VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 17. led 2017 3:43:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 7:46:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
jarek76 píše:
oncudora píše:
Ahoj kluci tak jsem to nevydržel a založil jsem další várku Europen Lager tentokráte jsem se rozhodl trochu experimentovat.Surogoval jsem medem lesním cca 1kg povařeno s chmelem žatecký červeňák 30gramů rozděleno na dvě dávky celkově povařeno 40minut plus 300gramů maltozy smícháno s koncentrátem doředěno na požadované množství.Přidal jsem rozkvašené spodní kvasnice S-23. teplota 14 stupnů chtěl jsem 12 ale jaksi se oteplilo.Snad to vyjde a nic jsem nepokazil :?: kdyby se někomu něco v popisku nezdálo budu rád za každou radu.
Po ustálení hustoty stočit do lahví z odměrkou dextrozy nechat tejden na stejné teplotě a pak do chladna ? je to stejné nebo se to tady u toho spodního kvašení liší ?




nedával bych tam žádné cukry ale stočil bych to při zbytkovém cukru


Ahoj,klidně to takle zkusím jen jak to poznám :D minulé pivko jsem stáčel při hodnotě 1008hustoty, na zbytkový cukr budu potřebovat nějaký třebas cukroměr ? při jakých hodnotách stáčet ? omlouvám se za možná blbé otázky .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 11:11:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
oncudora píše:
Ahoj,klidně to takle zkusím jen jak to poznám :D minulé pivko jsem stáčel při hodnotě 1008hustoty, na zbytkový cukr budu potřebovat nějaký třebas cukroměr ? při jakých hodnotách stáčet ? omlouvám se za možná blbé otázky .

Pokud máš hustoměr, cukroměr nepotřebuješ. Přibližnou hodnotu zjistíš pokud třeba od 1008 odečteš 1000, a zbylých 8 vydělíš 4. Vyjde ti, že posledně jsi stáčel při 2% cukernatosti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 11:26:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
kytarovej píše:
oncudora píše:
Ahoj,klidně to takle zkusím jen jak to poznám :D minulé pivko jsem stáčel při hodnotě 1008hustoty, na zbytkový cukr budu potřebovat nějaký třebas cukroměr ? při jakých hodnotách stáčet ? omlouvám se za možná blbé otázky .

Pokud máš hustoměr, cukroměr nepotřebuješ. Přibližnou hodnotu zjistíš pokud třeba od 1008 odečteš 1000, a zbylých 8 vydělíš 4. Vyjde ti, že posledně jsi stáčel při 2% cukernatosti.

Díky , a při jaké tedy cukernatosti stočit ? hele jinak čtu tvoje bydliště máš pm :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 12:02:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
oncudora píše:
kytarovej píše:
oncudora píše:
Ahoj,klidně to takle zkusím jen jak to poznám :D minulé pivko jsem stáčel při hodnotě 1008hustoty, na zbytkový cukr budu potřebovat nějaký třebas cukroměr ? při jakých hodnotách stáčet ? omlouvám se za možná blbé otázky .

Pokud máš hustoměr, cukroměr nepotřebuješ. Přibližnou hodnotu zjistíš pokud třeba od 1008 odečteš 1000, a zbylých 8 vydělíš 4. Vyjde ti, že posledně jsi stáčel při 2% cukernatosti.

Díky , a při jaké tedy cukernatosti stočit ? hele jinak čtu tvoje bydliště máš pm :lol:

Při 10-12°P původních, bych stáčel při 4-4,5°P a mělo by se to dosytit samo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 12:04:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Tak uplne jednoduse, ja doporucuju stocit pro hodnote 1018 ... maximalne pro 1016, ale to uz je krajni mez.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: úte 25. říj 2011 12:13:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
Díky kluci za rady :) stočím to na těch 1018 ted jsem se byl mrknout co to robí cca po 20 hodinách je na hladině mírná vrstvička pěny tak 1mm silná STupňů celsia to má 14 snad to bude okej na mín se tedka asi nedostanu leda že by se ochladilo. na těch kvasnicích Píší ideál teplota 11-15 (S-23).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: sob 29. říj 2011 19:02:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
Tak jsem dneska po 20 dnech otevřel Lager a už teďka je výbornej :D no těším se až otevřu lahvinku třeba po dalším měsíci :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 06. lis 2011 8:41:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
Ahoooj, tak jsem otevřel zas po nějaké době lahvinku lageru a docela mě to sklamalo jak se mi to zdálo před tím výborný nyní je cítit silně ovocná chuť jabčáku ?... pěna i nasycecení okej ale chuť nic moc ....mám takovej pocit že tato chut se asi moc nezmění bo už při stáčení jsem cítil tuto ovoc nou chuť....má někdo stejnou zkušenost ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 06. lis 2011 9:30:43 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 164
Bydliště: Slaný
Obávám se , že se to už nevylepší, mně se to stalo několikrát a bylo to vždy horší, zvláště pokud ten ovocný nádech byl cítit již při stáčení. Možné přičiny - vyšší teplota při kvašení, infikace divokými kvasinkami a nebo i vyšší teplota při skladování - ono to prostě dokváší dál a dál, u mně to tak většinou bylo u nepovedených várek, a že to dokvášelo dál jsem poznal podle toho, že flašky byly čím dál víc natlakovaný, narozdíl od ostatních várek.

Jen jednu jedinou "ovocnou" várku jsem vypil a dá se říct, že i chutnala, protože to byl jen nádech a docela se to hodilo, ty další se vypily jen částečně a pak už to letělo pryč.

Zřejmě když je to trochu cítit při stáčení, tak bych to pak nechal na teplotě jak to kvasilo jen pár hodin, maximálně den a pak nemilosrdně do chlaďáku na co nejnižší teplotu, aby se zabránilo dalšímu dokvášení.

Zajímavé je to, že tohle se mi stávalo u koncentrátů, u vaření ze surovin krom jednoho vysloveně zpackanýho případu ne. Takže to by mohlo ukazovat na kontaminaci, protože pokud si pamatuju, tam kde jsem dělal chmelovar (výtažky) to myslím bylo ok.

Takto to fungovalo u mne. U kolegů to zase může být jinak.

Hodně zdaru

David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 06. lis 2011 10:38:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 30. zář 2011 13:02:11
Příspěvky: 41
:cry: škoda já si myslel že to tak bude....ještě jsem to stočil do pěkných lahví od bernardu a dal si na tom velmi záležet co se týče higieny dokonce sem sklenice dezinfikoval vroucí párou ....holt budu zkoušet vařit ze surovin :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz