VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 22. lis 2017 14:01:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2009 9:52:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
Lukas píše:
Pri zakladani varky musis vse perfektne rozpustit a promichat! Pak das kvasnice ... ty sednou na dno ... a co myslis, co je tezsi - cukr nebo voda? ... takze ten cukr pak jakoby pada dolu ke kvasnicim a ty ho tam zerou az ho skoro vsechen sezerou.
Takhle si to predstavuju ja.


cukr je rozpuštěný... v celém objemu kapaliny...

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 12. bře 2009 10:49:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Tak kvasnice na dně lahve se moc při šetrnym nalévání po delším druhotnym ležení naštěstí moc nerozvíří. Už jsou konzistnější. Jinak musim říct, že jsem zkoušel dát do flašek při druhotnym dokvašování drops, maltózu i dextózu. A s dropsem chuť nic moc (i pěna hned padne), s dextózou je to skok jak blázen (chuť bohatší, pěna vydrží déle, o něco lépe sycené) a pak o tošku lepší je to s maltózou, kdy mi příde chuť výraznější. Takže drops nic moc...

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 0:07:49 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Půlka lahví dokvašená pomocí dropsu, druhá pomocí dextózy (prakticky bez rozdílu na chuťi).

Jinak musim říct, že jsem zkoušel dát do flašek při druhotnym dokvašování drops, maltózu i dextózu. A s dropsem chuť nic moc (i pěna hned padne), s dextózou je to skok jak blázen (chuť bohatší, pěna vydrží déle, o něco lépe sycené) a pak o tošku lepší je to s maltózou, kdy mi příde chuť výraznější. Takže drops nic moc...

Takže jestli to dobře chápu, napřed rozdíl není, ale po třech týdnech už je to "skok jak blázen"? Zrovna je to pro mě aktuální, protože kvasím druhou várku a další čtyři mi přijdou zítra a já dumám čím surogovat. Někteří zkušení sládci tu naopak radí používat cukr. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 7:02:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Vláďa píše:
[i]

Takže jestli to dobře chápu, napřed rozdíl není, ale po třech týdnech už je to "skok jak blázen"? Zrovna je to pro mě aktuální, protože kvasím druhou várku a další čtyři mi přijdou zítra a já dumám čím surogovat. Někteří zkušení sládci tu naopak radí používat cukr. V.



Asi takto, co homebrewer - to názor. Někdo si bedlivě sleduje každou hodnotu, jiný vaří pocitově a další prostě založí várku, 14 dnů je mu všechno šuma-fuk, pak naláhvuje, zase je mu vše šuma fuk a pak jen už pije svůj (často výborný) výtvor. Svou cestu si časem najdeš sám (o tom přece domácí vaření piva je).

Za sebe - patřím spíš do té druhé skupiny sládků. Taky se mi podařilo zkur**t várku (experimentoval jsem s medem a ovesnými vločkami). Taky jsem chtěl mít jasno, jak je to s těmi cukry a uvařil 3 * stejný koncentrát (Muntons Premium Lager) - první várka surogace dextrózou a do lahví dextrózu, druhá totéž s maltózou a třetí s cukrem. Výsledek - rozdíly nepoznatelné (jen při použití dextrózy a řepného cukru byly hodnoty hustoty vyšší). Tak si vyber :lol: :lol: :lol:

PS: A dropsy jsem zavrhnul už dávno - dle mě zbytečně vyhozené peníze.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 7:17:11 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 873
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
já stáčím při zbytkovém obsahu cukrů kolem 4% a pohoda.Problémy s přidávanýma cukrama na sekundární fermentaci odpadají :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 8:28:25 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Stáčení při 4% zbytkovýho cukru mě taky láká, ale dokud nemám sacharometr, tak je to o ničem. Taky patřím do té druhé skupiny. Mám zkušenost s přípravou jídel, že čím víc okolo toho skáču, tím je výsledek nevalnější a naopak, nejlepší jídlo udělám když k tomu dělám ještě další dvě činnosti. Ne nadarmo říkávaly babičky, že "čím blbější sedlák, tím má větší brambory", že :lol: Jenže jsou tady i objektivní věci, třeba, že řepný cukr do primární fermentace ne. U sekundární nevím co si vybrat, většina říká, že stačí cukr, někdo vidí propastný rozdíly, umím si i představit, že když už použiju drahou maltózu, tak tam tu lepší chuť prostě cítím, ale co třeba ta bohatší pěna? No nic, nezbyde než experimentování, nakonec je to zábava. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 10:17:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
S tou pěnou nevím, podle mě záleží na koncentrátu a ne na dropsu (nebo cukru) do druhotné fermentace. Obecně lze říct, že ti Angláni mají míň pěnivý piva, než jsme zvyklí. Akorát Stout mě pěnil "normálně". Co se týče vaření ze sladu, je možné pěnivost ovlivnit přídavkem (třeba) ovesných vloček.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pon 16. kvě 2011 12:48:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 27. dub 2011 15:38:48
Příspěvky: 18
Tak sem taky "namichal" midland mild ale ( svrchni kvaseni prilozenyma kvasnicema ). Neco sem stocil pri cca 4% cukru a to je pohodicka krasne nasyceny a pena jak ma bejt.
Zbytek sem nechal dokvasit co to dalo ( cca 2,4% cukru ) a do lahvi pridal i dextrozu. Po cca 10-ti dnech putovali lahve do lednice protoze uz krasne pruzili ( PET lahve samozrejme :) ). Ted sem se chtel pochlubit sahnu do lednice a PETky sou mekky a pivo je spis jako hodne lehce nasycena mineralka, a pena ani nemluvim :(.
Dalo by se to zachranit kdyz to soupnu znova ven?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz