VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 25. črc 2017 9:38:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: úte 24. úno 2009 20:01:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Midland Mild ALE

Prvotní kvašení 7 dní (ze začátku hodně zprudka, 6 a 7 den už prakticky nic). Přidáno 0,5 kg dextózy a 0,5 kg maltózy na 21 litrů. Sekundární kvašení zatím 25 dní. Z toho 14 dní v teplotě protního kvašení. Půlka lahví dokvašená pomocí dropsu, druhá pomocí dextózy (prakticky bez rozdílu na chuťi).

+ bohatá pěna, barva dle popisu, zprvu dobrá nasládlá chmelená chuť
- pěna rychle padne, bohužel usazené přiložené kvasnice nejsou po 25 dnech 2. kvašení homogení (snadno se při nalévání pivo zakalalí (i při opatrné manipulaci) -> koncová chuť je značně zakulacená a je ovlivněná rozptýlenými kvasnicemi :(

Nutno podotknout, že jde o mojí první várku, takže zkouším, ale pokud někdo poradí, jak předejít záporným stránkám, tak budu určitě rád. Díky 8-)


Přílohy:
2.jpg
2.jpg [ 15.25 KiB | Zobrazeno 3197 krát ]

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: stř 25. úno 2009 0:46:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Používej nikoliv přiložené kvasnice ale kvalitnější, např. Saflager S-23 (pro spodní), Premium Gold (pro svrchní), sedimentují do takové gelové formy a je těžké je rozvířit, případně pokud seženeš přímo z nějakýho pivovaru. Místo S-23 se taky dají použít S189, taky gelovatí, mají neutrálnější chuť, avšak pivo se prý déle čistí a sekundární kvašení je myslím pozvolnější.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: stř 25. úno 2009 22:38:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 19. lis 2007 15:05:46
Příspěvky: 70
varil jsem ten midland ale pred vanocema po 3 mesicich je chut ustalena a moc lahvi uz nezbylo. Pivko na vecer pred spanim nadherne voni snad po tresnich nebo co takze ty kvasinky bych rozhodne nemenil. Ze se to kousek rozviri tak co problem to muze byt tak u svetlych lezaku ostatnim piveckam virici kvasinky seknou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 26. úno 2009 12:29:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Taky si myslím že u některých piv to nevadí a tam kde jsou žádoucí ovocné chutě po vykvašení jsou většinou dány druhem kvasnic popř. dodaných cukrů, ale u tmavýho ve víření nevidím velký problém, snad jen pokud by se příliš do chuti piva míchala chuť kvasnic, ale tohle pivo jsem nedělal takže nemůžu posoudit. Mě třeba osobně v některých pivech vyloženě mírná chuť po kvasnicích chutná a vůbec se jí nevyhýbám, samozřejmě pokud to není pivo kam vyloženě nepatří :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 26. úno 2009 13:29:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
No ještě počkám a nechám pořádně uležet. Tohle byly první vzorky. Ale právěže po tý pivní prvotní dobrý chuti následuje hned chuť kvasnic (teda já je nikdy nechutnal, ale jo :lol: ). Tak nezbývá než doufat, že se ještě leženim chuť vytříbí. Ale jak sem psal..... moje první várka, takže možná někde chyba na mé straně (ale snad ne) :)

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: čtv 26. úno 2009 22:43:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Ještě taková malá otázka. Když vsypu kvasnice (vleju nastartovaný) do kvasný nádoby, není třeba např. po 5 dnech nějakým způsobem mladinu "promýchat"??? Jde mi o to, jestli se nemůžou v kvasné nádobě udělat určitá místa kde bude více rozpuštěné dextózy nebo maltózy a tudíž kde budou kvasnice více pracovat a naopak.... Beru to i případě, že bylo vše důkladně a několikrát promícháno.... Nebo zda-li např. cukr (byť dobře promíchaný) nemůže prvních pár dní kdy, ještě fermentace zcela nezačala, klesnout nebo stoupnout a tím pak může pivo kvasit jinak ..... :?:

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2009 8:32:17 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
já bych do toho nešahal :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2009 8:51:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Pri zakladani varky musis vse perfektne rozpustit a promichat! Pak das kvasnice ... ty sednou na dno ... a co myslis, co je tezsi - cukr nebo voda? ... takze ten cukr pak jakoby pada dolu ke kvasnicim a ty ho tam zerou az ho skoro vsechen sezerou.
Takhle si to predstavuju ja.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2009 9:20:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
tomino píše:
já bych do toho nešahal :D



to bych ani nedělal .... spíš sem neměl co dělat a tam sem přemejšlel :lol: :lol: :lol:

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Midland Mild ALE
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2009 9:23:28 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Při kvašení během prvních 2 dnů to uvnitř doslova vře, bublinky CO2 vynášejí kvasinky a kal nahoru a po prasknutí bublinek ten zas padá dolů = pěkně se to samo promíchává. Nesahej do toho.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz