VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 14. pro 2017 7:14:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 10:34:02 
Offline

Registrován: pát 01. črc 2016 8:53:30
Příspěvky: 4
Zdravím,

v utorok poobede sme urobili Coopers IPA z mladinoveho koncentratu - 1,7kg koncentratu, 1kg maltozy a pouzite prilozene kvasinky rozrobene v 1dlc prevarenej a schladenej vody na izbovu teplotu. Kvasinky ozili ako mali, vytvorili peknu penu. Po rozpracovani koncentratu vo vode, pridani maltozy a kvasiniek som nadobu uzavrel, nastavil kvasnu zatku a zacal cakat. Teplota podla nalepovacieho teplomeru bola 24 stupnov a kvasinky po 18 hodinach uz naplno kvasili a vytvorila sa asi 8cm pena.

Na dalsi den po zacati kvasnia (štvrtok), som nadobu presunul na chladnejsie miesto, kde je stala teplota 22 stupnov, pretoze na tom povodnom sa zvysila na 25, coho som sa bal. Po par hodinach od presunu prestali bublinky unikat a padla aj pena. Dodnes sa nič nezmenilo a pivo vyzera, akoby sa v nom nic nedialo.

Vinarsky cukromer mi ukazuje hodnotu 3 (pri 20oC).

Urobil som niekde chybu? Mohli dostat kvasinky teplotny sok alebo pri tych 25 stupnoch stihli "umriet"? Je mozna nedostatocna hygiena? Pouzival som na dezinfekciu Savo Original a prevarenu vriacu vodu.

Som novacik, a teda vopred dakujem za kazdy podnetny a prinosny nazor a pomoc. Dakujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 11:30:13 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Prostě máš dokvašeno.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 12:21:15 
Offline

Registrován: pát 01. črc 2016 8:53:30
Příspěvky: 4
po 2-3 dnoch?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 12:27:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
To není při této teplotě a u těchto kvasnic nic výjimečného.
Příště lepší se držet s hlavním kvašením trochu níž - kolem 20°C, pivo potom není takový esterový (ovocný).

Rozkvášením při 25°C jsi nic neporušil, já bych doporučil ještě o pár stupňů víc. Důležité je se nepřibližovat ke 40°C...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 12:39:53 
Offline

Registrován: pát 01. črc 2016 8:53:30
Příspěvky: 4
No okej, takze je pripravene na fľašovanie?

Robi mi to starost kvoli tomu, ze je to len nasa druha varka, pricom pri prvej bolo pripravene na flasovanie az po tyzdni - ale je pravda, ze tam sa kvasilo pri 20 stupnoch (betterbrew koncentrat IPA).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 13:18:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Pokud jsi skutečně naměřil cukroměrem 3%, tak je to dokvašený dosucha. Tak to nalahvuj, do každé lahve přidej 3g cukru na půllitr (nebo drops, ...) a zavři...
Jinak můžeš ještě jeden-dva dny počkat, jestli to ještě neklesne, ale dost pochybuju.

Jinak teplotních šoků je samozřejmě nutné se vyvarovat, ale to se jedná o nějaké výraznější - z 25°C na 20°C to není nic, o co by ses musel strachovat. Spíš jde o to při spodním kvašení nenalít teplé kvasnice do 8°C mladiny apod.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: pát 01. črc 2016 13:40:01 
Offline

Registrován: pát 01. črc 2016 8:53:30
Příspěvky: 4
Super, dakujem velmi pekne za pomoc.

Pockame este do zajtra a naflasujeme.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 17:06:34 
Offline

Registrován: úte 18. dub 2017 16:56:40
Příspěvky: 2
Včera som založil Coopers IPA 1,7kg koncentrát, zmiešal s 1kg maltózy, použil som originál kvasnice, ktoré som nechal rozkvasiť. Teplota 23C. Po cca 18 hodinách stále nič. Až teraz som si všimol, že to trebalo rozriediť v 18l ( väčšina koncentrátov sa riedi na 23l) avšak ja som dal 21l. Hustota bola 1040.
Neviem či ešte počkať alebo nie. Podla mňa je tam málo maltózy resp cukru pre prvotné kvasenie. Mal niekto podobný problém?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: problem pri prvotnom kvaseni IPA
PříspěvekNapsal: stř 09. srp 2017 9:43:55 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
este pockaj, niekedy sa to viditelne rozbehne az po 24 - 36h.. skvasitelnych cukrov je tam urcite dost. Ci si to riedil na 18l aebo 23l je uplne jedno.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz