VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 13:37:34
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: pát 26. srp 2011 12:42:55 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Citace:
jak dlouho jste to nechavali sekundarne fermentovat?


já dělal stoutík od Coopers, primární fermentace asi 4-5 dní (teplota kolem 16-18st.), stočil jsem kolem 4% cukru, nedoslazoval jsem, leželo to v malém sklípku s podobnou teplotou, už po týdnu jsem to nevydržel a bylo to vynikající, a po měsíci excelentní. I proti světlu naprosto temné pivo, s charakteristickou hořkostí, sladké tak akorát (žádný tlamolep) a hlavně žádná přepražená "kávová" chuť (takovouto chuť u tmavého piva zrovna nemusím). Říz střední, bubliny "kulatější", obecně nemusím zrovna piva se špičatými bublinkami :-)

Podotýkám, že jsem při rozmíchávání koncentrátu nepřidával dextrozu resp.maltozu, naředěno tuším, že na 13ku nebo 14ku (už si nepamatuju).

Co se týče pěny, tak mi to pěnilo tak průměrně, při nalití byla taková slabší vrstva pěny a pak si postupně sedla, ale stále pokrývala povrch piva. Nijak pěnu neřeším, dokonce mám raději když je pěny trochu méně než více, hlavně u speciálů, prostě se chci k pivu co nejdřív propracovat :-)

Teoreticky by to u muntons mohlo být podobné.

No vylejt to můžeš vždycky, třeba i přes to prase. Nepíšeš ale (snad jsem nepřehlédl) při jaké teplotě to kvasilo, množství piva, kolikastupňové pivo, jestli jsi do sekundární fermentace surogoval.

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: pát 26. srp 2011 22:15:31 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
dapr píše:
Citace:
jak dlouho jste to nechavali sekundarne fermentovat?


já dělal stoutík od Coopers, primární fermentace asi 4-5 dní (teplota kolem 16-18st.), stočil jsem kolem 4% cukru, nedoslazoval jsem, leželo to v malém sklípku s podobnou teplotou, už po týdnu jsem to nevydržel a bylo to vynikající, a po měsíci excelentní. I proti světlu naprosto temné pivo, s charakteristickou hořkostí, sladké tak akorát (žádný tlamolep) a hlavně žádná přepražená "kávová" chuť (takovouto chuť u tmavého piva zrovna nemusím). Říz střední, bubliny "kulatější", obecně nemusím zrovna piva se špičatými bublinkami :-)

Podotýkám, že jsem při rozmíchávání koncentrátu nepřidával dextrozu resp.maltozu, naředěno tuším, že na 13ku nebo 14ku (už si nepamatuju).

Co se týče pěny, tak mi to pěnilo tak průměrně, při nalití byla taková slabší vrstva pěny a pak si postupně sedla, ale stále pokrývala povrch piva. Nijak pěnu neřeším, dokonce mám raději když je pěny trochu méně než více, hlavně u speciálů, prostě se chci k pivu co nejdřív propracovat :-)

Teoreticky by to u muntons mohlo být podobné.

No vylejt to můžeš vždycky, třeba i přes to prase. Nepíšeš ale (snad jsem nepřehlédl) při jaké teplotě to kvasilo, množství piva, kolikastupňové pivo, jestli jsi do sekundární fermentace surogoval.



me taky na ty pene 2x nesejde, kdyz je to pivo dobry :) ale tohle je hnusny!
kvasilo to pri 21-22°C, na pixle pisou 18-20°C, ale prijde mi temer nemozny, ze by kvuli 2°C z potencionalne dobreho piva vzniknul totalni humus! tmavyje to asi jako nase tmavy pivka, spis svetlejsi. Silne mi to pripomelo Köstritzer Schwarzbier, to je nejaky sasky patok, jednou jsem si to koupil na vylete v Drazdanech a asi to bylo posledni saske pivo, ktere jsem v zivote pil. Brrrrrr!!
asi jsem to nekde vys psal, ale neva: OG 1040, 600 g dextrozy a 530 g maltozy, doplneno do 20 l a kvasilo to 6 dni, zakvasna teplota 23 °C, FG 1014, pridany cca 3g dextrozy na 0,5 l flasku, pak sekund.ferm. asi 15 dni ve stejne mistnosti. 15.7. presun do sklepa, 30.7. prvni kost - HNUS!, 12.8. - druhy kost - HNUS!

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: sob 27. srp 2011 12:15:25 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
No hustotou 1040 to je desítka (tomu by odpovídalo i to jak píšeš že je spíš světlejší, moje stouty jsou v půllitru černé skoro jak asfalt i proti světlu) , u stoutu bych určitě pod 12ku nešel. Už dávno nedělám pivo na litry (tedy podle návodu na piksle), ale na jak silné jej chci mít. Letos jsem dělal hlavně tmavá piva ev. polotmavá (stout, dark ale, engl.bitter a vlastní variace z bruntálského výtažku -světlého i tmavého- kvašené ejlovými kvasnicemi a se zahraničními chmely), a raději udělám méně piva ale "hutnějšího", nebo třeba i ze dvou piksel, bez surogace.

Teplotu mám většinou plusmínus jako ty (max těch 22st., když je hic), jinak je to kolem 16 (přes léto dělám pouze svrchně kvašená piva), s použitím chlazení od mr.sládka. Mám zkušenost, pokud mi kvašení vylítne nad 20st (a to už musí bejt vedro, kdy chlazení nestíhá). dlouhodobě, pak mám časem ovocnou příchuť, čili pokud se tak stane, tak pivo raději do dvou až tří týdnů (i dříve) vypiji, protože pak už je to většinou horší a horší.

Mně se taky "nepovedlo" jedno pivo, Diablo od Brewferm (někde tady na foru o tom píšu) - ve zkratce - po vykvašení to vypadalo dobře, po nějakém čase taky a pak se to začalo zhoršovat - pravděpodobně to způsobilo skladování při normální teplotě (a to prožilo zimu na zaskleným balkoně, kde min.teplota byla kolem nuly nikdy níž, ale na jaře jsem to tam nechal trochu déle když už bylo teplo, než jsem to uklidil do tmavý komory), pivo bylo nakyslé, už jsem to chtěl vylejt a pak jsem tomu dal šanci a dal do lednice. A nyní je to výtečné pivo, na to že jsem ho dělal loni někdy v září nebo říjnu už nevím, tak je super, akorát že po dvou flaškách za sebou se člověk docela motá :-) a to se mi to nepovedlo vykvasit na víc než kolem 7% alkoholu, protože kvasnice byly už kaput.

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: sob 27. srp 2011 13:20:15 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
dapr píše:
No hustotou 1040 to je desítka (tomu by odpovídalo i to jak píšeš že je spíš světlejší, moje stouty jsou v půllitru černé skoro jak asfalt i proti světlu) , u stoutu bych určitě pod 12ku nešel. Už dávno nedělám pivo na litry (tedy podle návodu na piksle), ale na jak silné jej chci mít. Letos jsem dělal hlavně tmavá piva ev. polotmavá (stout, dark ale, engl.bitter a vlastní variace z bruntálského výtažku -světlého i tmavého- kvašené ejlovými kvasnicemi a se zahraničními chmely), a raději udělám méně piva ale "hutnějšího", nebo třeba i ze dvou piksel, bez surogace.

Teplotu mám většinou plusmínus jako ty (max těch 22st., když je hic), jinak je to kolem 16 (přes léto dělám pouze svrchně kvašená piva), s použitím chlazení od mr.sládka. Mám zkušenost, pokud mi kvašení vylítne nad 20st (a to už musí bejt vedro, kdy chlazení nestíhá). dlouhodobě, pak mám časem ovocnou příchuť, čili pokud se tak stane, tak pivo raději do dvou až tří týdnů (i dříve) vypiji, protože pak už je to většinou horší a horší.

Mně se taky "nepovedlo" jedno pivo, Diablo od Brewferm (někde tady na foru o tom píšu) - ve zkratce - po vykvašení to vypadalo dobře, po nějakém čase taky a pak se to začalo zhoršovat - pravděpodobně to způsobilo skladování při normální teplotě (a to prožilo zimu na zaskleným balkoně, kde min.teplota byla kolem nuly nikdy níž, ale na jaře jsem to tam nechal trochu déle když už bylo teplo, než jsem to uklidil do tmavý komory), pivo bylo nakyslé, už jsem to chtěl vylejt a pak jsem tomu dal šanci a dal do lednice. A nyní je to výtečné pivo, na to že jsem ho dělal loni někdy v září nebo říjnu už nevím, tak je super, akorát že po dvou flaškách za sebou se člověk docela motá :-) a to se mi to nepovedlo vykvasit na víc než kolem 7% alkoholu, protože kvasnice byly už kaput.


jasne, muj cil taky neni to delat na litry a hektolitry, tohle bylo uplne prvni pivko, ktery jsem delal a delal jsem ho s nadsenim a zapalem, aniz bych si o tom neco poradne prostudoval. moje prvotni impulsy ke koupi "kyblu" byly 2, se stejnou prioritou:
- moznost ovlivnit chut piva a experimentovat
- nevelky vyber a vysoke ceny prave za stouty a portery, ktere mam fakt rad
Holt jsem se nechal nachytat na popis na vasepivo.cz, kde se pise, ze to pivo je plne chuti atd.

na neco z Bruntalu se chystam pristi tyden, mam schovany prave kvsnice z tohoto stoutu, chtel jsem je tam dat, ale po tom kostu se mi do toho 2x nechce, tak si spis rikam, ze tam dam Danstar Windsor Ale Yeast, 2 pixly svetlyho Bruntalu, 1 (nebo 2? :roll: ) pixlu tmavyho a poradne to zachmelim Challengerem nebo Fugglem (1x cmelovar + potom dry hopping). Pokud dam 2 tmavy vytazky, uz asi nebudu surogovat.

Takze tenhle stout nacpu nekam do hloubi sklepa a okostuju ho treba o vanocich, treba se zlapsi.

Dik za rady

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: sob 27. srp 2011 14:23:08 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
K tomu bruntálu jak jsem taky předtím zmiňoval, to bylo takový pivo z nutnosti - zužitkování starých zbytků nakoupených v průběhu loňského roku a nechtěl jsem to pak později vyhodit když by to bylo hodně prošlý.

Zbyl mi tmavý výtažek, k tomu jsem dal světlý výtažek (ten jediný byl čerstvý) a sušený mlad.koncentrát. světlý od mr.sládka, všechno pěkně rozmíchal, udělal chmelovar se zbytky chmelů a dal kvasit kvasnicemi Safale S-04.

A teď to hlavní, běžně si píši co jsem udělal, ingredience, hustoty atd. v tomhle případě jsem se na to z nedostatku času vybodl (spíš úplně zapomněl) a ve finále mi vzniklo tak pitelný pivo (polotmavý, proti světlu lehce do ruda, jinak chuti velmi plné, lehce nasládlé, ale ne tlamolepově, voltáží tak akorát a lehčího sycení), až jsem tomu nevěřil a v okamžiku kdy mne napadlo, že to zopakuju, tak už si prd pamatuju co v tom všechno bylo (krom výtažků, ty vím snad přesně a kvasnice ty taky), jinak co tam bylo za chmely, to jen tuším že to možná byl Fuggle a nebo bůhví co ještě) a jestli jsem to dělal na 12ku nebo 14ku to fakt nevím. Takže prostě taková ironie, pro mne dokonalý pivo, který nevím jestli se mi povede opakovat, prostě jednou jedinkrát si to člověk nepoznamená na kus papíru a je to na houby... Takže prostě budu experimentovat, prostě se to musí zadařit :-), teda doufám...

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2011 16:47:04 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
jelikoz jsem mel doma jeste jeden tento koncentrat, rozhodl jsem se ho taky zuzitkovat. Pridal jsem k tomu jeden tmavy bruntal.vytazek a zakvasil recyklovanymi kvasnicemi z prvni davky. prvni den to kvasilo bourlive, nekolikrat jsem vymenoval vodu v kvasne zatce. pak se to zklidnilo a 4 dny to bublalo temer souvisle, pozdeji pravidelne co 5-10 s. pak dalsich 5 dni to pustilo bublinu treba jednou za 1-2 minuty. po 12 dnech jsem zmeril hustotu - 1019, pretocil to do jineho demijonu a pridal chmel na dry hopping. a zase to uz 4 dny tlaci, jestli ovsem projde tu a tam bublina, to nevim, moje trpelivost skoncila cca po 5 minutach civeni na zatku a to nezbublala.

pokud to porad bude mit 1019, muzu to nacpat do flasek? nerad bych vyklizel a maloval spajz...

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2011 17:28:57 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Tak to stoč do PETek nebo do flašek od bernarda, můžeš dle potřeby odpouštět. Já když jsem dříve stáčel do skla resp. soudků, tak jsem si stranou stočil i do 1/2L petek a průběžně koštoval jesli se náhodou nevyvíjí střely s plochou dráhou letu :-), tak abych to včas zarazil...

Po těch několika letošních výbuších už mne zas až tak nic nepřekvapí, výbuchy se stoutu, resp. jeho "variace" z výtažku ale netýkaly, ten vždy dopadl dobře...

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2011 17:46:02 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
ja moc plast nemusim, takze vdycky z varky udelam tak 2-3 petky ruzne velikosti a pomackavam.
ale moc bych se toho nebal, mezitim jsem nekde na foru nasel radu od Vladi, ze stouty se muzou stacet i driv a svuj stout co jsem varil ze surovin jsem stacel pri 1017 a jeste jsem pridaval 3g dextrozy na 0,5l lahev, ale to byla 18-ka.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: stř 05. říj 2011 8:35:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 01. úno 2011 10:25:30
Příspěvky: 117
nasa skusenost je ze ked to nekvasi cca 3 dni, respektive si na treti den po polhodinke pozorovania vsimneme vytlacenu bublinu tak to kludne stacame, aj pri 1024, kde povodna bola 1070.. doteraz ziadna strela s plochou drahou letu

primarne to prve tri dni kvasilo, bublalo ako reaktor z 1070 na 1030, potom stocene na 4 dni do skleneneho demizonu na sekundar s dryhoppingom kde to zislo na 1024

kvasnice danstar windsor - dokonca sa to v sekundare vycistilo pekne

pridana dextroza do flasiek a pohoda zatial nic nevybuchlo, je to uz dva tyzdne pri cca 20C ... tuk tuk tuk na drevo pre stastie...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Muntons Irish stout
PříspěvekNapsal: úte 01. lis 2011 17:53:27 
Offline

Registrován: sob 09. led 2010 12:39:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno
Primarni kvaseni cca 10 dnu, sekundarni 6-50 tydnu :)

nejake jsem omylem zaskladal novou varkou a po zhruba roce to bylo opravdu skvele. Po 4 tydnech je to jeste takove "buchtove", ale kdyz se to nalezi tak je to fakt dobry. Narozdil od ceskych cernych piv z toho neni citit cukr, ale krasna prazeninka.

Uz se chystam ho koupit, ale ted ho nemaji ani na tom odkazu co je o par postu vys. Pres leto nezakladam pac to nemam jak udrzet v chladnu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz