VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 12. pro 2017 1:25:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: čtv 10. lis 2011 19:31:28 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Teď jsem narazil soudek Irskýho stoutu (od Coopers), který leží od června (čili cca 5 měsíců) - a docela tam cejtím ovoce, už při odpuštění to bylo trochu cítit víc po kvasnicích a takový trochu horší zápach, po napití to má "předek" víc do ovocna, střed taky a naštěstí na ocase převládne silná hořkost. Z téhle várky bylo všechno vypito (až na tenhle zapomenutý soudek) kolem měsíce po stočení a tehdy to bylo naprosto v pohodě. Zřejmě na to má více vlivů jednak ten sklípek co mám na chatě k dispozici není úplně studený a jednak ten soudek už asi taky nebyl v nejlepší kondici, sice není úplně rezavý (dovnitř teď pochopitelně nevidím), každopádně po tomhle pivu půjde pryč. Narozdíl od toho co jsem napsal v mém předchozím příspěvku kdy mi tato ovocná piva dokvášela při ležení o život, tak tohle bylo takový línější a přesto zůstalo pěkně nasycené (a to jsem v létě odpouštěl).

Naštěstí moje "kopie" stoutu (nebo přesněji řečeno pokus o stout) ze surovin se povedla a nezblbla (stočeno v září), takže mám na akci s kamarády co chlemtat.

Pak mám ještě jednu směsku z bruntálu světlýho a tmavýho s podobnými příznaky (2 měsíce od stočení), kvašeno ejlovými kvasnicemi, nejdřív mne to docela překvapilo, ale nakonec je to dost pitelný pivo (udělaný jako 11ka), ale nyní ho radši na akci vychlastáme, pro jistotu.

Čili když to shrnu - zřejmě to, že se mladina z koncentrátu dál nechmelí, tedy neprojde varem, tak je možné, že tam může dojít k nějaké kontaminaci divočinou, tedy přesněji - je větší riziko. Toť jsou mé zkušenosti, ale neberte to jako dogma, že to tak musí být a nijak jinak...

Omlouvám se za částečný Off Topic (jsme v threadu Euro.lager), reagoval jsem na problém kolegy s ovocným nádechem, čili se domnívám, že by to tu mohlo být.

Hezký den

David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: čtv 10. lis 2011 20:50:20 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
dapr píše:
Teď jsem narazil soudek Irskýho stoutu (od Coopers), který leží od června (čili cca 5 měsíců) - a.... čili se domnívám, že by to tu mohlo být.

Hezký den

David



to me celkem desis, mam tu par zbylych koncentratu, ktere jsem si v pocatecnim obdobi nadseneho ochutnavani cehokoliv nakoupil a na tenhle jsem se (jako milovnik stoutu a porteru) docela dost tesil.

i kdyz ja mam opacnou zkusenost, moje prvni pivo z koncentratu (taky z cervna a taky Irish Stout, ale od Munton´s) bylo jeste 2 mesice po sekundaru totalne nepozivatelne, ted je luxusni.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 12. úno 2012 13:42:29 
Offline

Registrován: úte 07. úno 2012 9:09:16
Příspěvky: 2
Chlapy chtěl bych se zeptat. European lager už mi kvasí třináctej den, pořád trochu bublá po delšim intervalu. Můžu ho už stočit nebo čekat až přestane bublat úplně?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 12. úno 2012 16:15:35 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Vítej na foru!

Tak změř hustotu, předpokládám, že jsi ji měřil na začátku (a že víš jak silný pivo máš). To je prostě základ. Když to nemáš změřený, resp. čím to změřit, to je blbý, ale i tak to můžeš teoreticky stočit, ale dal bych to raději do pet flašek, takhle můžeš zjistit jak to moc tlakuje případně to dát pak hezky do chladu.

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 12. úno 2012 17:13:32 
Offline

Registrován: úte 07. úno 2012 9:09:16
Příspěvky: 2
Tak potom co tu čtu tak sem to radši stočil lepší než mít větráky :) no na sekundární počítam tak 2 maximálně 3 dny. A ještě bych se zeptal to pivo má takovou pachuť je to pro něj typický? Protože třeba Irish Stout od Coopers byl už při stáčení docela pitelnej.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: pát 08. kvě 2015 14:08:50 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 9:51:06
Příspěvky: 6
Zdravím,
dal jsem rozkvasit do hrnečku kvasnice s 2 lžičkami dextrozy, které byli přibaleny u tohoto piva a po 45 minutách se stále nic neděje, žádná pěna, žádné nabývání. co si o tom myslíte? Je možné že jsou špatné? mám ještě čekat s nalitím do koncentrátu ?
díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: sob 09. kvě 2015 20:33:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
karl0s píše:
Zdravím,
dal jsem rozkvasit do hrnečku kvasnice s 2 lžičkami dextrozy, které byli přibaleny u tohoto piva a po 45 minutách se stále nic neděje, žádná pěna, žádné nabývání. co si o tom myslíte? Je možné že jsou špatné? mám ještě čekat s nalitím do koncentrátu ?
díky

Vodu si dal vlažnú ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: sob 09. kvě 2015 20:40:06 
Offline

Registrován: stř 06. kvě 2015 19:35:42
Příspěvky: 3
Lepší je dát s mladinou, teplota kolem 25 °C, rehydratace tak 10 minut a pak rozmíchat a hlavne provzdušnit. Dej je do kyble k mladině a pořádne promíchej, pokud to nebude den dva nic delat, dej tam kvasnice které tomu sedí nejvíc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 10. kvě 2015 17:36:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2828
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PajaZ píše:
Lepší je dát s mladinou, teplota kolem 25 °C


Zkušenější vařiči už ví, že rehydrovat je lepší převařenou a zchlazenou vodou. To jen pro upřesnění, pro budoucí generace ;)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: European Lager
PříspěvekNapsal: ned 10. kvě 2015 19:51:09 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 9:51:06
Příspěvky: 6
kluci díky za odpovědi.. Nakonec jsem to nalil do mladiny a vše je v pořádku a kvasíme, jen jim to trvalo asi trochu déle .. Bublá mi to jak blázen :-)

ale lekl jsem se, protože když jsem rozkvášel kvasnice u předchozí várky (jiné pivo), tak začaly nabývat asi po pul hodině...


Naposledy upravil karl0s dne ned 10. kvě 2015 19:53:44, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz