. Tak hlavně že chutná. :)
Při delším ležení by se kvasnice měly usadit ještě víc, tak to půjde nalívat i bez kalu. Navíc by se chuť měla ještě zlepšovat.
Ideální pro Ale by bylo okolo 10°C, ale pokud nemáš ledničku zvlášť pro pivo, tak 14-15°C stačí. Nemusíš kvůli toho kupovat ledničku/mražák a předělávat na ležácký "sklep"...

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz