VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 23. kvě 2017 7:58:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 7:19:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2782
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já bych to s tou nepřevařenou vodou zase tolik neřešil, není to tak fatální. Ano není to ideální, můžou být ve vodě, může tam být něco (chlór) co kvasinky utlumuje. Ale koncentrát je právě od toho, aby se jednoduše rozmíchal - nutností převaření takového velkého objemu vody a hlavně následného zchlazení se dostáváš (obtížností, potřebnou technologií, ...) na úroveň sladového výtažku.

Spíš ty kvasinky přibalené ke koncentrátům nestojí většinou za nic (tedy možná ze začátku stojí, ale kvůli špatnému skladování v e-shopech atd. se jejich vitalita zhorší)

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 8:10:10 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 133
Bydliště: Brno
Mosquit píše:
Já bych to s tou nepřevařenou vodou zase tolik neřešil, není to tak fatální.
S tím bych si dovolil souhlasit, nikdo z nás nevaří ve skutečně sterilním prostředí a množství mikroorganismů z kvalitní kohoutkové vody určitě není větší, než to, které se do mladiny dostane ze vzduchu nebo na sebelépe sanitovaném vybavení.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 12:50:40 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Pike píše:
množství mikroorganismů z kvalitní kohoutkové vody určitě není větší, než to, které se do mladiny dostane ze vzduchu nebo na sebelépe sanitovaném vybavení.


Tohle tvrzení je nesmysl.

(btw. Já osobně jsem pivo od jinýho domovarníka pil zatím jen jednou a když on vysvětloval společnosti, že pivo obsahuje spoustu bakterií, tak jsem nesouhlasil a tvrdil, že jen kvasinky. Nakonec se ukázalo, že pravdu měl on, podle toho kolikrát jsem byl v dalších dnech na WC :D )

Ale mě šlo hlavně o to, že to několik dní stojí, než začne kvasit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 12:59:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2782
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jo, to je přesně ten problém. Dlouho to stojí než to začne kvasit, tím dostanou i ty zbytky MO z vody šanci působit.
Když by se hned rozjely kvasinky, tak to tam zaberou a nikdo další nebude mít (vekou) šanci.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 13:52:38 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 133
Bydliště: Brno
provazek píše:
Tohle tvrzení je nesmysl.
Proč přesně je to nesmysl?

Pro pořádek - já netvrdím, že je v pořádku, aby pivo obsahovalo jiné MO, než ty žádoucí. Pokud se včas a dostatečně rozjede kvašení, tak ty MO z prostředí nedostanou šanci se pomnožit, to souhlasím. Jenže není reálné, možná kromě pokusného vaření v přísně kontrolovaných laboratořích, zabránit tomu, aby se do piva vůbec žádné MO nedostaly. Čímž nezpochybňuji důležitost sanitace atd., naopak, je klíčové udržovat kontaminaci na co nejmenší možné míře. Nulová míra je ale při veškeré snaze iluzorní.
PS: Jsem lékař - epidemiolog.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 14:31:29 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Protože to množství MO z kohoutkové vody musí být větší než když se vše po chmelovaru pečlivě sanituje.

Já mám v práci (Teplice - jedna z nejlepších vod v republice) na dílně nádobu s kohoutkovou vodou na mezioplach během galvaniky (nebudu to rozebírat) Ale ta nádoba má vždy nejpozději třetí den po výměně vody pořádně oslizlé stěny. Tak si umím představit, kolik MO se tam namnoží.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 14:47:48 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 133
Bydliště: Brno
Limit mikroorganismů pro pitnou vodu je 50 jedinců/ml. Samo o sobě je to hodně málo (srovnejte s miliony kvasinek/ml potřebnými pro zakvašení), navíc se realita většinou pohybuje hluboko pod tímto limitem.
Oproti tomu se mikroorganismy běžně vyskytují ve vzduchu (spousta z nás, včetně mne, vaří v kuchyni, kde je pro ně ideální prostředí; venku, v garáži nebo ve sklepě to také není o mnoho lepší). Sanitace je, jak píši, také důležitá, ale nikdy není stoprocentní - říká se, že jedinou skutečně spolehlivou metodou sterilizace čehokoliv je spálení.

Nevím, jak vypadá ta nádoba s oslizlými stěnami, o které píšeš, ale pokud je otevřená, tak bych předpokládal, že se tam bakterie dostanou právě spíš z vnějšího prostředí, nebo se prostě pokaždé namnoží ze zbytků, které tam zůstanou od minula. Nebo může být problém v rozvodech, mohou tam být narostlé kolonie.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: úte 08. bře 2016 20:01:28 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
O.K. chápu Tvůj názor ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: pát 18. bře 2016 14:52:21 
Offline

Registrován: sob 06. úno 2016 20:22:20
Příspěvky: 6
Ahoj,
doufám že to tu ještě nebylo ale chci se zeptat, že když je na plechovce napsáno v prvním kroku: "Přidejte 1kg kvasných cukrů (maltoza, dextroza nebo sacharoza)." Tak můžu použít cukr krupici?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pilsener Coopers
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2016 18:27:21 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Janek píše:
.
Ty potvory dělaly mrtvý brouky, a když jsem dělal jakože se jich nevšímám, tak se rozjely. Né moc divoce, asi až 3 den ale rozjely. Takže jsem PROVAZKU žádné kvasinky nepřidával, jelikož ty první jsou spodní

No jo, ale ale tyhle kvasinky (coopers pisener v orig. balení) jsou přeci vrchní né?
na obale ani nemůžu rozluštit co jsou zač ... :(


Tak jsem asi 8.3. stáčel a dnes 20.3. to vypadá asi takhle. Pěna brzo padne, i na fotce je vidět že je taková řídká.
Žádné kroužkování se nekoná ..... Ale na to, že je to druhá várka .......
Stejně pošilhávám po surovinách :roll:

(nedaří se mi nahrát foto)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz