VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 13. pro 2017 15:52:40
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: sob 05. zář 2015 18:07:50 
Offline

Registrován: sob 05. zář 2015 18:03:08
Příspěvky: 5
čaute pivovarníci,
Můžete mi prosím poradit, jako prvovařič jsem naložil pšenku podle návodu kvasila při 20-22 velmi velmi pozvolna a teď po třech dnech buď už skoro nekvasí nebo to úplně zdechlo.
Třepal jsem minipivovarem a nic žádná změna, je to sice natlakovaný ale jinak nic.
Napadá mě použít kvasnice z coopers pisneru... jde to tam přidat nebo co s tím?
Díky moc za tipy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: sob 05. zář 2015 19:25:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 86
Zdar, vítej mezi domovarníky :)

Nekvasí znamená, že nebublá zátka, nebo že už spadla pěna a netvoří se nová, nebo jsi to změřil hustoměrem/cukroměrem a už neklesá hustota? Nejspolehlivější metoda je hustoměr. (Jestli ho nemáš a plánuješ vařit dál, tak si ho určitě pořiď.)

Jinak je možné, že to za ty 3 dny už vykvasilo. Nové kvasnice nejspíš nebude třeba přidávat. Tvořila se při kvašení pěna? Spadla už pěna a hladina je relativně čistá bez pěny?

Takže ideální postup: Změř hustotu - jestli 2-3 dny neklesá, můžeš stočit s přídavkem dextrózy/cukru do lahví.
Alternativa, pokud nemáš hustoměr: Raděj to nech ještě tak 3-4 dny kvasit. (Třepat s tím nemusíš, ono už to stejně nejspíš bude vykvašené.) A pak, jestli už se nebude tvořit pěna, můžeš stočit do lahví, zase s dextrózou/cukrem.

Ještě jedna rada na závěr: Pročti si fórum, určitě se dozvíš spoustu informací, na většinu podobných otázek už tu odpovědi jsou.

Tak ať se daří a hlavně ať chutná ;)

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale
  • APA Melounek 13° Fruit APA
  • Svatební Rok poté 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: ned 06. zář 2015 9:01:36 
Offline

Registrován: sob 05. zář 2015 18:03:08
Příspěvky: 5
Takže ještě jednou zdravím,
Právě jsem se stal šťastným otcem poměrně slušné pšenice...... fórum jsem statečně všechno prošel ještě než jsem to pivo nakládal atd, pořídil si tu bonusovou sadu minipivovaru Pilsen...
a tady máme výsledné údaje: Hustota při 22 stupních (když jsem nakládal) 1039 a teďka při 20 stupních 1011.... pěna spadla je to čisté pivo takže nezbývá nic jiného něž ho večer stočit. Je opravdu možné že pšenka vykvasila za 4 dny aniž by zátka nějak výrazně bublala? a Ano minipivovar byl naprosto uzavřený, zátka upevěná atd....
Ještě mám na Vás prosbu.. někde kdesi jsem narazil na tabulky přepočtu hustoty při stupních Celsia... rád bych si spočítal obsah alkoholu, ale ty stupně tam haprují. (google mlčí a tady to nemůžu zase najit)
Díky moc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: ned 06. zář 2015 11:05:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 86
fantazywolf píše:
Právě jsem se stal šťastným otcem poměrně slušné pšenice......

Super. Hlavní je, že chutná :)

fantazywolf píše:
Hustota při 22 stupních (když jsem nakládal) 1039 a teďka při 20 stupních 1011.... pěna spadla je to čisté pivo takže nezbývá nic jiného něž ho večer stočit.

Jj, to už by mělo být hotovo.

fantazywolf píše:
Je opravdu možné že pšenka vykvasila za 4 dny aniž by zátka nějak výrazně bublala? a Ano minipivovar byl naprosto uzavřený, zátka upevěná atd....

Jj, většinou mám za 4 dny taky hlavní kvašení skončené. Ono to kolikrát netěsní i když je to pořádně zavřené. Jednou jsem víko zkoušel oblepit páskou a pak to najednou bublat začlo... Jinak to bublání je spíš na okrasu, hlavně aby se do piva nic nedostalo. Teď už kvasím bez bublátka s jen položeným (nezavřeným) víkem nahoře - nic se tam nedostane a CO2 může vklidu ven.

fantazywolf píše:
Ještě mám na Vás prosbu.. někde kdesi jsem narazil na tabulky přepočtu hustoty při stupních Celsia... rád bych si spočítal obsah alkoholu, ale ty stupně tam haprují.

Na svých stránkách něco mám (hned první odkaz). Je tam někde i výpočet toho alkoholu. Jestli máš hustoměr kalibrovaný na 20°C (což většinou bývá), tak tam při 22°C asi ani žádná změna nebude.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale
  • APA Melounek 13° Fruit APA
  • Svatební Rok poté 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 15:35:31 
Offline

Registrován: sob 05. zář 2015 18:03:08
Příspěvky: 5
Děkuji za odkazy a za pomoc,
Nicméně stalo se to, že jsem chtěl večer stočit, ale přijdu k tomu a najednou je pod tlakem a oxid se uvolňuje, deka sice žádná, ale nechal jsem to ještě.... Co si o tom myslíte? Může se tomu něco stát? má to 1010 při 20 stupních.....
Další věc debil jsem desinfikoval včera lahve a už si je předpřipravil a dal do nich dextrozu (byly umyté) a jelikož jsem to nestáčel, tak se ta dextróza v lahvích rozpustila..... mám to vydezinfikovat znovu nebo to dextróze neublíží a můžu to stáčet třeba za další dva dny?
Díky moc


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 15:44:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Znovu vymít, znovu sanitace, znovu dextroza.

Jinak vzniknul po rozpuštění krásný cukerný roztok, který je živnou půdou pro různé bakterie a plísně z okolí.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 16:06:44 
Offline

Registrován: sob 05. zář 2015 18:03:08
Příspěvky: 5
díky myslel jsem si to, i když jsem si říkal, když jsem to dezinfikované zacvakl tak teoreticky by to mohlo být ok ( mám bernard lahve).
Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: úte 08. zář 2015 10:53:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Podla mna si urobil chybu - pri 1010 by som to urcite nalahvoval.
Teraz mas len zbytocnu robotu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: WHEAT BEER
PříspěvekNapsal: pát 01. led 2016 22:43:07 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 29
Ahoj, zkusil jsem tenhle koncentrát, a jsem docela zklamanej. Držel jsem se návodu a dělal to s 0,5kg pšeničný maltózy, 0,3kg dextrózy. Naředěný na 12ku, originál kvasnice. Teď po třech týdnech ležení je to nic moc. Nasycené dobře, ale bez chuti, vodové. Bohužel se nerozvinuly žádné chutě svrchního kvašení (kvašeno při 20 stupních). Navíc jsem čekal mírně zakalenou pšenici, ale kvasnice sedly na dno a zgelovatěly, takže nejvyčiřenější pivo ze všech.. :(

B.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz