VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 10:19:26
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 12:26:07 
Offline

Registrován: stř 27. dub 2011 12:09:49
Příspěvky: 3
Ahoj, koupil jsem si Muntons Irish stout, rozdělal podle návodu, tam kde se píše "sugar" jsem dal glukopur, nechal to šest dní ve džberu s fólií přes sebe, dneska jsem to chtěl dát do PET lahví, tak jsem to hadičkou přecucunu do lahví ... no a pak návod říká, že se má přidat lžička cukru, tak jsem tomu ještě chtěl přilepšit glukopurem. Jen co jsem to tam hodil, tak to udělalo stejnej efekt jako mentos v kole (http://www.youtube.com/watch?v=OzsfxAZIZd8). ... Co teď? Ocenil bych kdyby mi někdo dokázal dát rychlou radu, mám to rozdělané v kuchyni. Zatím tam půjdu vytřít, propláchnout toastovač, omýt lednici a tak...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 12:38:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
A kolik toho v te cajove lzicce je? Optimum bych videl tak na 4g na pullitr, pokud uz Ti to prokvasilo az nakonec (zalezi na teplotach, ... )

Kazdopadne ne nadarmo se ve spouste navodu pise "nasypat cukr a rychle uzavrit" ;-)
http://www.vasepivo.cz/sekce/jak-na-vyr ... I-S60.html

Ja tedy vzdy delal obraceny postup - nejdriv cukr do nadoby, pak tam stocit pivo...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 12:56:11 
Offline

Registrován: stř 27. dub 2011 12:09:49
Příspěvky: 3
Mosquit píše:
A kolik toho v te cajove lzicce je? Optimum bych videl tak na 4g na pullitr, pokud uz Ti to prokvasilo az nakonec (zalezi na teplotach, ... )

Kazdopadne ne nadarmo se ve spouste navodu pise "nasypat cukr a rychle uzavrit" ;-)
http://www.vasepivo.cz/sekce/jak-na-vyr ... I-S60.html

Ja tedy vzdy delal obraceny postup - nejdriv cukr do nadoby, pak tam stocit pivo...


Byla zarovnaná, jestli to prokvasilo až nakonec to nevím (žádná fidlátka na měření bohužel nemám), řídil jsem se dle návodu (4-6 dní, teď je to asi 5,5 dne). Do těch dalších jsem teď zkusil dát méně (jen se to zapěnilo až po okraj), přidat můžu vždycky, ne? Cukr předem nevim, nevim... už takhle mi to přitom to "přecucu" strašně pění. Mno uvidíme...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 13:07:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Pocet dni nic neudava, je potreba to porovnavat i s teplotou kvaseni - kolik byla?

Jinak to mas v sekci "Vareni piva ze surovin". S dovolenim Ti to presunu do Muntons...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 13:13:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 30. pro 2010 17:24:14
Příspěvky: 128
Bydliště: Gradec
Konec kvašení neposuzuj jen dle počtu dní, ja radši dle hustoty a zda to ještě probublává (=cukry se stále rozkládají)

Poprvé jsem použil drops, je dobrý, nepění to při naplnění, ale zbytečně drahý.
Takže postupuju tak, že si pivo stočím do lahví, vezmu trychtýř (nebo udělám kornoutek z plastových desek) a sypu to tam (dextrozu) po jedné lžičkou a vždycky ji hned zavřu než plním druhou.

Rychle pěnit ti to bude u použití práškových cukrů, pokud je pivo už sycené CO2, vždycky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 13:33:47 
Offline

Registrován: stř 27. dub 2011 12:09:49
Příspěvky: 3
Diky za Vase rady, teplotu jsem drzel rovnez podle navodu 18-21, hybe se mi to den/noc, ale spis tam bylo tech 20-21, jeden den o vikendu jak bylo hezky, tak mozna az 21,5... pomerne rychle se tam udelala hodne bublinkata pena, ktera pak splaskla a vypadalo to takhle:

Obrázek

Cast jsem mel jeste v hrnci, tak tu jsem tam teda zatim nechal...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 14:07:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 30. pro 2010 17:24:14
Příspěvky: 128
Bydliště: Gradec
posuzuju to dle probublávání kvasné zátky.
většinou to nechávám v bečce ještě den až dva po skončení primárního kvašení - pro jistotu.

pokud nemáš fidlátka, zkus ten zbytek nechat den-dva ještě kvasit, tu první část máš teď už stejně asi v lahvích :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: stř 27. dub 2011 14:16:44 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
MMM píše:
Co teď? Ocenil bych kdyby mi někdo dokázal dát rychlou radu, mám to rozdělané v kuchyni. Zatím tam půjdu vytřít, propláchnout toastovač, omýt lednici a tak...


Zásada zní: vždy přidávat cukr v pevné podobě = buď drops (koupíš na E - shopu), nebo kostkový. V opačném případě máš pivotrysk. pokud ale máš jen dextrozu, rozmíchej jí v kvasné nádobě a pak stoč, není to super řešení, ale vyzkoušené a lepší než drátem do oka.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: čtv 28. dub 2011 22:12:30 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Tato rada už je asi pasé, pokud nejsi extrémně pomalý při vytírání.
Já suroguji většinou jen dextrozou a když mi dochází, tak ji dávám 1:1 se sacharozou (tedy cukrem) a řeším to "kus od kusu". Na první láhvi zjistím jak se to chová a většinou dokážu nasypat do 3 litrapůlek PE a zavřít. Když je tam kysličníku víc tak to dělám po jedné láhvi.
Asi 2x se mi stalo, že to ani tak nešlo, tak jsem si vypočítal, že potřebuju na 26 litrů přidat 275 gramů. Dextroza se rozpouští velice dobře, tak jsem 275 g rozpustil do litru mladého piva a dával do láhví odměrným válečkem příslušné množství (do 1,5l 60ml, 40 ml do litru, 20 do půllitrovky).
A pak jsem vymyslel další řešení, které používám teď, když je potřeba. Používám násypku. To je takový trychtýř se širokým stonkam (oficielně se trychtýř jmenuje nálevka - tedy od na-lévat a to co já používám je od na-sypat), ale dá se to normálně použít i s kornoutem.
Vložím kornout do láhve, do kornoutu ustřižený proužek papíru zalomený do L a tím zevnitř zakryju otvor. Nasypu dextrozu, připravím si zátku a vytáhnu proužek papíru. Když to nevypadne všechno samo, ťuknu do toho prstem a rychle láhev zavřu. To ani nejrychlejší "kysličník uhličitý" nestačí vypěnit (tedy pokud mi neupadne zátka na zem).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pivotrysk
PříspěvekNapsal: čtv 28. dub 2011 22:19:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
vladybir píše:
. To ani nejrychlejší...

No uplne nejrychlejsi je stacet bez pridavani dextrozy, tedy pri cca 4.5%, jak se tu pise.

Vim, ze je to slozite s planovanim (ne kazdy muze byt 3x denne u piva a merit cukernatost), ale stoji to za to. Mne uz se taky stalo, ze jsem to presvihnul, stacel jsem pri 3%, rozmichal jsem trochu dextrozy (vypocteno) rovnou v prokvasene mladine. Akorat jsem nejdriv prokvasenou mladinu prelil ze spilky pryc - abych pri dukladnem rozmichavani nezviril sedimentovane kvasnice.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz